Σημερινή

Παρασκευή, 24/05/2019
RSS

Τα επόμενα βήματα για το ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:02 | Της Θεοδώρας Νικολάου

ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Ο ΟΑΥ, ΠΑΡΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΠΙΣ

Κανονικά συνεχίζεται από πλευράς Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) η προσπάθεια υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, που την εβδομάδα που μας πέρασε, κορυφώθηκαν με το μεγάλο «όχι» του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο ΟΑΥ, διά στόματος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Άθου Τσινωντίδη, στέλνει το μήνυμα ότι οι εργασίες είναι πυρετώδεις με στόχο την εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Την ίδια ώρα, επεξεργάζεται εναλλακτικές διόδους και μέτρα που θα λάβει σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση των ιατρών για ένταξή τους στο ΓεΣΥ.

Η απάντηση του ΟΑΥ

Ο κ. Τσινωντίδης, μιλώντας στη «Σημερινή» και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΠΙΣ να προτείνει στα μέλη του να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, ανέφερε πως δεν επηρεάζονται οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ, που προχωρούν κανονικά. Ερωτηθείς πόσοι ιατροί χρειάζεται να συμβληθούν με τον ΟΑΥ για να μπορεί να λειτουργήσει το νέο σύστημα, ο κ. Τσινωντίδης εξήγησε πως ένας ικανοποιητικός αριθμός ιατρών για να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι σε σχέση με τον ενήλικο πληθυσμό είναι κοντά στους 350 και 130 για τα παιδιά. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, εάν χρειαστεί, αυτοί οι αριθμοί μπορούν να προσαρμοστούν αναλόγως. «Ο στόχος του ΟΑΥ είναι η πλειονότητα των γιατρών να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Δεν είναι ότι θέλουμε να εξαιρέσουμε οποιονδήποτε», δήλωσε και πρόσθεσε πως είναι γεγονός ότι και σε άλλες χώρες κατά την αρχική εφαρμογή των εθνικών συστημάτων υγείας τα ποσοστά των ιατρών που συμμετείχαν ήταν αρκετά χαμηλά.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει πρόβλημα σε συγκεκριμένες ειδικότητες λόγω έλλειψης γιατρών, ο κ. Τσινωντίδης είπε πως, παρά τις ανακοινώσεις των επιστημονικών εταιρειών που καλούν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους. Παράλληλα, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2019 που ξεκινούν οι εγγραφές των ιατρών, ο ΟΑΥ έχει προγραμματίσει σεμινάρια ενημέρωσης για τους γιατρούς, τα οποία ξεκινούν από τις 17 Ιανουαρίου και θα διεξαχθούν σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή στα σεμινάρια από γιατρούς που μπορούν να συμβληθούν ως Προσωπικοί Ιατροί, αφού οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 150.

Έτοιμο το «plan b»

Ερωτηθείς ποιο είναι το «plan b» του ΟΑΥ, ο κ. Τσινωντίδης αρκέστηκε στο να αναφέρει πως έγιναν κάποιοι σχεδιασμοί, αλλά στο παρόν στάδιο ο ΟΑΥ επικεντρώνεται στο «plan a», που είναι να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ με τους γιατρούς μας. Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει φήμες που λένε πως θα κληθούν ιατροί από το εξωτερικό, απάντησε πως «τίποτα δεν είναι αδύνατο, άλλωστε οποιοσδήποτε γιατρός από την ΕΕ έχει το δικαίωμα να έρθει και να εργαστεί στην Κύπρο». Κλείνοντας, ανέφερε πως «μετά και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, στον ΟΑΥ εργαζόμαστε πυρετωδώς για να γίνουν όλα εντός των χρονοδιαγραμμάτων».

Εκπαίδευση ανειδίκευτων

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η υποβολή αιτήσεων για εκπαίδευση ανειδίκευτων ιατρών που έχουν πέραν των έξι χρόνων πείρα - με στόχο τη συμμετοχή τους στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού για τους ενήλικες δικαιούχους του ΓεΣΥ που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους. Η υποβολή αιτήσεων παρατείνεται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2019 και αφορά τόσο τους ιατρούς που εργάζονται στον ιδιωτικό και όσο και αυτούς του δημόσιου τομέα.

Λόγος γιασυμφέροντα

Από πλευράς ασθενών, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), Μάριος Κουλούμας, μιλώντας στη «Σ», είπε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι μερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι αυτοί που αντιστρατεύονται την εφαρμογή του ΓεΣΥ εκπροσωπώντας δικά τους συμφέροντα». Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ιατρών τελικά θα στηρίξουν το ΓεΣΥ και θα επιλέξουν να συμμετέχουν σε αυτό και έστειλε το μήνυμα στον κυπριακό λαό πως «είναι σίγουρο ότι την 1η Ιουνίου 2019 θα έχουμε ΓεΣΥ».

Στη Βουλή ο διορισμός Nicholson

Στη Βουλή και συγκεκριμένα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη το θέμα του διορισμού και το ασυμβίβαστο του Sir David Nicholson στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), εκτός και αν τελικά ο διορισμός του ανακληθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος έλαβε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που διαπιστώνει ασυμβίβαστο στον διορισμό του. Σύμφωνα με την εν λόγω γνωμάτευση, την οποία εξασφάλισε το «ΣΙΓΜΑ», η ιδιότητα του κ. Nicholson ως ανώτερου Συμβούλου στον συμβουλευτικό Οίκο KPMG σε θέματα γενικών σχεδίων υγείας φαίνεται εκ πρώτης όψεως, κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, να συνιστά δραστηριότητα συναφή με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ, όπου και εδώ δημιουργείται θέμα ασυμβιβάστου.

Βέβαια, το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει όταν τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξετάσει όλα τα στοιχεία σχετικά με τον διορισμό του κ. Nicholson, για να μπορεί να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα ως προς την ύπαρξη ή μη ασυμβιβάστου.