Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Την καταδίκασαν από την… κούνια

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΑΣΥΓΓΝΩΣΤΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ «ΤΡΥΠΙΟ» ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Ανήλικο κορίτσι σε Στέγη έμεινε έγκυος από ενήλικα καταγγέλλει ο πατέρας της

Με εκφοβισμούς λειτουργοί επιχείρησαν να αποσιωπήσουν την υπόθεση


ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ’ ΕΝΑ 15ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Μια δραματική ιστορία, η οποία ξεγυμνώνει την εγκληματική αμέλεια αλλά και την ασύγγνωστη ανικανότητα των κρατικών υπηρεσιών να προστατεύσουν ένα ανήλικο κορίτσι, φέρνει σήμερα στο φως η κυριακάτικη «Σ».

Η προδιαγεγραμμένη δυσοίωνη πορεία του άρχισε πριν από 13 χρόνια, όταν σε ηλικία δύο ετών έχασε την οικογενειακή θαλπωρή και τέθηκε υπό την κηδεμονία του κράτους. Έκτοτε, τη φροντίδα και φύλαξη του κοριτσιού ανέλαβαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και διαμένει σε παιδικές Στέγες. Η κρατική μέριμνα και φροντίδα, ωστόσο, φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως εξαντλήθηκε σ’ ένα πιάτο φαΐ και σ’ ένα κρεβάτι, καθώς το 15χρονο κορίτσι, το οποίο ανέθρεψε και διέλυσε, τελικά, το σύστημα, βρίσκεται εδώ και καιρό αφημένο και εκτεθειμένο σε σοβαρούς κινδύνους, που απειλούν ακόμα και την ίδια τη ζωή του.

Τα σκληρά παιδικά χρόνια, η ατέρμονη απόρριψη και το ελλειμματικό και βαθιά αγκυλωμένο σύστημα «κατέταξαν», μεν, την 15χρονη στη λεγόμενη κατηγορία «υψηλού κινδύνου», η Πολιτεία, ωστόσο, απέτυχε να την προστατεύσει.

Η εγκυμοσύνη

Η 15χρονη, με τάσεις φυγής και βαρύ ιστορικό, διατηρεί σχέση με νεαρό εφτά περίπου χρόνια μεγαλύτερό της, από την οποία προέκυψε εγκυμοσύνη.
Βρίσκεται στον δεύτερο μήνα της κύησης και, όπως αποκαλύπτει και καταγγέλλει ο βιολογικός της πατέρας στη «Σ», η σχέση αυτή είναι γνωστή στις αρμόδιες Αρχές και στους λειτουργούς κοινωνικής ευημερίας και «ουδέποτε απαγόρευσαν τις συναντήσεις ή έλαβαν μέτρα προστασίας της». «Αντίθετα», καταγγέλλει, «της παραχωρούσαν ακόμα και άδεια να διαμένει στο σπίτι του». Ο πατέρας του κοριτσιού καταγγέλλει ακόμη ότι δεν εισακούστηκαν οι ανησυχίες του για τη σχέση που διατηρεί το παιδί του με ενήλικα, ούτε και οι παραινέσεις του προς τους λειτουργούς να το προστατεύσουν.

Οι καταγγελίες γεννούν αμείλικτα ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίον οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χειρίστηκαν την υπόθεση, ταυτόχρονα, όμως, έρχονται και σε αντιδιαστολή με τα όσα το πρωτόκολλο διαχείρισης προβλέπει για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το περιστατικό έπρεπε να είχε καταγγελθεί εντός 24 ωρών στις αστυνομικές Αρχές και να ενημερωθεί ταυτοχρόνως το «Σπίτι του Παιδιού».

Εκφοβίζουν και από πάνω

Η καταγγελία της υπόθεσης από τον πατέρα της 15χρονης στη «Σ» και η απόφαση της εφημερίδας να τη δημοσιοποιήσει, φέρεται να ξύπνησε νέους εφιάλτες και να γέννησε έναν νέο Γολγοθά για το κορίτσι. Υπό τον φόβο της δημοσιοποίησης του θέματος και ούσα ακόμα νωπή στις μνήμες της κοινής γνώμης η υπόθεση της άτυχης Φραντζή, λειτουργοί φέρονται να εκφοβίζουν το κορίτσι και τον βιολογικό της πατέρα για συνέπειες. Την προσπάθεια αποσιώπησης της υπόθεσης καταμαρτυρούν και άλλα στοιχεία, τα οποία, για την ώρα, δεν επιθυμούμε να αποκαλύψουμε.

Στόχος του δημοσιεύματος δεν είναι η αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, παρά μόνον η κινητοποίηση της Πολιτείας για εμπράγματη και ουσιαστική στήριξη του ανήλικου κοριτσιού.

Η απάντηση των Υπηρεσιών

Η «Σ» απευθύνθηκε από την πρώτη στιγμή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στις οποίες κι έθεσε ερωτήματα ως προς την υπόθεση, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση, την οποία και παραθέτει αυτούσια, αφήνοντας στον αναγνώστη τα συμπεράσματα.

«Το αίτημά σας έχει μελετηθεί ενδελεχώς και συνεκτιμώντας ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν ευαίσθητα και ιδιαίτερα περιστατικά ανήλικου παιδιού, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα αλλά και την ευάλωτη θέση του, δεν είναι προς συμφέρον οι επί μέρους απαντήσεις. Όπως είναι γνωστό, αποτελεί πάγια θέση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να μην συζητούν δημόσια περιπτώσεις.

»Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ως αρμόδια Αρχή για θέματα παιδικής προστασίας, προχωρεί στη λήψη παιδιών υπό φροντίδα, αλλά σίγουρα ο χειρισμός και αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων και αναγκών των παιδιών αυτών είναι ευθύνη και άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Κράτους. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτουργούν Ιδρύματα ανοικτού τύπου και δεν αποτελεί αρμοδιότητά τους η λειτουργία Ιδρυμάτων περιοριστικού τύπου».

Ποινικές ευθύνες;

Η «Σημερινή» έθεσε την υπόθεση και ενώπιον της Προέδρου του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασίας Παπαδοπούλου, η οποία ανέφερε ότι θα ζητήσει διερεύνηση του περιστατικού και ενημέρωση για τα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν για την προστασία της ανήλικης, αλλά και του παιδιού της, όταν γεννηθεί. Υπέδειξε ακόμη ότι, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες, η υπόθεση θα πρέπει να αρθεί ενώπιον της Αστυνομίας, για να διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Επικαλούμενη τον νόμο για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών του 2014, η κ. Παπαδοπούλου υπογραμμίζει ότι, εάν πράγματι υπάρχει σχέση της 15χρονης με ενήλικα, τότε, όσοι είχαν γνώση και δεν προέβησαν σε καταγγελία, διαπράττουν ποινικό αδίκημα, που επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 χρόνια. Πιθανόν, συμπλήρωσε, να εγείρεται και θέμα παραμέλησης ανηλίκου, κάτι που ισοδυναμεί με κακοποίηση.