Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τις τουρκικές δυνάμεις σήμανε άλλον ένα παγκόσμιο συναγερμό, καθώς το θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία τάραξε τους συσχετισμούς, εγείροντας φόβους για έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Στο «Ρινγκ της επικαιρότητας» φιλοξενούνται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ερωτήσεις:


- Ποιος έχει δίκιο, ποιος άδικο και γιατί, στο θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους;

- Πώς επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο η συγκεκριμένη κρίση και τι στάση πρέπει να κρατήσουμε;

- Πώς κρίνετε τη στάση του ΝΑΤΟ στην ενέργεια της Τουρκίας;


Αβέρωφ Νεοφύτου
Πρόεδρος ΔΗΣΥ


- Το πρόβλημα με την παγκόσμια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας είναι ότι μέχρι την ημέρα των επιθέσεων του Παρισιού, τουλάχιστον, όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή είτε δεν είχαν τον ISIS ως πρώτη προτεραιότητα, είτε -στην καλύτερη των περιπτώσεων- μαζί με τον ISIS είχαν και άλλες προτεραιότητες. Αποτέλεσμα των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων ήταν και η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Η ενέργεια της Τουρκίας ήταν προφανώς προμελετημένη, εντελώς ασύμμετρη και ήρθε με τον χειρότερο τρόπο να μπλέξει περαιτέρω το τι συμβαίνει στην περιοχή. Η Τουρκία επεδίωξε να κρατήσει τις προτεραιότητες όλων στο επίπεδο της σύγκρουσης, με μια πράξη που πιστεύω ότι θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η κατάρριψη του αεροσκάφους αντικατοπτρίζει ωστόσο την ευρύτερη νοοτροπία της Τουρκίας και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει σε κορυφαία διεθνή ζητήματα. Έχει κάνει -κατά τη γνώμη μου- τεράστιο λάθος η Άγκυρα να συμπεριφερθεί με αυτό τον επαρχιώτικο τρόπο, την ώρα που στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο κυριαρχεί ο τρόμος και χαλυβδώνεται επιτέλους η θέληση για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία στην πηγή της.

- Χρειάζεται ευρύ πνεύμα, σφαιρική αντίληψη και ανοικτό μυαλό, η αξιολόγηση του πώς η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή μάς επηρεάζει. Εξ ορισμού, οι ταραχές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή δημιουργούν μια προβληματική κατάσταση και ένα καθεστώς ανασφάλειας και για την Κύπρο. Υπάρχει το κύμα των προσφύγων, η ανθρωπιστική κρίση, πολλά και πολύπλοκα πολεμικά πεδία, λίγα μόνο δεκάδες χιλιόμετρα από εμάς. Από την άλλη όμως καταδεικνύεται και μέσα από αυτή την κρίση η ανάγκη να καταστεί η Κύπρος πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας σε αυτή την ταραχώδη γωνιά της υφηλίου. Η Ευρώπη ψάχνει πιο έντονα από ποτέ την ενεργειακή της ασφάλεια, μεγάλη συνδρομή στην οποία μπορεί να παίξουν οι ανακαλύψεις όλων των χωρών που έχουν να κάνουν με τη λεκάνη της Λεβαντίνης. Η Κύπρος είναι κράτος που μιλάει και συνεργάζεται με την ίδια ευκολία τόσο με τους Άραβες όσο και με τους εβραίους. Οι θρησκευτικές διαφορές δεν ήταν ποτέ θέμα που έπαιξε ρόλο στην εθνοτική διαμάχη του Κυπριακού. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, μέσα στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων της περιοχής, το Κυπριακό φαντάζει το λιγότερο δύσκολο ζήτημα για να επιλυθεί. Όλη αυτή η γεωπολιτική συγκυρία επιτάσσει τη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που να αποβεί προς το συμφέρον όλων. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε το τόσο αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για την Κύπρο. Μας λείπει ακόμη η χειροπιαστή θέληση της Τουρκίας, προς την οποία η διεθνής κοινότητα αναμένουμε να εργαστεί με σθένος.

- Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συμμαχικής αντίληψης επέλεξε να δώσει κάλυψη δημοσίως στην ενέργεια ενός μέλους του. Όσοι όμως μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις, αντιλαμβάνονται τη δυσφορία που έχει δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη και «αριβιστική» αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, που εμφανώς έφερε τη συμμαχία σε πολύ δύσκολη θέση.

Άντρος Κυπριανού
Γ.Γ. ΑΚΕΛ


- Ως ΑΚΕΛ καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή δριμύτατα την ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος. Η ενέργειά της προκάλεσε ένταση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι διπλά προκλητική μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι υπονομεύει αυτό που υποτίθεται είναι προσπάθεια όλων: τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

- Το σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ευχή μας είναι να μην επηρεαστούν αρνητικά οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη συναίνεσε στην ενεργοποίηση για πρώτη φορά της «ρήτρας αμοιβαίας άμυνας» του Άρθρου 42 (7) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση για τη διενέργεια των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να συνυπολογίσει τους κινδύνους που δημιουργούνται για την ασφάλεια της χώρας και του λαού από την εμπλοκή της Κύπρου σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αν όλοι εννοούν πραγματικά ότι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εξουδετέρωση του δολοφονικού μορφώματος του «Ισλαμικού Κράτους», τότε το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διακοπεί κάθε είδους υποστήριξή του από πλευράς κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των G20. Επιπρόσθετα, απαιτείται να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια σε όσους πολεμούν επί του εδάφους το «ΙΚ», δηλαδή στον στρατό της Συρίας και στις κουρδικές δυνάμεις της χώρας.

- Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Τουρκία και αυτό είναι χαρακτηριστικό. Η περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί παράδειγμα υποκρισίας της Δύσης στην υπόθεση της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Το Ισλαμικό Κράτος δεν ήρθε από το πουθενά. Στηρίχτηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Δύση. Υπενθυμίζω την παραδοχή της κ. Χίλαρι Κλίντον, «εμείς τους χρηματοδοτήσαμε». Υπενθυμίζω το ρεπορτάζ του Reuters, που αναφερόταν σε έγκριση από το Κογκρέσο μυστικών κονδυλίων για υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμα όμως και τώρα που υποτίθεται το πολεμούν όλοι, επιτρέπουν στην Τουρκία να ενεργεί ενάντια σε βασικούς αντιπάλους των τζιχαντιστών. Ενάντια στη Ρωσία, την κυβέρνηση και τους Κούρδους της Συρίας. Αυτή η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη.