Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Κρίκετ στο «Γήπεδο 20ής Ιουλίου»

| Εκτύπωση | 16 Απρίλιος 2015, 06:57 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Κατάλοιπο της αποικιοκρατίας το Κρίκετ στην Κύπρο

Στην κατεχόμενη Κερύνεια ο αγώνας των «δύο χωρών»
Χρησιμοποιούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αγωνιστούν ενάντια στην ομάδα της «ΤΔΒΚ», ενώ δεν είναι αναγνωρισμένοι από τον ΚΟΑ.


Έντονο προβληματισμό και δυσφορία προκαλεί «η ιστορική», όπως χαρακτηρίζει η τ/κ ιστοσελίδα, συνάντηση για τον πρώτο αγώνα κρίκετ μεταξύ της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αγώνας που θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρεται, στο «Στάδιο 20ής Ιουλίου» (!) στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα το δημοσίευμα, ο Σύλλογος Κρίκετ της «ΤΔΒΚ» πλησίασε πρόσφατα τους «καλούς φίλους τους στο νότο» για τη διοργάνωση του αγώνα.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας, Ian Fell, αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που «οι δύο χώρες» θα παίξουν μεταξύ τους σε οποιοδήποτε άθλημα στην Κύπρο και γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική. «Ο αγώνας», όπως σημειώνει, «αφορά καθαρά το αγαπημένο μας παιχνίδι και οι δύο Σύλλογοι αισθάνονται έντονα πως ο αθλητισμός αφορά την προσέγγιση των λαών και η πολιτική δεν έχει θέση σ' αυτόν». Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Κρίκετ Κύπρου, Richard Boxall, προσέθεσε συγκεκριμένα επί του θέματος:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το παιχνίδι λαμβάνει χώρα. Είναι επιθυμία μας να δούμε την ανάπτυξη του παιχνιδιού κρίκετ σε όλη την Κύπρο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βλέπουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Κύπρο, χάρη στις προσπάθειες του τ/κ Συλλόγου Κρίκετ.Είμαι σίγουρος πως ο αγώνας, στις 24 Μαΐου, θα αμφισβητηθεί έντονα και θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του αθλήματος του κρίκετ και ελπίζουμε να οδηγήσει στην αύξηση των συμμετοχών. Θα προσφέρει επίσης μια θαυμάσια ευκαιρία για όλη την κοινότητα κρίκετ της Κύπρου να έρθει κοντά, να ανταγωνιστεί και να αναπτύξει φιλίες. Μπορώ να προβλέψω και περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα του κρίκετ σε όλη την Κύπρο και ελπίζω ότι αυτό το ματς θα είναι ο προπομπός πολλών τέτοιων συναντήσεων.»

Χορηγός τ/κ τράπεζα
Η ταμίας του τ/κ Συλλόγου, Paula Shirley, αναφερόμενη στους 2 χορηγούς της διοργάνωσης, την Creditwest και τη Money Gram, δήλωσε πως είναι αμφότεροι ενθουσιασμένοι που θα συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το «υψηλού προφίλ παιχνίδι» που φέρνει πιο κοντά τα 2 μέρη της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Crediwest είναι μια από τις μεγαλύτερες τουρκοκυπριακές τράπεζες και δραστηριοποιείται στην κατεχόμενη Κύπρο με έδρα την κατεχόμενη Λευκωσία.

Αποικιοκρατικό κατάλοιπο
Ιστορικά, σημειώνεται πως το συγκεκριμένο άθλημα μεταφέρθηκε στο νησί από Βρετανούς στρατιωτικούς που στάθμευαν στην Κύπρο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και περιοριζόταν εντός των Βρετανικών Βάσεων, Ακρωτηρίου, Επισκοπής, Δεκέλειας και RAF Αγίου Νικολάου. Από τότε, ο σύνδεσμος παίρνει μέρος σε διάφορα τουρνουά στο εξωτερικό και διατηρεί πρωτάθλημα διαφόρων ηλικιών στην Κύπρο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σύλλογος κρίκετ, αν και δεν είναι εγγεγραμμένος στον ΚΟΑ, συνηθίζει στους αγώνες του να χρησιμοποιεί τη Σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αυτοπαρουσιάζεται ως η εθνική ομάδα Κρίκετ Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη «εθνική» ομάδα δεν συμμετέχει κανένας ελληνοκύπριος με ελληνικό όνομα, αφού το ρόστερ της ομάδας αποτελείται κυρίως από Βρετανούς, οι οποίοι απέκτησαν, όπως φαίνεται, μετά από χρόνια την κυπριακή υπηκοότητα.

Προσβολή της συλλογική μνήμης
Το όλο ζήτημα με τη διεξαγωγή αγώνα από ομάδα που χρησιμοποιεί τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε γήπεδο της κατεχόμενης Κερύνειας, με την επονομασία «Γήπεδο της 20ής Ιουλίου», την αποφράδα δηλαδή μέρα της Τουρκικής Εισβολής, προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού προσβάλλει τη συλλογική μνήμη του κυπριακού Ελληνισμού. Σύμφωνα πάντως με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ΚΟΑ χειρίζεται με λεπτότητα το όλο ζήτημα.