Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Τρέχουν να διορθώσουν τα λάθη

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ενώπιον έκτακτης συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, του Γενικού Ελεγκτή και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, βρέθηκε χθες το θέμα που προέκυψε με το συμψηφισμό λογαριασμών με δάνεια στον Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, η Επιτροπή κάλεσε την Ελληνική Τράπεζα και την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να βρουν μέχρι αύριο Δευτέρα λύσεις για 4.500 τρεχούμενους λογαριασμούς που έκλεισαν και οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα.

Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και Δεύτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία αντικατέστησε τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, Σταύρος Ιακώβου, ανέφερε ότι υπάρχουν 4.500 τρεχούμενοι λογαριασμοί (συνδεδεμένοι με δάνεια) «οι οποίοι με βάση τη δική μας κατηγοριοποίηση ήταν εξυπηρετούμενα και σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις από πελάτες της ΣΚΤ».

Εξήγησε ότι αυτοί οι λογαριασμοί με βάση τις τελικές παραμέτρους και τη μεθοδολογία κατηγοριοποίησης όπως κατέληξαν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική, έμειναν στην περίμετρο του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και εκτός της περιμέτρου της Ελληνικής Τράπεζας. Ωστόσο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην περίμετρό της αυτούς τους 4.500 λογαριασμούς και πρόσθεσε ότι «αν η Ελληνική Τράπεζα μεταφέρει αυτούς τους λογαριασμούς, όλοι όσοι θα είχαν διαθέσιμα λεφτά στον τρεχούμενό τους θα έχουν την Δευτέρα».

Από την πλευρά του, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο επηρεάστηκαν 16.000 λογαριασμοί, από τον συμψηφισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, υπάρχουν τρεις πτυχές του προβλήματος, 2.000 καταθέσεις εγγράφως δεσμευμένες σε δάνεια, 3.500 καταθετικοί λογαριασμοί χωρίς δέσμευση που οι ιδιοκτήτες τους ήταν οφειλέτες σε δάνεια με μικρή καθυστέρηση και 10.5000 τρεχούμενοι λογαριασμοί με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που τερματίστηκαν.