Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Η Κύπρος δίπλα στην Ελλάδα

| Εκτύπωση | 11 Φεβρουάριος 2015, 06:57 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης την ώρα του Γιούρογκρουπ
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών Κύπρου» και θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα έξω από το κτίριο της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία


Εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης κατά του Μνημονίου και για την προώθηση μιας νέας συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από το κτίριο της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Ελλήνων Πολιτών Κύπρου» και θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα, την ώρα που το Γιούρογκρουπ θα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, εκτάκτως, με θέμα την Ελλάδα. Πάντως, χθες κόμματα με ανακοινώσεις τους κάλεσαν τους Κύπριους πολίτες να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην εκδήλωση. Σημειώνεται δε πως παρόμοιας φύσεως εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από κινήματα που στηρίζουν τις προσπάθειες της νέας ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ ίδιες εκδηλώσεις θα γίνουν και την Κυριακή.

Το κάλεσμα
Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές της εκδήλωσης τονίζουν πως σήμερα το απόγευμα, «η ελληνική αντιπροσωπία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία στον αντίποδα του Μνημονίου, που θα προωθεί την ανάπτυξη και τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, οι κατάμεστες πλατείες της Ελλάδας, της Κύπρου και των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, θα αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Περαιτέρω σημειώνεται πως «οι Έλληνες και οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου ασφυκτιούν και εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα», ενώ επισημαίνεται πως το «Δίκτυο Αλληλεγγύης» απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς φορείς της Κύπρου να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση που επιδιώκει να έχει «χαρακτήρα παλλαϊκό και πανευρωπαϊκό».

Τα κόμματα
Στο κάλεσμα για στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και του ελληνικού λαού ανταποκρίθηκαν χθες θετικά σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε χθεσινές του δηλώσεις, αφού απηύθυνε κάλεσμα στον κυπριακό λαό για μαζική συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση, τόνισε: «Η ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό δεν συνδέεται μονάχα με τους ισχυρούς δεσμούς των δύο λαών μας. Είναι ταυτόχρονα άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης κατά των αντιλαϊκών, αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας των κυρίαρχων κύκλων των Βρυξελλών και των καταστροφικών συνεπειών τους σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Να τη στηρίξει και η Κυβέρνηση
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της υποδεικνύει πως την ώρα που η Ελλάδα θα αγωνίζεται «είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να συμπαρασταθούμε σε αυτή την προσπάθεια» και καλεί την Κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες της Αθήνας. Η Νεολαία του Κινήματος, εξάλλου, διερωτάται εάν «εμείς θα ακολουθήσουμε τον ελληνικό λαό που ορίζει το μέλλον του» και καλεί όλους να συμμετέχουν στην εκδήλωση και να στηρίξουν την Ελλάδα στη «μάχη της αξιοπρέπειας, της μετατροπής της Ευρώπης του Μνημονίου σε Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης». Το μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Παφίτης τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι θύματα εκβιασμών που οδήγησαν σε καταστροφικά Μνημόνια. «Ας ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή του ελληνικού λαού για διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας», υπέδειξε περαιτέρω.

Οικολογική συμπαράσταση
Εξάλλου, οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως στηρίζουν την προσπάθεια της νέας Ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στα μέτρα ισοπεδωτικής λιτότητας, τα οποία έχουν βυθίσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη φτώχια και καλούν την κυπριακή Κυβέρνηση να στηρίξει ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, οι Οικολόγοι ζητούν από τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές να μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα των πιθανών εξελίξεων και να προετοιμαστούν καταλλήλως. Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΥΡΩΚΟ, Αντρέας Τελεβάντος, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ώστε η Ευρώπη να μετριάσει την αυστηρή λιτότητα με πολιτικές ανάπτυξης. «Αυτό το παράθυρο επιχειρεί να ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή την προσπάθειά της, η Κύπρος είναι συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης», κατέληξε.

Στήριξη κι από Τουρκοκύπριους
Τη στήριξή του στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε χθες και το τουρκοκυπριακό κόμμα Νέα Κύπρος. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η σημερινή εκδήλωση, που είναι η πρώτη μιας σειράς για το διάστημα 11-17 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα και πάλι μπροστά από το Σπίτι της Ευρώπης. Καλεί όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν να βρίσκονται στις 16.30 στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι το Σπίτι της Ευρώπης.