Σημερινή

Πέμπτη, 20/06/2019
RSS

Προς νομική αναγνώριση φύλου η Κύπρος

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:02 | Του Στέλιου Ξιουρή

«Ζογκλέρ» των φύλων θα είναι η νέα κατηγορία ανθρώπων που θα παρατηρούνται στην κοινωνία μας, αφού κάποιος θα μπορεί ν’ αλλάξει φύλο και μόνο με την υπογραφή ενός εντύπου και τη διενέργεια κάποιων εξετάσεων. Αυτά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κατόπιν επιταγών του Συμβουλίου της Ευρώπης και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Προφανώς και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει την οδό του Κοινοβουλίου, για να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και θα διαφανεί η πρόθεση των κομμάτων.

Εκ πρώτης όψεως οι βουλευτές δείχνουν σαστισμένοι στο άκουσμα των προνοιών του εν λόγω νομοσχεδίου και αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως για τη θέση που θα πάρουν όταν το νομοθέτημα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, παραπέμποντας σε σχετική συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Στις επονομαζόμενες off the record συζητήσεις, όπου οι βουλευτές εκφράζουν πιο ελεύθερα τις απόψεις τους, οι τοποθετήσεις ποικίλλουν κι όπως τις ακούσαμε από τους εκπροσώπους του λαού, θα καθορίσουν και την τύχη του νομοθετήματος.

Αντιδρά η Εκκλησία

Το όλο θέμα, πάντως, θα απασχολήσει και την Εκκλησία της Κύπρου στη μεθαυριανή της συνεδρία. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξέφρασε τη διαφωνία της Εκκλησίας με την αλλαγή φύλου, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως το θέμα θα συζητηθεί εν εκτάσει την Τρίτη. Παράλληλα, ο Πάφου Γεώργιος εξέφρασε την άποψη πως το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση είναι αντιγραφή αντίστοιχου νόμου που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν επιβάλλει την αλλαγή της νομοθεσίας σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., σημειώνοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Ελλάδας- Κύπρου. Αναφερόμενος, δε, σε μία πρόνοια του νομοσχεδίου, υπέδειξε πως θα επιτρέπεται σε παιδιά 15 χρόνων να «αλλάζουν» νομικά φύλο. Αυτό, τόνισε, προσδίδει στο νομοθέτημα διαστάσεις επικινδυνότητας.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Σημειώνεται πως το νομοθέτημα θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και συνεπώς εντός των επόμενων μηνών αναμένονται σημαντικές εξελίξεις επί αυτού του θέματος. Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνο 37 ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ 23 από αυτές θέτουν ως προϋπόθεση την προηγούμενη υποχρεωτική στείρωση του ατόμου.

Επίσης, 12 χώρες δεν προβλέπουν καμία διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ σε κάποιες χώρες προβλέπεται διαδικασία, η οποία προϋποθέτει φυλομετάβαση, στείρωση, διάγνωση ψυχολόγου, ορμονοθεραπεία και έκδοση διαζυγίου, ενώ δεν είναι προσβάσιμη σε ανήλικα άτομα.