Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Αναστασιάδης: Συνεργασία για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:01 | Σημερινή

Έκκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως η Παιδεία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο συνεργασίας όλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου της Αθηένου την Παρασκευή το βράδυ και, σε χαιρετισμό του, ανέφερε πως το σχολείο «εξυπηρετεί απόλυτα τις αυξημένες ανάγκες φοίτησης τού ταχύτατα αναπτυσσόμενου Δήμου, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε όσον αφορά, αφενός στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου στην ποιοτική αναβάθμιση των χώρων παροχής της Παιδείας».

Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζοντας την Παιδεία ως θεμελιώδη πυλώνα της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου μιας κοινωνίας, θέσαμε ως προτεραιότητα την ποιοτική προαγωγή της Παιδείας, εστιάζοντας ως και το όραμα και η αποστολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη δημιουργία εγγράμματων πολιτών, διακρινόμενων για την κριτική σκέψη, αλλά πέραν των γνώσεων και των δεξιοτήτων και χρηστών πολιτών στην κοινωνία».

Ανέφερε ακόμα ότι, «στη βάση ενός στοχευμένου στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώξαμε την επαύξηση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των σχολικών μονάδων, με τρόπο που να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και να καλλιεργείται ο σεβασμός των μαθητών προς την έννοια του σχολείου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ακόμα, πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, αλλά απαιτούνται ακόμα περισσότερες.

«Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ όραμα, που πρέπει επιτέλους να γίνει πραγματικότητα», είπε, και σημείωσε πως «από άποψης προϋπολογισμού, είμαστε η πρώτη σε δαπάνες χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, δυστυχώς, είμαστε οι τελευταίοι από πλευράς μαθησιακών αποτελεσμάτων».

Ταυτόχρονα απηύθυνε «έκκληση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέρα από τις εύλογες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις για δικαιώματα, για την απόκτηση καλυτέρων συνθηκών εργασίας και ενδεχομένως και βελτίωσης μισθολογικής, με τον ίδιο ζήλο, την ίδια εμμονή να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να επιτύχουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα δώσει την ευκαιρία ώστε να βελτιώσουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα. Και αυτό θα γίνει αν επιτέλους φτάσουμε στο στάδιο της αξιολόγησης του καθηγητή, της αξιολόγησης του μαθητή, της διδακτέας ύλης και του τρόπου γενικότερα που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι νέοι μας».

Η Παιδεία, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας όλων μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι θα αρθούμε στο ύψος των υπαγορευμένων καθηκόντων απέναντι στη νεολαία του τόπου, απέναντι στη πατρίδα μας, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή, πέρα και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, να δώσουμε επιτέλους αυτό που χρωστούμε στα παιδιά μας και στους μέλλοντες πολίτες αυτής της χώρας».