Κρίσιμος σταθμός η θεσμική κρίση, μετά το πόρισμα Καλλή
Μιχάλης Παρασκευάς: «Όχι στα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και άτομα με πολλαπλούς ρόλους
«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με την πλήρη έκθεση, πλέον ξεκάθαρα, της πλήρους σαπίλας και δυσωδίας των λεγόμενων θεσμών του Κράτους και αυτών που το ελέγχουν, πρέπει να μας ωθήσουν να αντιδράσουμε επί της ουσίας και πρακτικά, πέραν της αγανάκτησης που μας προκαλούν», δήλωσε στη «Σ» ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής Μιχάλης Παρασκευάς, μέλος της Πρωτοβουλίας για τον Κοινωνικό Έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχολιάζοντας τη θεσμική κρίση στη Νομική Υπηρεσία, μετά το πόρισμα Καλλή.
«Αυτή την στιγμή», τόνισε, «είναι ξεκάθαρο ότι εμείς, ως πολίτες, δεν έχουμε σχεδόν καμιά επιρροή στα όσα συμβαίνουν στις ζωές μας και όλα αποφασίζονται από τα διάφορα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από δικηγορικά γραφεία, τράπεζες, επιχειρηματίες και άτομα με πολλαπλούς ρόλους, που δεν συνάδουν και συγκρούονται μεταξύ τους».
Ανάγκη αλλαγής τρόπου σκέψης
«Η προσπάθεια της Πρωτοβουλίας για τον Κοινωνικό Έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι για άμεση δημοκρατία, ώστε εμείς οι πολίτες να μπορούμε με μηχανισμούς και δικλείδες ασφαλείας, που θα ορίζονται από το καταστατικό, να αποφασίζουμε για αυτά που μας αφορούν», μας ανέφερε ο Μ. Παρασκευάς, που, όπως είναι γνωστό στους αναγνώστες της «Σ», κατηγορείται ότι ως αυτοτελώς εργαζόμενος δεν πλήρωσε τις εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. (Επισημάνθηκε σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, ότι ο κ. Παρασκευάς αξιοποιεί τη δίκη του, που η «Σ» παρακολουθεί ανελλιπώς, προσπαθώντας να διευρύνει σε μαζικό κίνημα την πολιτική ανυπακοή του).
Πρόσθεσε ότι «τώρα είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ, η ανάγκη αλλαγής τρόπου σκέψης και η αλλαγή τρόπου πράξεων» και κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία για τον Κοινωνικό Έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε την άμεση δημοκρατία ως μέρος της ζωής μας, πρακτικά και όχι θεωρητικά». Είπε ότι το διάστημα αυτό, γίνεται επεξεργασία του καταστατικού της Πρωτοβουλίας, που θα προνοεί την ευρύτερη προώθηση της άμεσης δημοκρατίας. «Αίτημά μας», είπε, «είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε ο λαός, αμεσο-δημοκρατικά, να ελέγχει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θεωρήθηκε από εμάς μεγάλη ουτοπία, μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον, να πετύχουμε τροποποίηση του νόμου αυτού και σηματοδότηση γενικότερων αλλαγών.
Αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος κοινωνικής οργάνωσης, είναι ουτοπικό να νομίζει κανείς ότι μπορεί ν’ αλλάξει μόνο τον νόμο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οπότε, αποφασίσαμε ότι το καταστατικό μας θα αφορά ευρύτερα την προώθηση της άμεσης δημοκρατίας, με πραγματοποίηση διάφορων projects, όπως η πρωτοβουλία για τον κοινωνικό έλεγχο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία θ’ αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας, οι ομάδες εργασίας που θα προνοούνται στο καταστατικό».
Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν εκτός από τον Μιχάλη Παρασκευά, η Μαρκέλλα Ησαΐα Τσιάκκα, ο Μιχάλης Κυριάκου, ο Χρίστος Ανδρέου, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Γρηγόρης Σολωμού, ο Άρης Μακρίδης, ο Κώστας Ξάνθου και άλλοι.
Το αμεσο-δημοκρατικό μοντέλο
Ο Μ. Παρασκευάς τόνισε ότι «ως Πρωτοβουλία, έχουμε δύο πολύ σημαντικά αιτήματα. Το πρώτο, είναι η αλλαγή του νόμου που διέπει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να αποφασίζουν οι πολίτες για τα χρήματα που εισφέρουν στο Ταμείο και να έχουν λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Το δεύτερο αίτημα αφορά οικονομικό και λογιστικό έλεγχο του Ταμείου, από τον λαό. Θέλουμε τον κόσμο να έρθει να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία, που μας αφορά όλους. Πάρτε το παράδειγμα της Ελβετίας, που είναι 8 εκατομμύρια πληθυσμός και κάθε μήνα κάνουν δημοψηφίσματα. Υπάρχουν τρόποι, ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας κι εμείς θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Είναι δύσκολο εγχείρημα να οργανωθεί αυτό το κίνημα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες - εμείς πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Και θα γίνουμε μοντέλο, για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί όλη η κοινωνία, αμεσο-δημοκρατικά».
Ο Μ. Παρασκευάς αναφέρθηκε, ξανά, στο παράδειγμα της πολιτικής ανυπακοής της Αμερικανίδας έγχρωμης μοδίστρας Ρόζα Παρκς, που το 1955 στην Αλαμπάμα αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. «Η Ρόζα Παρκς», είπε, «δεν εφάρμοσε τον ρατσιστικό νόμο που χώριζε τους ανθρώπους σε άσπρους και μαύρους και που αποδέχονταν και οι δικαστές μέχρι τότε και έτσι το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, κατάφερε να καταργήσει τον ρατσιστικό νόμο».
Όπως επεσήμανε ο κ. Παρασκευάς, «πρέπει να σταματήσουμε να θέλουμε να κάνουμε αγώνα εκ του ασφαλούς. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας, δεν πιστεύουν ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε την αλλαγή, με αυτοδιαχείριση και αυτοοργάνωση των πολιτών και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων. Πρέπει εμείς οι απλοί άνθρωποι, που ενεργούμε χωρίς να μας καπελώνει κανένας και που εκπροσωπούμε μόνο τον εαυτό μας, να καταλάβουμε τη δύναμή μας. Αυτό είναι το όραμά μου, οι απλοί άνθρωποι να αυτοοργανωθούμε, χωρίς καπέλωμα από κανένα. Γιατί ξέρουμε καλά ότι το κράτος μάς έχει ανάγκη, όχι εμείς το κράτος».
«Δεν θ’ αφήσουμε το κράτος να ξεφύγει»
Μιχάλης Παρασκευάς: «Το άρθρο 59 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά σε Υπουργούς να συμμετέχουν σε άλλο δημόσιο αξίωμα. Κατά παράβαση του Συντάγματος, ο νόμος περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (άρθρα 72 και 3) δίνει όλη την εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παντελώς ανεξέλεγκτα, αποφασίζει για τη διαχείριση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε σεντ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω της διαχρονικής κατασπατάλησης των λεφτών μας από όλες τις κυβερνήσεις, όπως διαπιστώνει επανειλημμένως στις ετήσιες εκθέσεις του ο Γενικός Ελεγκτής του κράτους, που είναι ο κατά νόμο αρμόδιος για τον έλεγχο της διαχείρισης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η κρατική οφειλή προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ξεπερνά τα 7.5 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος, ως ο κατά παράβαση του συντάγματος διαχειριστής του Ταμείου, δεν πρόκειται ποτέ να εξαναγκάσει τον εαυτό του να αποπληρώσει την οφειλή του. Η διοίκηση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μια ξεκάθαρη κοροϊδία προς όλους μας. Αυξάνονται οι εισφορές, μειώνονται οι συντάξεις, αποκόπτονται επιδόματα και άνθρωποι φυλακίζονται για κάποιες χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που ο μεγαλύτερος οφειλέτης, το κράτος, παραμένει στο απυρόβλητο.
Στόχος μας ως Πρωτοβουλία Κοινωνικού Ελέγχου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι να εξαναγκάσουμε αυτούς που κατέχουν την εξουσία, να τροποποιηθεί ο νόμος και η διοίκηση και η διαχείριση του Ταμείου να γίνονται άμεσα, δημοκρατικά, από όλους εμάς τους ασφαλισμένους. Το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίζεται από εμάς, με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια. Το κυπριακό κράτος έχει δώσει από τα λεφτά των φορολογουμένων, πέραν των 17 δις ευρώ στις τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με το ίδιο το Προοίμιο του Μνημονίου, ευθύνονται για την επιβολή του. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε το κράτος να ξεφύγει και να μην επιστρέψει την οφειλή του σε μας. Το καταστατικό μας είναι σχεδόν έτοιμο και σύντομα θα αναλάβουμε δράσεις, προς ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μια κορυφαία κοινωνική κατάκτηση, η οποία δημιουργήθηκε προς εφαρμογή του άρθρου 9 του Συντάγματος, που ορίζει ότι όλοι μας δικαιούμαστε αξιοπρεπή διαβίωση! Οργανωθείτε μαζί μας, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται! Μπορούμε να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια, μόνο αν τη διεκδικήσουμε!».