Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2019, 18:01 | Σημερινή

Ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η κοινότητα των Ελλήνων του Πόντου και όλα τα ενεργά ποντιακά σωματεία της Κύπρου, ενωμένα θα τιμήσουν τους προγόνους τους σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, από την καρδιά της πρωτεύουσας, σήμερα Κυριακή, 19 Μαΐου 2019. Κοινός στόχος η ευαισθητοποίηση όλων και η παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, διεκδικώντας το δικαίωμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, γιατί «κανείς δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας θα στηθεί περίπτερο με ενημερωτικό υλικό. Επίσης θα υπάρχει αφιέρωμα με φωτογραφικό υλικό, προβολή οπτικού υλικού, έκθεση με ιστορικό υλικό του καθηγητή νέας ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δρα Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των αδικοχαμένων στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης και κατάθεση στεφάνων. Τα στεφάνια θα μεταφερθούν στα μνημεία που είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στους Δήμους Γερίου και Αγίου Δομετίου όπου φιλοξενούνται.
Στις 4:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ειρηνική πορεία παρά τις οδούς Ονασαγόρου και Λήδρας, με αφετηρία το παλαιό δημαρχείο Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα σωματεία/διοργανωτές στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας και παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα κ. Δημήτρη Καραγιάννη «Σουκιρίμ 353.000 - Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβαστούν από τον ηθοποιό κ. Θανάση Δρακόπουλο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής Αντιπροσώπων, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, οι Δήμαρχοι Λευκωσίας και Γερίου, ΕΛΔΥΚ και άλλοι.