Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Αδειούχα και μη θερινά σχολεία

| Εκτύπωση | 09 Ιούνιος 2019, 18:03 | Της Μαρίας Ονουφρίου

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ

ΤΑ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ, ΟΜΩΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


Τα σχολεία κλείνουν και την ανησυχία των γονιών για το πού θα βρίσκονται τα παιδιά και τι θα κάνουν από το τέλος Ιουνίου, εξαφανίζουν τα διάφορα «θερινά σχολεία» που λειτουργούν πλέον παντού. Προσφέρουν διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά, υπόσχονται εποικοδομητική και ασφαλή παραμονή τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ άλλα διαφημίζουν εκδρομές, επισκέψεις και απασχολήσεις σε κολυμβητήρια ή μέρη με πισίνες και προσφέρουν ελκυστικά πακέτα, τα οποία κανένα παιδί και κανένας γονιός δεν μπορούν να παραβλέψουν.

Ωστόσο, βλέποντας τις ποικίλες διαφημίσεις σε δρόμους, διαδίκτυο, πινακίδες, φυλλάδια, αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά τα «καλοκαιρινά σχολεία» που φιλοξενούνται σε φροντιστήρια, ιδιωτικά γυμναστήρια, άλλου είδους σχολές, σωματεία κ.ά. έχουν τις κατάλληλες άδειες και το καταρτισμένο προσωπικό γι' αυτές τις υπηρεσίες.

Τα νόμιμα και τα μη

Τα θερινά σχολεία ανοίγουν με το κλείσιμο των σχολείων και λειτουργούν κυρίως τον μήνα Ιούλιο ή και Αύγουστο. Μήνες κρίσιμοι για τους γονείς οι οποίοι, εφόσον συνεχίζουν την εργασία τους, επιλέγουν τη λύση των «summer schools» για τα παιδιά τους. Λύση η οποία είναι ιδανική όταν αυτά προσφέρουν πολύ καλό κλίμα, ασφάλεια, δραστηριότητες σχετικές με την ηλικία και την αναπτυξιακή ικανότητα κάθε παιδιού.

Παρόλα αυτά δεν είναι όλα κατάλληλα για τα παιδιά, καθώς υπάρχουν κάποια που ενδεχομένως να μην πληρούν όλες τις προδιαγραφές και ακόμη χειρότερα να μην έχουν σχετικές άδειες λειτουργίας. Τα νόμιμα κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο είναι τα Θερινά Σχολεία που ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας, τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών που λειτουργούν κάτω από την εποπτεία και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και οι Ιδιωτικές Σχολές Γυμναστικής που ελέγχονται από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Όσα είναι εγκεκριμένα από τον αρμόδιο φορέα θα πρέπει να έχουν σε περίοπτη θέση τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Όλα τα υπόλοιπα που λειτουργούν με την ταμπέλα του καλοκαιρινού σχολείου, όχι μόνο δεν έχουν εξασφαλισμένη άδεια λειτουργίας ως τέτοια, αλλά ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά μας, καθώς οι εγκαταστάσεις ίσως να μην είναι οι ενδεδειγμένες, το προσωπικό να μην είναι καταρτισμένο και ειδικό και να μην προσφέρουν όλα όσα διαφημίζουν ότι κάνουν.

Έλεγχος μηδέν

Το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για να εξετάζει τις αιτήσεις και να τις εγκρίνει ή να τις απορρίπτει ανάλογα. Το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι αρμόδιο για να ελέγχει τα συγκεκριμένα υποστατικά. Μερικοί ιδιοκτήτες συγκεκριμένων υποστατικών που λειτουργούν ως τέτοια, αναμένοντας ακόμη έγκριση από αρμόδια υπηρεσία -γεγονός που τα τοποθετεί άμεσα στη λίστα των «παράνομων»- δήλωσαν ανώνυμα ότι δεν έτυχε να τους ρωτήσει κάποιος ή να έρθει κάποιος να τους ελέγξει.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ξεκαθάρισε μιλώντας στη «Σ» ότι οι χώροι που έχουν άδειες λειτουργίας και παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά φροντιστήρια, δεν χρειάζονται επιπρόσθετες άδειες λειτουργίας για τους καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον παρέχουν τις υπηρεσίες για τις οποίες εξασφάλισαν την άδεια.

«Το θέμα των summer schools δεν είναι κάτι που απασχολεί την επιτροπή τη δεδομένη στιγμή, αλλά αν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε θα το δούμε άμεσα. Όσο για τον έλεγχό τους, εφόσον αυτός δεν υφίσταται επαρκώς, τότε οι γονείς θα πρέπει να είναι διπλά υποψιασμένοι και προσεκτικοί στην επιλογή ενός αδειούχου υποστατικού», πρόσθεσε.

Τι λέει ο νόμος

Όπως ορίζει η νομοθεσία κανένας ιδιωτικός οργανισμός ή ίδρυμα δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «θερινό σχολείο» αν δεν έχει πρώτα εξασφαλίσει άδεια για ίδρυση και λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας. Ο όρος «Θερινό σχολείο» σημαίνει σχολείο το οποίο λειτουργεί κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 30ής Σεπτεμβρίου και παρέχει στοιχειώδη, μέση γενική και μέση τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία περί Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, κανένας δεν μπορεί να διατηρεί Κέντρο εάν αυτό δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και δεν είναι εγγεγραμμένο σύμφωνα με τον σχετικό νόμο. «Κέντρο» σημαίνει οποιοδήποτε υποστατικό στο οποίο παρέχεται φροντίδα, προστασία, απασχόληση και αγωγή σε περισσότερα από δύο παιδιά ηλικίας μέχρι 18 χρονών, οποιονδήποτε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κανένας δεν μπορεί να λειτουργεί σχολή χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας. «Σχολή» ή «Σχολή Γυμναστικής» σημαίνει σχολή στην οποία παρέχονται υπηρεσίες γυμναστικής ή υπηρεσίες που αποσκοπούν στην εκμάθηση αθλήματος. Κάθε πρόσωπο το οποίο επιθυμεί να ιδρύσει και να λειτουργήσει σχολή πρέπει να υποβάλει στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας της σχολής.

Πώς εξασφαλίζεται η άδεια

Όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν άδεια για ίδρυση και λειτουργία Καλοκαιρινών Κέντρων Δραστηριοτήτων (δηλαδή Θερινών Σχολείων, Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και δραστηριοτήτων που συνεπάγονται παροχή υπηρεσιών γυμναστικής ή εκμάθησης αθλήματος) παρακαλούνται όπως υποβάλουν την αίτησή τους ανάλογα με το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων του προγράμματός τους στην αρμόδια υπηρεσία. Εάν το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των δύο ή και των τριών πιο πάνω υπηρεσιών, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει άδεια από την κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Η άδεια για ίδρυση και λειτουργία παραχωρείται εφόσον γίνει ο έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία με βάση τη σχετική νομοθεσία. Για τα Καλοκαιρινά Κέντρα Δραστηριοτήτων που θα διαπιστωθεί μετά από έλεγχο ότι δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ή λειτουργούν χωρίς την εξασφάλιση έγκρισης θα ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία για νομική δίωξή τους.

Όσα εγκεκριμένα Ιδιωτικά Σχολεία ή Ιδιωτικά Φροντιστήρια ή Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών προτίθενται να επεκτείνουν το πρόγραμμα λειτουργίας τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα ή το προσωπικό τους δεν χρειάζεται να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Αφού οι αρμόδιοι ρίχνουν το μπαλάκι στους ίδιους τους γονείς και αφού η τελική ευθύνη βρίσκεται σ' αυτούς, καλό θα ήταν να προσέξουν τα εξής όταν πρόκειται να στείλουν το παιδί τους σε «καλοκαιρινό σχολείο»:

• Να μάθουν αν υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες από την ανάλογη κρατική υπηρεσία για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το θερινό σχολείο. Οι γονείς μπορούν να ρωτήσουν και τις ίδιες αρμόδιες υπηρεσίες αν ένα συγκεκριμένο θερινό σχολείο είναι αδειοδοτημένο. Βέβαια, τα αδειοδοτημένα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, νηπιαγωγεία, κέντρα απασχόλησης, ιδιωτικά γυμναστήρια είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και του ΚΟΑ

• Να μάθουν αν οι εκπαιδευτές είναι πτυχιούχοι και καταρτισμένοι στην ειδικότητά τους

• Οι εκπαιδευτές να γνωρίζουν και να κατέχουν δίπλωμα Πρώτων Βοηθειών και να έχουν βεβαίωση από την Αστυνομία για καθαρό ποινικό μητρώο από σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκων

• Να δουν καλά τις εγκαταστάσεις, κατά πόσο είναι ασφαλείς για τα παιδιά τους

• Να μελετήσουν καλά το πρόγραμμα που προσφέρει το κάθε θερινό σχολείο. Τα παιδιά δεν πρέπει να βρίσκονται έξω κατά τις μεσημβρινές ώρες

• Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων να συνάδει με την ηλικία του παιδιού

• Το διατροφικό πρόγραμμα που προσφέρεται είναι σημαντικό να το μελετήσουν οι γονείς

• Το πρόγραμμα θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και να παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων και καλλιέργειας συμπεριφορών και στάσεων που να βοηθούν στην ενδυνάμωση του παιδιού ως προσωπικότητας και να παρέχει επίσης ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.