Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής - Βιογραφικό:ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

| Εκτύπωση | 18 Μάιος 2014, 07:00 | Επιμέλεια Μικαέλλα Λοίζου

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ηλικία:
57
Επάγγελμα: Νομικός
Συνδυασμός: ΑΚΕΛ

Δεδομένου του διογκούμενου ευρωσκεπτικισμού, πώς σκοπεύετε να εργαστείτε για να επανακτήσει την αξιοπιστία του το ευρωπαϊκό όραμα στην κυπριακή κοινωνία;

Πρώτα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο είναι αυτό το «ευρωπαϊκό όραμα». Να του δώσουμε περιεχόμενο. Για τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, το όραμα είναι μια ενωμένη Ευρώπη με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, με έγνοια για τους μη προνομιούχους. Μια Ευρώπη των Λαών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Ο ευρωσκεπτικισμός διογκούται, όντως, διότι οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές στέρησης και λιτότητας, που οδηγούν τους λαούς στη φτώχια και στην ανέχεια.

Οι αξίες της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης έχουν υποχωρήσει, κάτι που δυστυχώς έχουμε βιώσει και στην Κύπρο. Το ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να αποκτήσει φιλολαϊκό περιεχόμενο διότι μόνο έτσι μπορεί να εμπνεύσει τα λαϊκά στρώματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε και προσβλέπουμε. Κι ο αγώνας είναι εξαιρετικά δύσκολος. Είναι όμως εφικτός.

Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να τους εκπροσωπήσετε εσείς και όχι κάποιος ανθυποψήφιος ή συνυποψήφιός σας;

Σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν αξιόλογοι υποψήφιοι σε αρκετούς συνδυασμούς και εξαίρετοι συνυποψήφιοι στον δικό μας. Έχω όμως την πεποίθηση ότι η πολιτική δεν είναι ποτέ και πουθενά ένα προσωπικό στοίχημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια (κατά τη διάρκεια της δικής μου πρώτης θητείας) καταφέραμε αρκετά στο Ευρωκοινοβούλιο μέσα από συνεργασίες. Κάποια ως η ομάδα των Κυπρίων ευρωβουλευτών. Άλλα, περισσότερα, ως η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σταθήκαμε ανάχωμα στις πολιτικές που επιθυμούσαν κουτσούρεμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Καταψηφίσαμε τις πολιτικές που συρρικνώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους. Παλέψαμε για πραγματική ισότητα των φύλων. Προσωπικά, κατάφερα να έχω επαφές στην Ε.Ε. στο πιο ψηλό επίπεδο. Με δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με ανθρώπους που καθορίζουν εξελίξεις. Νιώθω ότι μπορώ να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος, για την πατρίδα μας και το όραμα της επανένωσης, για τις αξίες της αριστεράς και για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης των λαών.

Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε από τα έδρανα της Ευρωβουλής σε σχέση με την Κύπρο;

Θα συνεχίσω από εδώ που έμεινα, με μεγαλύτερη μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα αυτά τα πέντε χρόνια. Ξέρω τους ανθρώπους που επηρεάζουν τα πράγματα και ξερώ πώς λειτουργεί το σύστημα. Το κλειδί είναι η δυνατότητα επικοινωνίας. Να έχεις ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των άλλων, για να μπορείς δικαιωματικά να ζητήσεις στήριξη για τα δικά σου. Όλοι χρειάζονται συνεργασίες, συμμαχίες, φιλίες. Δίνεις και παίρνεις. Με συνετό λόγο, σοβαρότητα, συναίσθηση των αντικειμενικών δυσκολιών, σεβασμό στις ευαισθησίες των άλλων, με αξιόπιστη παρουσία. Πολλοί νομίζουν πως είναι πιο πολλές ερωτήσεις στους Επιτρόπους που καθορίζουν το δίκαιό σου.

Αντίθετα, κάτι τέτοιο σε κάνει πολλές φορές να βλάπτεις περισσότερο απ' όσο θέλεις να είσαι ωφέλιμος. Το παν είναι η ποιοτική επαφή. Αποτελεί πρότασή μου η δημιουργία οργανωμένης συμμαχίας των μικρών κρατών, κρατών με κοινές ιδιαιτερότητες και συμφέροντα. Θα προσπαθήσω για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Παράλληλα, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα ενδιαφέρουσα φάση στο Κυπριακό, θα στηρίξω και μέσα από την Αριστερά και ως άτομο, την προσπάθεια για λύση και επανένωση.