Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Γεώργιος Μαραγκός, «πατέρας της χειρουργικής»

| Εκτύπωση | 14 Απρίλιος 2019, 18:01 | Σημερινή

Ο χειρουργός Γεώργιος Μαραγκός στο γραφείο του, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το 1970 (Αρχείο Α. Μαραγκού).

ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπήρξε, κατά γενικήν ομολογίαν, ο «πατέρας της χειρουργικής» στην Κύπρο. Ίδρυσε τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου το 1964, την πρώτη επιστημονική εταιρεία στο νησί.


Ο Γεώργιος Μαραγκός γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1906, σπούδασε ιατρική και ειδικεύτηκε στη γενική χειρουργική στη Βιένη, στο Ίνσμπουργκ και στη Ζυρίχη, κατά το διάστημα του μεσοπολέμου. Πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Βιένης. Η αυστρο-γερμανική σχολή κρατούσε, τότε, τα σκήπτρα της ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο γιατρός Μαραγκός εργάσθηκε έξι χρόνια στην Αθήνα (1934-1940), στο Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προτού επιστρέψει στην Κύπρο και εγκατασταθεί στη Λεμεσό. Λειτούργησε τη δική του κλινική αλλά, ταυτόχρονα, το 1940 διορίστηκε στην κυβερνητική υπηρεσία από την αποικιακή διοίκηση και εργαζόταν στο Νοσοκομείο Λεμεσού μέχρι το 1951. Το 1952 μετατέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ανέλαβε τη διεύθυνση του Χειρουργικού Τμήματος, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και δική του ιδιωτική κλινική, με άξια συνεργάτιδα τη νοσηλεύτρια μαία, Ελλαδίτισσα σύζυγό του, Καίτη. Αφυπηρέτησε το 1973, μετά από μια σταδιοδρομία πλούσια σε προσφορά στη χειρουργική.

Ο χειρουργός Μαραγκός τιμήθηκε με διπλώματα και διακρίσεις από ευρωπαϊκές ιατρικές εταιρείες, από αρχηγούς κυβερνήσεων και του απονεμήθηκαν τιμητικά μετάλλια, όπως του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, του παρασήμου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Ο.Β.Ε.), του Χρυσού Σταυρού του «Ερυθρού Σταυρού», του Μεταλλίου Διακρίσεως του Ινστιτούτου Visnesfki της Σοβιετικής Ένωσης, Επαίνου της Ακαδημίας Αθηνών και του Ανωτέρου Παρασήμου διά υπηρεσίας προς την Αυστριακή Δημοκρατία. Διετέλεσε, δε, για πολλά χρόνια μέχρι τον θάνατό του, επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στην Κύπρο.

Υπήρξε, κατά γενικήν ομολογίαν, ο «πατέρας της χειρουργικής» στην Κύπρο. Ίδρυσε τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου το 1964, την πρώτη επιστημονική εταιρεία στο νησί. Πολυμαθέστατος, ερευνητής, εκδότης, συγγραφέας έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στους ιατρικούς και χειρουργικούς κύκλους. Είχε ευρείες διασυνδέσεις με το εξωτερικό.

Ο γιατρός Μαραγκός υπήρξε ο ιδρυτής και στυλοβάτης για πολλά χρόνια του ιατρικού περιοδικού Ιατρικόν Περιοδικόν Κύπρου το 1962 και εξέδωσε το «Δελτίον της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου», το οποίο συντήρησε μέχρι το 1974, όταν συνέχισε με την «Ιατρική - Χειρουργική Κύπρου». Οι ερευνητικές του εργασίες και τα άρθρα του έδιναν πνοή στη στείρα και απομονωμένη επιστημονικά, τότε, ιατρική της Κύπρου.

Αξιόλογη, επίσης, ήταν η εθελοντική συμμετοχή του στη λειτουργία του εκτοπισμένου Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο μεγάλος αυτός χειρουργός δεν πρόλαβε να παρευρεθεί, το 1986, στα εγκαίνια του Παρασκευαΐδειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο, κατά τραγική σύμπτωση, στεγάστηκε στη δική του ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία. Τρία χρόνια αργότερα, γίνονταν και οι πρώτες εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς μέσα στο ίδιο χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου για 21 ολόκληρα χρόνια χειρουργούσε ο ίδιος, γράφοντας τη δική του ιστορία…

Ο γιατρός Μαραγκός συνέχισε να ταλαιπωρείται με στηθάχγη. Πέθανε στις 23 Μαΐου 1985, στο Νοσοκομείο St’ Mary’s του Λονδίνου, προτού προλάβει να χειρουργηθεί. Ήταν 79 χρονών.

Πηγή: «Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950 - 2015», του Λάκη Κ. Αναστασιάδη.
Εκδόσεις Εν Τύποις