Αίτηση στο Ανώτατο από τον δικηγόρο Μ. Παρασκευά
Ζητείται έκδοση εντάλματος QUO WARRANTO και αμφισβητείται η νομική υπόσταση του δικαστηρίου, με αφορμή τη δίκη του Χαμπή Χειμώνα
Σε καταχώριση αίτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση προνομιακού εντάλματος QUO WARRANTO, με την οποία αμφισβητείται ξεκάθαρα για πρώτη φορά η νομική υπόσταση του δικαστηρίου της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, προχώρησε την περασμένη Παρασκευή (6.3.2015) ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα από την Ξυλοφάγου. Την ίδια μέρα ήταν ορισμένη και η δικάσιμος του Χαμπή Χειμώνα στο δικαστήριο Δεκέλειας, ο οποίος όμως δεν παρουσιάστηκε. Ο Μιχάλης Παρασκευάς πληροφόρησε τον δικηγόρο των Βάσεων ότι ο πελάτης του, αλλά και ο ίδιος, «δεν πρόκειται να ξαναπαρουσιαστούν ποτέ στο δικαστήριο Δεκέλειας γιατί δεν το αναγνωρίζουν, αφού αρμόδια είναι μόνο τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως ανέφερε στη «Σ».
«Υπό ποια εξουσία, είστε δικαστής;»
Αναφέρεται στην αίτηση ότι, μέσω του εντάλματος, πρέπει «να καλείται ο κύριος R. H. Naqvi, Άγγλος υπήκοος, να δείξει υπό ποια εξουσία και/ή ποια νομοθεσία και/ή ποιο νομοθετικό έρεισμα και/ή νομικό έρεισμα έχει, βάσει του οποίου κατέχει και/ή ασκεί δημόσια το αξίωμα του δικαστή στην Κύπρο σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που βρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων” Δεκέλειας».
Ο δικαστής του Ανωτάτου Μιχαλάκης Χριστοδούλου όρισε την υπόθεση για αύριο Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015. Σε δήλωσή του στη «Σ» ο Μιχάλης Παρασκευάς τόνισε ότι το θεωρεί «κορυφαίο ζήτημα» και ότι την απόφαση για την αίτησή του πρέπει να πάρει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Όποια και να είναι η έκβαση του QUO WARRANTO», πρόσθεσε, «η πρόθεση του πελάτη μου είναι να κινηθεί αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράλειψη να προστατεύσει τα δικαιώματα του πελάτη μου, ο οποίος φυλακίστηκε από παράνομα όργανα. Αγωγή θα κινηθεί και εναντίον του προσώπου που εκπροσωπεί τις Βρετανικές Βάσεις».
Το πάρκο των «9» της ΕΟΚΑ
Υπενθυμίζουμε ότι ο Χαμπής Χειμώνας, 60 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, γνωστός για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων, με απειλή βίας και επίθεση εναντίον αστυνομικού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Οι κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του, στην καταστροφή, από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59. Το πάρκο αυτό εγκαινίασε η κοινότητα Ξυλοφάγου σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης που η οικογένεια Χειμώνα ενοικιάζει εδώ και δεκαετίες από την Κυπριακή Δημοκρατία για καλλιέργεια πατατών, αλλά θεωρείται από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεως των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.
«Δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο»
Η δίκη Χειμώνα άρχισε στις 29 Ιουλίου 2014, με τον δικηγόρο του Μ. Παρασκευά να αμφισβητεί ρητά τη νομιμότητα του δικαστηρίου, ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστή. Όπως δήλωσε τότε στη «Σ» ο Μ. Παρασκευάς, «τα λεγόμενα δικαστήρια και η αστυνομία των Βάσεων παραβιάζουν ασύστολα, και χωρίς νομιμοποίηση, τα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών».
Αγορεύοντας στην προηγούμενη δικάσιμο, 7 Νοεμβρίου 2014, εκ μέρους του πελάτη του Χαμπή Χειμώνα, ο κ. Παρασκευάς είπε απευθυνόμενος στον κ. Naqvi, ότι «θεωρώ ότι η παρούσα διαδικασία είναι παράνομη». Ανέφερε ότι «ως δικηγόρος που είμαι, δεν θεωρώ αυτό ως δικαστήριο και αυτό είναι ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα». Για να πάρει ως απάντηση από τον Βρετανό δικαστή ότι «σου λέω ότι αυτό είναι δικαστήριο, είτε σου αρέσει είτε όχι και η Κυπριακή Δημοκρατία το αναγνωρίζει».
Ο Μιχάλης Παρασκευάς πληροφόρησε τον κ. Naqvi, ότι στις 3 Οκτωβρίου 2014 είχε στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κάλεσε να χειριστεί το θέμα της νομιμότητας του δικαστηρίου και της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, αλλά πήρε απάντηση από τον Κώστα Κληρίδη ότι είναι αναρμόδιος να χειριστεί το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι μετά την εξέλιξη αυτή, έστειλε την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας, Εσωτερικών και Εξωτερικών.
«Σφετερίζεται δημόσια εξουσία»
Σύμφωνα με τον Μ. Παρασκευά, η αίτησή του στο Ανώτατο για έκδοση εντάλματος QUO WARRANTO σε σχέση με το δικαστήριο Δεκέλειας, στηρίζεται σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος, του Ποινικού Κώδικα, της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στους κανόνες Φυσικής Δικαιοσύνης.
Στην αίτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης του Χαμπής Χειμώνας «εξαναγκάζεται με την απειλή βίας και στέρησης της ελευθερίας του, από ανθρώπους που ενεργούν κατ’ ισχυρισμόν τους κατ’ εντολή από κάποιον Άγγλο υπήκοο ονόματι R. H. Naqvi, ο οποίος σφετερίζεται και νοσφίζεται δημόσια εξουσία ως δικαστής στην Κύπρο, ως περιγράφεται πιο κάτω, να συμμετέχει ως “κατηγορούμενος” σε διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας” και ο οποίος στερήθηκε την ελευθερία του και φυλακίστηκε σε χώρο εντός της περιοχής των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”».
Σε ένορκη δήλωσή του, επισυνημμένη στην αίτηση προς το Ανώτατο, ο Χαμπής Χειμώνας εκφράζει την πεποίθηση ότι «κινδυνεύει με τη στέρηση βασικών ανθρώπινών του δικαιωμάτων, όπως η σωματική του ακεραιότητα και η ελευθερία του, από ανθρώπους που ενεργούν κατ’ εντολή του κύριου R. H. Naqvi, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδικασία στον ως άνω αναφερόμενο χώρο θα συνεχιστεί στις 6/3/2015 και αν δεν παραστώ, θα κινδυνεύω ανάμεσα σε άλλα με στέρηση της ελευθερίας μου».
Σε δήλωση στη «Σ» τον περασμένο Νοέμβριο τη μέρα της δίκης του, έξω από το δικαστήριο Δεκέλειας, ο κ. Χειμώνας είχε αναφέρει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα στους Βρετανούς να δικάζουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μας εξευτελίζουν. Εμένα, με είχαν στην απομόνωση στις φυλακές του Περγάμου για μια βδομάδα, από τις 24 Ιουνίου 2014 που με είχαν συλλάβει».
Διορισμένος από Υπουργείο Δικαιοσύνης Η.Β.
H αίτηση αναφέρει τα εξής: «Ο Άγγλος υπήκοος R. H. Naqvi ενεργεί από ανεξάρτητη, ουσιαστική θέση (substantive in character), θέση που έχει δημιουργηθεί κατ’ ισχυρισμό από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διοριστεί σε αυτή την θέση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο (He is an English judge seconded to the post from the Ministry of Justice in the United Kingdom), ως δικαστής σε δημόσιο χώρο, σε κτίριο υπό τον τίτλο “Court” που ευρίσκεται εντός των “Κυριάρχων Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας”, με ουσιαστική διάρκεια μέχρι τη λήξη του διορισμού του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ασχολείται με την πλειοψηφία ποινικών υποθέσεων και λιγότερο περίπλοκες αστικές υποθέσεις (deals with the majority of criminal cases and the less complex civil cases), που αφορούν τον πληθυσμό που ζει ή εργάζεται ή περνά μέσω των “Κυριάρχων Βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας”, περιοχές της Νήσου Κύπρου που δεν περιλήφθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την Ανεξαρτησία (the Courts serve all the population living or working in, or transiting through the Sovereign Bases of Akrotiri and Dhekelia, which are those portions of the Island of Cyprus that were not included in the Republic of Cyprus at independence) και δεν εφαρμόζουν ούτε στρατιωτικό νόμο, ούτε το αγγλικό Δίκαιο, αλλά τον ισχυριζόμενο νόμο των “Κυριάρχων Βάσεων”, το οποίο είναι κατ’ ισχυρισμό, στενά συνδεδεμένο και σε κάποιες περιπτώσεις παρόμοιο με τους νόμους που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (the Courts apply neither military law nor English law; they apply Sovereign Base Area law, which is closely aligned with, and in some cases identical to, the laws operating within the Republic of Cyprus)».