Σημερινή

Τρίτη, 16/10/2018
RSS

Δεν υλοποιήσαμε τους στόχους

| Εκτύπωση | 23 Ιανουάριος 2017, 08:00 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Ψηλά βαθμολογούνται οι Νίκος Αναστασιάδης και Νίκος Κοτζιάς, χαμηλά οι «ενδιάμεσοι»
Το 41% θεωρούν ότι οι στόχοι της ε/κ πλευράς στη Γενεύη υλοποιήθηκαν σε μικρό βαθμό, ενώ το 39% καθόλου. Μόνο το 6% πιστεύουν ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για την ε/κ πλευρά τα όσα διαμείφθηκαν επί ελβετικού εδάφους


Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι οι στόχοι της ε/κ πλευράς στη Γενεύη δεν υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με το β’ μέρος της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα μας (το μέρος α’ δημοσιεύθηκε χθες, στην Κυριακάτικη «Σημερινή»), το 41% πιστεύουν ότι υλοποιήσαμε τους στόχους μας σε μικρό βαθμό και το 39% ότι δεν τους υλοποιήσαμε καθόλου.

Στην αξιολόγηση που έκαναν για τη στάση των εμπλεκομένων στη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι πολίτες ξεκάθαρα βαθμολογούν με θετικό πρόσημο τη συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και αυτήν του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αρνητική θεωρούν τη στάση των Ακιντζί, Τσαβούσογλου και Έιντε.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες για τη στάση τους, με τους ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου και του ΕΛΑΜ να αξιολογούνται αρνητικά από τους πολίτες.

Ταυτότητα έρευνας
Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ανάθεση: Εφημερίδα «Σημερινή», Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-19 Ιανουαρίου 2017, Κάλυψη: Παγκύπρια- Αστικές & Αγροτικές περιοχές, Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+, Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα, Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Δεν ήταν επιτυχία
Τέσσερεις στους πέντε πολίτες θεωρούν ότι οι στόχοι της ε/κ πλευράς στη Γενεύη δεν υλοποιήθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, το 41% θεωρούν ότι τους υλοποιήσαμε σε μικρό βαθμό και το 39% ότι δεν τους υλοποιήσαμε καθόλου. Στην αντίπερα όχθη, ποσοστό 16% εκτιμούν πως οι στόχοι υλοποιήθηκαν σε αρκετό βαθμό, ενώ μόλις το 4% πιστεύουν ότι υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά τον βαθμό επιτυχίας των όσων διαμείφθηκαν στη Γενεύη για την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι πολίτες και πάλι εμφανίζονται δύσπιστοι, καθώς το 43% πιστεύουν ότι ήταν λίγο επιτυχημένη η μετάβασή μας στην Ελβετία και το 29% πως δεν ήταν καθόλου επιτυχημένη. Αρκετή επιτυχία εντοπίζουν δύο στους δέκα, ενώ πολύ επιτυχημένη θεωρούν τη Γενεύη για την ε/κ πλευρά μόλις το 6%.

Δεν τις τήρησε
Μόνο δύο στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε τις δεσμεύσεις του στη Γενεύη σε μεγάλο (11%) ή αρκετό (29%) βαθμό. Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 38%, θεωρούν ότι τις τήρησε σε μικρό βαθμό, ενώ το ένα πέμπτο έχουν την εντύπωση πως δεν τις τήρησε καθόλου.

Πενταμερής η Διάσκεψη
Μετά από συζητήσεις που διήρκησαν πέραν του ενός μηνός, ως προς το κατά πόσον η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν πενταμερής, πολυμερής ή είχε κάποια άλλη σύνθεση, το 27% των πολιτών δεν διαμόρφωσαν άποψη επί του θέματος. Από το υπόλοιπο 73% που έχουν αποκρυσταλλωμένες απόψεις για το ζήτημα, το 52% θεωρούν ότι η Διάσκεψη ήταν πενταμερής και το 21% ότι ήταν πολυμερής.

80άρια για τους Νίκους
Οι δύο… Νίκοι είναι οι ξεκάθαροι νικητές, σε ό,τι αφορά τη στάση που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχουν συνολικά 80% θετικές γνώμες, με τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη να αξιολογείται από το 49% ως θετική και από το 31% ως μάλλον θετική και τη στάση του Νίκου Κοτζιά να αξιολογείται ως θετική από το 45% και ως μάλλον θετική από το 35%.

Ακολουθεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τον οποίο το 24% διαμόρφωσαν θετική γνώμη και το 30% μάλλον θετική. Η στάση των εκπροσώπων της τουρκικής πλευράς αξιολογείται σαφώς αρνητικότερα από τους πολίτες, καθώς ο μεν Μουσταφά Ακιντζί έχει 17% θετικές και 23% μάλλον θετικές γνώμες, ο δε Μεβλούτ Τσαβούσογλου 2% θετικές και 7% μάλλον θετικές γνώμες.

Σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το πρόσημο είναι και πάλι αρνητικό, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με τους Τούρκους, καθώς η στάση του αξιολογείται ως μάλλον αρνητική από το 30% και ως αρνητική από το 24%.

Δεν έπεισαν οι «ενδιάμεσοι»
Οι πολίτες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και τη στάση που τήρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο διάστημα που γίνονταν οι διεργασίες στη Γενεύη και είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική των ηγετών του ενδιάμεσου χώρου δεν τους έπεισε ως προς την ορθότητά της. Παρά ταύτα, το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απόψεων συγκεντρώνει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος επέλεξε να μη μεταβεί καθόλου στη Γενεύη, με το 18% να θεωρούν τη στάση του μάλλον λανθασμένη και το 53% λανθασμένη.

Ακολουθεί η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, με το 18% να θεωρούν τη στάση της μάλλον λανθασμένη και το 45% λανθασμένη. Η στάση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου αξιολογείται από το 17% ως μάλλον λανθασμένη και από το 47% λανθασμένη. Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο των Οικολόγων, αμφότεροι συγκεντρώνουν ποσοστό 63% αρνητικών εντυπώσεων, με τη στάση τόσο του Νικόλα Παπαδόπουλου όσο και του Γιώργου Περδίκη να αξιολογείται από το 18% ως μάλλον λανθασμένη και από το 45% ως λανθασμένη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος επέλεξε να συνοδεύσει τους αρχηγούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο τελετουργικό μέρος της Διάσκεψης για την Κύπρο, τα πήγε λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου, καθώς η στάση του αξιολογείται ως μάλλον λανθασμένη από το 17% και ως λανθασμένη από το 42%.

Τέλος, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες θετικές απόψεις, με τη στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου να κρίνεται ορθή από το 30% των πολιτών και μάλλον ορθή από το 35% και τη στάση του Άντρου Κυπριανού να κρίνεται ως η ορθότερη, καθώς θεωρείται από το 36% ως ορθή και από το 32% ως μάλλον ορθή.

Τους έλαβε υπ' όψιν
Το 56% των πολιτών θεωρούν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμβουλεύτηκε τους κομματικούς αρχηγούς που τον συνόδευαν στη Γενεύη, ενώ το 43% έχουν αντίθετη άποψη. Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις πιστεύουν ότι ήταν ορθή η κίνηση του Προέδρου να πάρει την πολιτική ηγεσία στη Γενεύη μαζί του, με το 31% να εκτιμούν ότι ήταν λανθασμένη.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
Κατά την άποψή σας, υλοποιήθηκαν οι στόχοι της ε/κ πλευράς στη Γενεύη;
Ναι, σε μεγάλο βαθμό 4%
Ναι, σε αρκετό βαθμό 16%
Ναι, σε μικρό βαθμό 41%
Όχι, καθόλου 39%

Σε ποιο βαθμό θεωρείτε επιτυχία όσα έγιναν στη Γενεύη για την ε/κ πλευρά;
Πολύ 6%
Αρκετά 22%
Λίγο 43%
Καθόλου 29%

Κατά την άποψή σας σε ποιο βαθμό τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη Διάσκεψη της Γενεύης;
Σε μεγάλο βαθμό 11%
Σε αρκετό βαθμό 29%
Σε μικρό βαθμό 38%
Καθόλου 22%

Σύμφωνα με τα όσα έχετε παρακολουθήσει, η Διάσκεψη για την Κύπρο ήταν πολυμερής ή πενταμερής;
Πολυμερής 21%
Πενταμερής 52%
ΔΓ/ΔΑ 27%

Αξιολογήστε τη στάση των πιο κάτω κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη:
Θετική
Μάλλον θετική
Μάλλον αρνητική
Αρνητική
ΔΓ/ΔΑ

Νίκος Αναστασιάδης 49% 31% 11% 8% 1%
Μουσταφά Ακιντζί 17% 23% 27% 32% 1%
Νίκος Κοτζιάς 45% 35% 10% 7% 3%
Μεβλούτ Τσαβούσολγου 2% 7% 20% 67% 4%
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 24% 30% 21% 17% 8%
Έσπεν Μπαρθ Έιντε 12% 26% 30% 24% 8%

Κατά την άποψή σας, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τήρησαν ορθή ή λανθασμένη στάση, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο;
Ορθή
Μάλλον ορθή
Μάλλον λανθασμένη
Λανθασμένη
ΔΓ/ΔΑ

Αβέρωφ Νεοφύτου 30% 35% 12% 21% 2%
Άντρος Κυπριανού 36% 32% 11% 19% 2%
Νικόλας Παπαδόπουλος 15% 21% 18% 45% 1%
Μαρίνος Σιζόπουλος 13% 22% 17% 47% 1%
Γιώργος Λιλλήκας 17% 23% 17% 42% 1%
Ελένη Θεοχάρους 11% 23% 14% 51% 1%
Γιώργος Περδίκης 13% 23% 18% 45% 1%
Χρίστος Χρίστου 10% 16% 18% 53% 3%

Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμβουλεύτηκε τους κομματικούς αρχηγούς που τον συνόδευαν ή όχι;
Ναι 56%
Όχι 43%
ΔΓ/ΔΑ 1%

Τελικά η κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να πάει στη Γενεύη με τη συνοδεία των πολιτικών αρχηγών ήταν ορθή ή λανθασμένη;
Ορθή 68%
Λανθασμένη 31%
ΔΓ/ΔΑ 1%