Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Βάσος Φαληρέας

| Εκτύπωση | 12 Μάιος 2019, 18:00 | Σημερινή

O Βάσος Φαληρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1979. Ήταν Έλληνας γλύπτης, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20όν αιώνα.

Καταγόταν από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική από το 1924 έως το 1929 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1930 ο Φαληρέας, προκειμένου να τελειοποιήσει τις τεχνικές του, φεύγει για το Παρίσι και μέχρι το 1935 εργάζεται κοντά στους Γάλλους γλύπτες Σαρλ Ντεσπιώ και Αριστίντ Μαγιόλ. Εκείνη την εποχή παρακολουθεί και μαθήματα χαρακτικής από τον Έλληνα χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, ο οποίος ζούσε στο Παρίσι.

Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, που πραγματοποιήθηκε το 1937 στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936), που είχε εκθέσει στο γαλλικό περίπτερο, καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή», με τα οποία μετείχε στο ελληνικό περίπτερο. Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α'. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Φαληρέας πέθανε από συγκοπή στις 7 Οκτωβρίου 1979, ενώ συνεδρίαζε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1979, όπου μετείχε ως πρόεδρος της επιτροπής. Το 1980 και το 1989, με απόφαση των συγγενών και κληρονόμων του καλλιτέχνη, δεκάδες έργα του παραχωρήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας.

Ο Βάσος Φαληρέας διακρίνεται για τον ανθρωποκεντρικό τρόπο και την ακαδημαϊκή αντίληψη απόδοσης των έργων του. Έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες μνημεία και ηρώα, όπως «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν σε λαμπρή τελετή το 1952. Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» στα Ιωάννινα.

Στο πληθωρικό έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων όπως: Νικολάου Σκουφά, Σπυρίδωνος Μερκούρη, Δημάρχου Αθηναίων, Βασιλέως Γεωργίου Β', Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, Γεωργίου Δροσίνη, Στρατηγού Βαν Φλητ, Στρατάρχη και Προέδρου της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης Γιαν Σματς, Βασιλέως Παύλου, Γρηγορίου Ξενόπουλου, Μαρίας Βοναπάρτη, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', Βασιλέως Κωνσταντίνου, Λεωνίδα, Διονυσίου Σολωμού και Κωστή Παλαμά.

Ο Φαληρέας επιδόθηκε επίσης στη χάραξη μεταλλίων και νομισμάτων. Συνέδεσε το όνομά του με την Κύπρο, με τη χάραξη και φιλοτέχνηση των αριστουργηματικών χρυσών μεταλλίων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' του 1966 και 1975.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com .
Μακαρίου 71, Λ/σία