Σημερινή

Σάββατο, 20/04/2019
RSS

Οι δύο όψεις του ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Από μύρια κύματα φαίνεται να περνά η εφαρμογή του νέου Σχεδίου Υγείας. Χάσμα χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών δύο μόλις μήνες πριν από τη διαδικασίας εγγραφής των επαγγελματιών στο σύστημα. Η «Σ» παρουσιάζει τις βασικές εστίες σύγκρουσης και τις θέσεις των δύο πλευρών.


Διαφορετική ανάγνωση της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) κάνει το κράτος και διαφορετική κάνει η ιατρική κοινότητα, μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη εγγραφής των γιατρών και πέντε μήνες πριν από την έναρξη περικοπής εισφορών από τους πολίτες για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του συστήματος, τον ερχόμενο Ιούνιο. Τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά, ωστόσο οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερά… αμετακίνητες στις θέσεις τους, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι. Πιο κάτω η «Σημερινή» της Κυριακής καταγράφει τις βασικές εστίες σύγκρουσης μεταξύ γιατρών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και του κρατικού τομέα (Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ).

Προϋπολογισμός

· ΓΙΑΤΡΟΙ: Υποστηρίζουν πως ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ΓεΣΥ, γι' αυτό αρνούνται να ενταχθούν στο νέο σύστημα. Τα στοιχεία τους βασίζονται στη μελέτη που έχει διενεργήσει για λογαριασμό τους ο οίκος «Deloite». Οι γιατροί ζητούν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ώστε να φτάσει στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο έτσι, αναφέρουν, διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το πρόσθετο κόστος, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα το επωμιστεί το κράτος, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η κρατική συνεισφορά φθάνει στο 70% του προϋπολογισμού. «Ο στόχος πρέπει να είναι ποιοτικό και βιώσιμο ΓεΣΥ για τους πολίτες και όχι μια φορολογία χωρίς αντίκρισμα για να γλιτώνει λεφτά το κράτος», δηλώνουν.

· ΟΑΥ: Η μελέτη από τον οίκο «Mercer» για τις Εθνικές Δαπάνες Υγείας και το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού, δείχνει ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σωστά δεδομένα. Επίσης, η Κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν έχει σκοπό να επιβαρυνθεί με οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος, πέρα από αυτό που έχει ήδη προϋπολογιστεί.

Αυτονόμηση

· Γιατροί: Ζητούν να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προνοεί ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ». Οι γιατροί υποστηρίζουν πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν είναι έτοιμα για την αυτονόμηση, αφού θεωρούν ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση. «Αυτό σημαίνει ότι τα ελλείμματα, που σίγουρα θα παρουσιαστούν στο ΓΕΣΥ, θα συνεχίζουν να λαμβάνουν επιπρόσθετα χρήματα από το κράτος για στήριξη».

· Υπουργείο Υγείας: Υποστηρίζει ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, προσθέτοντας πως είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες. Η κυβερνητική πλευρά διαμηνύει, επίσης, πως τις επόμενες μέρες θα αναλάβουν καθήκοντα ο Εκτελεστικός και ο Οικονομικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) και ακολούθως θα προχωρήσουν στις προσλήψεις των διευθυντικών τους ομάδων, για θέσεις για τις οποίες εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον υποψήφιοι. Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι έτοιμα και ανταγωνιστικά στο νέο περιβάλλον.

Χρονοδιαγράμματα

· Γιατροί: Απαιτούν όπως συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτών γιατρών, όπως επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμότητα του συστήματος.

· ΟΑΥ: Τα χρονοδιαγράμματα έχουν καθοριστεί βάσει της νομοθεσίας. Η πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ θα ξεκινήσει την 1/6/2019 και η δεύτερη την 1/6/2020. Στην πρώτη φάση θα παρέχονται υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας (προσωπικοί γιατροί, ειδικοί γιατροί, φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις), ενώ στη δεύτερη φάση όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες (ενδονοσοκομειακή, Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντως Περιστατικών, ασθενοφόρα, άλλοι επαγγελματίες, αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα). Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για καταβολή εισφορών για την πρώτη φάση θα ξεκινήσει 1/3/2019 και για τη δεύτερη φάση την 1/3/2020.

Αμοιβές

· Γιατροί: Ζητούν καθορισμό των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ. Αυτό σημαίνει εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, καθορισμό του ύψους της αμοιβής των γιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και νομικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου. Οι γιατροί ζητούν να εφαρμοστεί η βασική αρχή του εργατικού δικαίου (αμοιβή ανάλογα με την εργασία) και διερωτώνται εάν θα αποδεχόταν ο οποιοσδήποτε πολίτης του κράτους να αυξήσουν τις ώρες εργασίας του και να μειώσουν την αμοιβή του; Όπως υποστηρίζουν, με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής, τους καλούν να εργαστούν σε περιβάλλον αβεβαιότητας και μάλιστα θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων τους.

· ΟΑΥ: Αναφέρει πως οι αμοιβές που έχουν προταθεί προς τον ΠΙΣ βασίζονται σε εξειδικευμένη αναλογιστική μελέτη από διεθνούς κύρους συμβούλους αναλογιστές. Αυτές οι εκτιμήσεις, προσθέτουν, «επιβεβαιώνονται σε ετήσια βάση από τα πραγματικά δεδομένα που δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία». Περαιτέρω ο Οργανισμός θεωρεί πως με τις προτάσεις του εξασφαλίζεται μέσο ετήσιο μεικτό εισόδημα €110.000 για τους προσωπικούς γιατρούς και €150.000 για τους ειδικούς γιατρούς. Τονίζεται, μάλιστα, πως τα πιο πάνω εισοδήματα θα δοθούν, ανεξαρτήτως του πώς θα διακυμανθεί η τιμή μονάδας. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΑΥ, σε περίπτωση που η τιμή μονάδας καθοριστεί ως σταθερή, όπως δηλαδή ζητά ο ΠΙΣ, τότε «η τελική συνολική δαπάνη είναι απροσδιόριστη, με πολλούς κινδύνους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του Συστήματος».

Εάν υπάρξει αδιέξοδο

Να πούμε ότι ακόμα και εάν συμφωνήσουν Υπουργείο Υγείας-γιατροί, για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία θα πρέπει να εξασφαλιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πως, με ή χωρίς συμφωνία της επίσημης πλευράς των γιατρών (ΠΙΣ και του ΟΑΥ), το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κάθε γιατρός θα αποφασίσει από μόνος του αν θα συμβληθεί με το ΓεΣΥ ή όχι.