Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Ξανασχεδιάζουν την Κύπρο

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:04 | Της Θεοδώρας Νικολάου

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ 30 ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΤΙ ΛΕΝΕ 22 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΕΤΡΙΔΗ

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι θα συνυπάρχουν παράλληλα με άλλους μικρότερους περιφερειακούς Δήμους.


Μείωση του αριθμού των δήμων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου από 30 σε 15 προβλέπει ένα από τα σενάρια που μελετά το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της ετοιμασίας τού σχετικού νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Το εν λόγω νομοσχέδιο προνοεί τη συγχώνευση μεγάλων δήμων με άλλους πιο μικρούς ή με άλλες κοινότητες και ήδη από τα πρώτα δείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως θα φέρει νέο κύμα αντιδράσεων, με τους πλείστους μικρούς να λένε «όχι» και τους μεγάλους να λένε «ναι». Πάντως, παρά τις αντιδράσεις, η Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο της η μεταρρύθμιση της ΤΑ να προχωρήσει εντός του 2019.

«Ζυμώνεται» το νομοσχέδιο

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, το προαναφερόμενο σενάριο είναι ένα από τα πολλά που εξετάζονται στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του νομοσχεδίου που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν έλαβε ακόμη την τελική του μορφή και ότι βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης τόσο με την Ένωση Δήμων όσο και με την Ένωση Κοινοτήτων, ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν απόψεις που αποστέλλουν στο Υπουργείο οι Δήμοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Δήμοι από 30 θα μειωθούν είτε στους μισούς είτε στους 16 είτε στους 17, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο δημιουργίας τεσσάρων μητροπολιτικών δήμων στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι θα συνυπάρχουν παράλληλα με άλλους μικρότερους περιφερειακούς Δήμους.

Οι 4 πυλώνες

Ο κ. Πετρίδης, αφού υπενθύμισε πως η τελευταία προσπάθεια που έγινε από την Κυβέρνηση για μεταρρύθμιση της ΤΑ ήταν το 2015, επί Σωκράτη Χάσικου -ενώ προηγουμένως είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες που δεν προχώρησαν, επί Νεοκλή Συλικιώτη-, τόνισε πως είναι καιρός να δούμε ζεστά το θέμα και να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση. Περαιτέρω, σημείωσε πως η ουσία της μεταρρύθμισης δεν είναι το ποιος θα συνενωθεί με ποιον, αλλά το να μπορούν οι δήμοι να παρέχουν καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες τους. Γι’ αυτό, συνέχισε, η μεταρρύθμιση στηρίζεται στους εξής τέσσερεις πυλώνες:

1. στην οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, δηλαδή τι πόρους χρειάζονται για ν' αντεπεξέλθουν,

2. στη διοικητική τους αυτοτέλεια, δηλαδή το πώς θα απεξαρτηθούν από την κεντρική κυβέρνηση και να απαλλαχθούν από τη γραφειοκρατία,

3. στο τι αρμοδιότητες πρέπει να έχουν για να εξυπηρετούν τους πολίτες, και

4. στη δημιουργία μεγαλύτερων διοικητικών οντοτήτων, κάτι που θα προκύψει με τη συνένωση των δήμων και κατ’ επέκτασιν τη μείωσή τους.

Τα κριτήρια της συμπλεγματοποίησης

Ερωτηθείς για το πώς γίνεται η επιλογή των δήμων που θα συνενωθούν, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η συμπλεγματοποίηση στηρίζεται σε γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Για παράδειγμα, όπως είπε, η Αγλαντζιά μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με τον Στρόβολο, όπως επίσης μπορεί και με τη Λευκωσία. Καταλήγοντας, είπε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θα είναι έτοιμο το προσεχές διάστημα. «Στόχος μας είναι να πάει στη Βουλή εντός του έτους - και μάλιστα όχι προς το τέλος του», διαμήνυσε.

Διχασμένοι οι Δήμοι

Επί του θέματος τοποθετήθηκε στη «Σ» και ο πρόεδρος Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος είπε πως οι μεγαλύτερες αντιδράσεις φαίνεται ότι προέρχονται από τους Δήμους Αγίας Νάπας, Γεροσκήπου και Αθηένου, ενώ υπάρχουν και άλλοι που έχουν επιφυλάξεις. Περαιτέρω εξήγησε ότι από πλευράς της η Ένωση Δήμων κατέθεσε τις απόψεις της και αναμένει να λάβει το προσχέδιο του νομοσχεδίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, για να τοποθετηθεί εκ νέου με στόχο να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο. «Για μας ουσία δεν είναι μόνο οι συνενώσεις, αλλά να πετύχουμε δήμους οικονομικά και διοικητικά αυτόνομους», εξήγησε.

Κάθετα αντίθετες οι κοινότητες

Την ίδια ώρα, κάθετα αντίθετος με τις προτεινόμενες συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων παρουσιάστηκε, μιλώντας στη «Σ», ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης. Όπως ανέφερε, θέση της Ένωσης είναι να προχωρήσει η συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών των κοινοτήτων και όχι η συνένωση των κοινοτήτων με τους δήμους, γιατί θα χαθεί η οντότητά τους.

Τα σενάρια των συνενώσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στη μείζονα Λευκωσία θα διατηρηθούν τέσσερεις Δήμοι, που θα προκύψουν από τις εξής συνενώσεις:

· Ο Δήμος Λευκωσίας θα ενωθεί με τους Δήμους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

· Ο Δήμος Στροβόλου με τον Δήμο Αγλαντζιάς.

· Ο Δήμος Λακατάμιας με τον Δήμο Τσερίου και

· O Δήμος Λατσιών με τους Δήμους Γερίου και Ιδαλίου και τις κοινότητες Ποταμιάς και Αγίου Σωζομένου.

ΛΕΜΕΣΟΣ
Στη Λεμεσό θα παραμείνουν τρεις Δήμοι, με τις εξής συνενώσεις:

· Ο Δήμος Λεμεσού θα ενωθεί με τους Δήμους Αγίου Αθανασίου και Μέσα Γειτονιάς.

· Ο Δήμος Πολεμιδιών με τον Δήμο Ύψωνα και με τις κοινότητες Πάνω Πολεμιδιών, Τσερκέζ Τσιφλίκ, Τραχωνίου, Κολοσσίου, Ερήμης, Ακρωτηρίου, Ασωμάτου και Καντού, και

· οι Δήμοι Γερμασόγειας με τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Αρμενοχωρίου, Μουτταγιάκας, Ακρούντας και Φοινικαριών.

ΛΑΡΝΑΚΑ
Στη Λάρνακα οι Δήμοι θα μειωθούν σε τρεις, ως εξής:

· Ο Δήμος Λάρνακας θα ενωθεί με τους Δήμους Λιβαδιών, Δρομολαξιάς και Μενεού.

· Οι Δήμοι Αραδίππου και Αθηένου με την κοινότητα Αβδελλερού, και

· ο Δήμος Λευκάρων με τις κοινότητες Κάτω Λευκάρων, Κάτω Δρυ, Κόρνου, Κοφίνου και Δελίκηπου.

ΠΑΦΟΣ
Στην Πάφο θα παραμείνουν τρεις Δήμοι, ως εξής:

· Ο Δήμος Πάφου θα συνενωθεί με τον Δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας και Τίμης.

· Ο Δήμος Πέγειας με τις κοινότητες Κισσόνεργας, Λέμπας, Έμπας και Χλώρακας, και

· ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς με τις κοινότητες Μακούντας και Αργάκας.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι Δήμοι να μειωθούν σε δύο, με τις εξής συνενώσεις:

· Ο Δήμος Παραλιμνίου θα ενωθεί με τον Δήμο Αγίας Νάπας, και

· οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας με τις κοινότητες Λιοπετρίου και Φρενάρους.

Στρόβολος και Λευκωσία θέλουν την Αγλαντζιά τους

Μία εκ των πιθανών συνενώσεων που προκάλεσε έκπληξη είναι αυτή του Δήμου Αγλαντζιάς με τον Δήμο Στροβόλου. Πρόκειται για ένα σενάριο που αφήνει ικανοποιημένο τον Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ο οποίος δήλωσε στη «Σ» πως η πρόταση τού Υπουργείου Εσωτερικών κινείται στα σωστά πλαίσια, αφού η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει για να μπορέσουν οι δήμοι να αποκτήσουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Ο Δήμος Στροβόλου, είπε, είναι ο κεντρικός δήμος της ευρύτερης Λευκωσίας και συνορεύει με τους πλείστους δήμους και ένας εξ αυτών είναι η Αγλαντζιά. «Το ίδιο μας κάνει είτε ενωθούμε με την Αγλαντζιά είτε με την Έγκωμη», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, την Αγλαντζιά διεκδικεί και ο Δήμος Λευκωσίας, με τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να προτείνει την οριοθέτηση της αστικής Λευκωσίας, δηλαδή της Αγλαντζιάς, της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και μέρους του Στροβόλου. Ο κ. Γιωρκάτζης θεωρεί πως γεωγραφικά υπάρχουν μεγαλύτερες ομοιότητες του Δήμου Λευκωσίας με τον Δήμο Αγλαντζιάς, λόγω της νεκρής ζώνης και του μετώπου που μοιράζονται, και γι' αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να διοικούνται ενιαία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα έδινε και την ευκαιρία αναζωογόνησης της περιοχής ΣΟΠΑΖ, που συνορεύει με τον Δήμο Αγλαντζιάς, και βρίσκεται πολύ κοντά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περαιτέρω, θέση του κ. Γιωρκάτζη είναι πως η Λευκωσία θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης, γι’ αυτό και θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια της Έγκωμης, αλλά κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα πρέπει να είναι εντός του Δήμου της πρωτεύουσας.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε πως στο παρόν στάδιο δεν τον απασχολεί το ποιος θα πάει με ποιον, όσο το να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «το ζητούμενο είναι να έχουμε πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια». «Είμαστε υπέρ του να γίνουν κάποιες συνενώσεις και είμαστε ανοικτοί ως Δήμος, αλλά αναμένουμε να δούμε με ποιους μας προτείνουν να πάμε και για ποιους λόγους», είπε. Απ' εκεί και πέρα, πρόσθεσε πως η Αγλαντζιά συνορεύει τόσο με τη Λευκωσία όσο και με τον Στρόβολο.