Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Έκθεση «Στεριά και Θάλασσα»

| Εκτύπωση | 28 Απρίλιος 2019, 18:00 | Σημερινή

«ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» είναι ο τίτλος της πέμπτης ατομικής έκθεσης υδατογραφίας του γνωστού οδοντίατρου και ιστιοπλόου Ανδρέα Ανδρέου, από τη Λευκωσία.

Το ασίγαστο πάθος του καλλιτέχνη για το υγρό στοιχείο, τη θάλασσα, τον ώθησε να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες επιλέγοντας την τεχνική της υδατογραφίας, νερό και χρώματα.

Οι ακουαρέλες του με θεματολογία κυρίως πλεούμενα, παραδοσιακά και σύγχρονα, γραφικά λιμανάκια από ελληνικά νησιά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης. Και όχι μόνο, αφού νέα ερεθίσματα, όπως κυπριακά τοπία, παραδοσιακά αγροτόσπιτα, βυζαντινές εκκλησίες προστέθηκαν στη θεματολογία του.

Ο καλλιτέχνης αποδίδει με ευαισθησία τους χρωματικούς τόνους, τις φωτοσκιάσεις, τις αντανακλάσεις μέσα από τη διαφάνεια του νερού, την κίνηση των πανιών, το σκαμπανέβασμα των σκαριών με έναν μοναδικό τρόπο. Τα παραδοσιακά κυπριακά αγροτόσπιτα, έρμαια στη φθορά του χρόνου, με τις πινελιές του δηλώνουν κι αυτά ζωντανά την παρουσία τους. Η αποτύπωση του γραφικού λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας φέρνει μνήμες και αναμνήσεις που πονούν και τα βυζαντινά εκκλησάκια σφραγίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η έκθεση θα γίνει στις 8 Μαΐου 2019, στις 19.00, στην L.K. GALLERY (πλησίον της Παναγίας Χρυσελεούσας, στον παλιό Στρόβολο). Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθούν στην Οργάνωση «Cyprus Stop Trafficking».

Ο Ανδρέας Ανδρέου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937 και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εξάσκησε για 55χρόνια το επάγγελμα τού οδοντιάτρου στη Λευκωσία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας - Κερύνειας, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ομίλου Ναυσιπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας (ΠONAΘA). Από τα πολλά ενδιαφέροντά του ξεχωρίζει η ιστιοπλοΐα, με την οποία πέτυχε πολλές κυπριακές και διεθνείς διακρίσεις, και η ζωγραφική. Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ναυτιλία & Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης». Έκανε με επιτυχία τρεις ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και μία στο Λονδίνο και είχε πολύ καλές κριτικές. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Περσεφόνη Ανδρέου, έχουν δυο παιδιά, τον Νέμο και τη Σίσσυ, και δυο δίδυμες εγγονούλες, την Εύη και την Πέρσα.

Διάρκεια της έκθεσης από 8-18 Μαΐου, μεταξύ των ωρών 10:00-12:00 και 17:00-20:00 καθημερινά.

Τηλ. επικοινωνίας: 99639468, 99515665, 99333839.

Email: perseas2@cytanet.com.cy.