Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Σε παράλληλους δρόμους

| Εκτύπωση | 06 Ιανουάριος 2019, 18:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΙΣ - ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

· Ταχύρρυθμα μαθήματα σε ανειδίκευτους γιατρούς και «μετεγγραφές» εξωτερικού σχεδιάζει ο ΟΑΥ

· Με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο ΓεΣΥ 130 παιδίατροι και 350 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες

Κρίσιμο, αλλά όχι καθοριστικό, θεωρείται το αυριανό ραντεβού του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όσον αφορά στην εξέλιξη της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του υπουργού Υγείας και εκπροσώπων του ΟΑΥ, καθορίστηκε μετά από πρόσκληση που απηύθηνε ο ΠτΔ στον ΠΙΣ στον απόηχο της άρνησης πέραν των δεκαπέντε επιστημονικών εταιρειών του ιατρικού κόσμου, καθώς και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηριών (ΠΑΣΙΝ) να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η εφαρμογή του ΓεΣΥ αρχίζει επισήμως τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα αρχίσει η εγγραφή των ιατρών στους καταλόγους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο ΠΙΣ εξακολουθεί να διατηρεί τις διαφωνίες του, εμμένοντας στην παραχώρηση του δικαιώματος ελεύθερης άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής σε περιβάλλον ΓεΣΥ, θέση που θα επαναλάβει και στην αυριανή συνάντηση με τον ΠτΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, η ηγεσία του ΠΙΣ θα μεταφέρει τα όσα θα ακούσει αύριο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα μέλη του μέχρι τις 21 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα ο κάθε γιατρός θα κληθεί να επιλέξει από μόνος του αν θα συμβληθεί ή όχι με τον ΟΑΥ.

Τι θα τους πει
ο Αναστασιάδης
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον ΠΙΣ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να καταθέσει τις θέσεις του, καθώς και τους λόγους άρνησης συμμετοχής του, ενώ πηγές εντός Προεδρικού σημειώνουν ότι είναι έτοιμος να ακούσει όλα όσα θα του αναφέρουν οι γιατροί και αναλόγως να κινηθεί. Περαιτέρω, ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθεί θέμα αναβολής ή καθυστέρησης της εφαρμογής του ΓεΣΥ και προτίθεται να επαναλάβει τη θέση του, ότι δηλαδή η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα προχωρήσει κανονικά την 1η Ιουνίου 2019, όπως καθορίζεται άλλωστε στη σχετική νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή. «Δεν είναι διατεθειμένος να πρωτοστατήσει, ούτε να κάνει ριζικές αλλαγές», δηλώνουν στη «Σ» κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά», ενώ διευκρινίζουν ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρέμβει στη νομοθεσία».
Τέλος, όσον αφορά στις αμοιβές των ιατρών, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησής τους από το Προεδρικό «αφού δεν είναι αυτό που διαβουλεύεται με την ιατρική κοινότητα, αλλά ο ΟΑΥ». Επισημαίνουν δε ότι «αύξηση στις αμοιβές, θα σήμαινε και αύξηση των εισφορών των πολιτών, κάτι που δεν θα ήταν φρόνιμο». Πάντως, στο Προεδρικό βρίσκονται σε στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα μέχρι το άνοιγμα των καταλόγων εγγραφής των ιατρών στις 21 Ιανουαρίου, όπου «θα διαφανούν οι προθέσεις και θέσεις όλων».

Το «plan B» του ΟΑΥ
Σε εναλλακτικές επιλογές, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών που επιθυμούν να συμβληθούν μαζί του για να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, προσανατολίζεται από πλευράς του ο ΟΑΥ, με στόχο την ομαλή εφαρμογή του νέου συστήματος από την 1η Ιουνίου 2019. Έγκυρες πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε στη «Σ» στέλεχος του ΟΑΥ, αναφέρουν ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε ταχύρρυθμα μαθήματα σε ανειδίκευτους ιατρούς που θα ενταχθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα, για να αναλάβουν καθήκοντα προσωπικού ιατρού. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για έτοιμο σχέδιο πρόσκλησης για εργοδότηση ιατρών από το εξωτερικό και δη από την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν κενά που τυχόν θα προκύψουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 130 παιδίατροι και 350 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ 1
15+1 «όχι»
και ένα «ναι»
Μία μετά την άλλη οι εταιρείες των ιατρών καλούν τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Οι κλάδοι που είπαν «όχι» στον ΟΑΥ είναι, μέχρι στιγμής, οι εξής:
1. Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής χειρουργικής
2. Κυπριακή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας
3. Ουρολογική Εταιρεία Κύπρου
4. Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου
5. Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου
6. Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου
7. Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής
8. Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία Κύπρου
9. Ενδοκρινολογική Εταιρεία Κύπρου
10. Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
11. Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου
12. Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου
13. Κυπριακή Εταιρεία Παθολογίας
14. Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ)
15. Κυπριακή Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής (ΚΥ.Ε.Π.Ι.).
Επιπλέον, ως ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται το «όχι» και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ο οποίος διέκοψε τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ σε σχέση με τον καθορισμό των παραμέτρων και όρων συμμετοχής των μελών του στο ΓεΣΥ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΙΝ, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από σοβαρό προβληματισμό, «αφού από τον Οκτώβρη του 2018 όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μέχρι και σήμερα, και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, εξακολουθούμε να αναμένουμε τα δεδομένα που έχουμε ζητήσει και τα οποία απαιτούνται για τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για τις συνθήκες ένταξης των μελών μας στο ΓεΣΥ». Αντιθέτως, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στη βάση των ελάχιστων στοιχείων που μας έχουν δοθεί, δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου και η λειτουργία των μελών μας καθίσταται μη βιώσιμη», ενώ προστίθεται ότι «ως έχουν τα δεδομένα σήμερα, ο ΠΑΣΙΝ δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη του να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ». Παρόλα αυτά,
Διαφοροποιώντας τη θέση του από την απόφαση του Συνδέσμου, το ιδιωτικό νοσηλευτήριο «Mediterranean» της Λεμεσού, έκανε αυθημερόν την έκπληξη λέγοντας ουσιαστικά το πρώτο «ναι» στον ΟΑΥ, εκφράζοντας με σχετική ανακοίνωση την πεποίθηση ότι «μέσω της συμμετοχής του στο ΓεΣΥ, θα συμβάλει ενεργά στη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των ασθενών και του συνόλου».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ 2
Πόρτα στον ΟΚΥΠΥ
Υπενθυμίζεται συναφώς πως «όχι» στη σύμβληση με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), είπαν και όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων ιατρών. Κάτι που, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας -τουλάχιστον για τους γιατρούς που εργάζονται ως μόνιμο προσωπικό- ήταν αναμενόμενο.
Οι ανακοινώσεις των ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΣΙΚ, ΠΑΣΥΝΟ και ο κλάδος νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ καταλήγουν ότι το συμβόλαιο εργοδότησης με τον ΟΚΥΠΥ που καλείται να υλοποιήσει την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι απογοητευτικό, ωστόσο όλες οι συντεχνίες ζητούν χρόνο για διαβούλευση. Σημειώνεται πως οι διευθυντικές ομάδες του ΟΚΥΠΥ ανέλαβαν επίσημα τη διοίκηση των κρατικών νοσηλευτηρίων από την 1η του χρόνου.