ΚΡΕΣΕΝΤΟ Τ/Κ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΤΔ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ
Αισθήματα αγανάκτησης και προβληματισμού, για το τι πραγματικά επιζητούμε από τον εντατικοποιημένο διάλογο, προκαλούν τα πρακτικά των συναντήσεων. Ξεχάστε την επιστροφή εδαφών, λέει ο Ακιντζί, που επιτίθεται ακόμη και στον τουρκόφιλο Έιντε
Άτακτη υποχώρηση Αναστασιάδη για τριμερή, που θα γινόταν μόνο αν έκλειναν τα τέσσερα «εύκολα» κεφάλαια
Ζοφερή εικόνα για το μέλλον του διαλόγου αποκαλύπτουν τα πρακτικά των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ουδεμία πρόοδος επιτεύχθηκε στον εντατικοποιημένο διάλογο. Αντίθετα, ανέβηκε η «θερμοκρασία», με τον Ακιντζί να τα ζητεί κυριολεκτικά όλα και να επιτίθεται ακόμη και στον διαχρονικό του σύμμαχο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Ευχαριστώ, γεια σας
Ο τίτλος δεν είναι ούτε αστεϊσμός, ούτε υπερβολή. Αντίθετα, είναι η απάντηση που έδωσε ο πλήρως εναρμονισμένος, πλέον, με τα τουρκικά «θέλω» κατοχικός ηγέτης, στην πρόταση της Λευκωσίας για το θέμα της ασφάλειας, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε σε βάθος και με μακρά χρονική διάρκεια στη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου. Ο κατά τα άλλα διαπρύσιος κήρυκας του κοινού οράματος λύσης εντός του 2016 άκουγε, για μισή και πλέον ώρα, τον Νίκο Αναστασιάδη και απάντησε, με βάση τα πρακτικά που αποκαλύπτουμε, «ευχαριστώ πολύ γι' αυτά που μας είπες, δεν μας ικανοποιούν και δεν γίνονται αποδεκτά».
Σε άλλο πάντως μέρος των πρακτικών, ο Ακιντζί φέρεται να δήλωσε ότι θα μπορούσε να συζητήσει την αναθεωρημένη πρόταση της Λευκωσίας, «αν γίνει αποδεκτό ότι το απόσπασμα του τουρκικού στρατού (25%), που δεν θα αποχωρήσει από την πρώτη μέρα της λύσης, θα παραμείνει εσαεί στην Κύπρο, περιορισμένο σε ένα στρατόπεδο και με δυνατότητα εξέτασης για μείωση του αριθμού».
Επίθεση στον Έιντε
Σε ό,τι δε αφορά την απαράδεκτη πρόταση που ο κατοχικός ηγέτης κατέθεσε, μετά από συνεννόηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, για εγγυήσεις της Τουρκίας στο τ/κ συνιστών κρατίδιο με δικαίωμα επέμβασης, αφού όμως ζητηθεί από την κυβέρνηση της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, ο Ακιντζί την υπερασπίστηκε ακόμη και απέναντι στον Έιντε (που διαχρονικά στηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα) με ειρωνική-αλαζονική μάλιστα διάθεση.
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή», όταν ο Νορβηγός διπλωμάτης, αντιλαμβανόμενος το γελοίο της πρότασης, υπέδειξε στον Ακιντζί πως δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, αφού πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους αναγνωρισμένου από τα ΗΕ και μέλους της ΕΕ, και ότι πουθενά στον κόσμο και στις ομοσπονδίες δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, απάντησε -αφαιρώντας το προσωπείο του καλού και διαλλακτικού- «δεν είστε βοηθητικός, κύριε Έιντε.
Επιστροφή εδαφών γιοκ
Στο απόσπασμα των πρακτικών (που ετοιμάστηκαν από τον Ε/κ διαπραγματευτή) που αφορούν στη συζήτηση για το εδαφικό, αποκαλύπτεται η τουρκική αδηφαγία και βουλιμία.
ΠΡΩΤΟΝ επιβεβαιώνεται πλήρως ότι η τουρκική πλευρά έχει ήδη -παρά την αντίσταση της Λευκωσίας- διασυνδέσει το εδαφικό με το κεφάλαιο ασφάλειας-εγγυήσεων, αφού ο κατοχικός ηγέτης αρνήθηκε να το συζητήσει. Δέχθηκε μόνο, μετά από παράκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, να ακούσει τις διαχρονικές απόψεις της ε/κ πλευράς, τις οποίες χαρακτήρισε ως «τίποτα καινούργιο».
ΔΕΥΤΕΡΟ επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι της δήθεν διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να συζητηθούν οι εδαφικές αναπροσαρμογές που προνοούσε το σχέδιο Ανάν, λέγοντας το αλαζονικό «ξεχάστε το» (προφανώς στο τραπέζι παραμένουν μόνο εκείνες οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που συμφέρουν στην τ/κ πλευρά).
ΤΡΙΤΟ εναρμονίστηκε (αν δεν ήταν πάντα εναρμονισμένος) με τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή εδαφών, πλην κάποιων περιοχών κοντά στην πράσινη γραμμή» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί μετακίνηση του τ/κ πληθυσμού.
ΤΕΤΑΡΤΟ επιβεβαίωσε την αποκάλυψη της τηλεόρασης του «Σίγμα» και της «Σ», ότι για τη Μόρφου το μόνο που συζητεί είναι να δοθεί υπό ε/κ διοίκηση, «αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε διαφοροποιήσεις για τα κριτήρια που θα ισχύσουν για τις εκεί περιουσίες».
Άτακτη υποχώρηση Αναστασιάδη για τριμερή
Από την επιθεώρηση των πρακτικών των συναντήσεων και συγκεκριμένα από τη συνάντηση της 23ης Αυγούστου, πρώτης στο πλαίσιο της νέας εντατικοποιημένης φάσης, επιβεβαιώνεται μια άτακτη υποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το θέμα της επικείμενης τριμερούς συνάντησης. Στην τότε συνάντηση έλεγε επί λέξει ο Πρόεδρος: «Τριμερής συνάντηση θα γίνει μόνο αν κλείσουν τα τέσσερα κεφάλαια (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ΕΕ και αν υπάρξει σημαντική πρόοδος στα άλλη δύο, ήτοι ασφάλεια-εγγυήσεις και εδαφικό)».
Και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Πρόεδρος είναι, τι άλλαξε από τότε και ποιοι τον έπεισαν ή πίεσαν να δεχθεί να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας; Γιατί ΟΥΔΕΜΙΑ πρόοδος έγινε στα έξι κεφάλαια και κανένα από τα 4 λεγόμενα εύκολα δεν έχει κλείσει.