Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

Στη Χάγη ο Κληρίδης για τις Βρετανικές Βάσεις

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:03 | Σημερινή

Ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης θα αγορεύσει τις επόμενες ημέρες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας καταθέτοντας τις νομικές θέσεις της Κύπρου στην πολύκροτη δίκη για το καθεστώς των βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων στον Άγιο Μαυρίκιο. Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στάληκε πρόσφατα στο Διεθνές Δικαστήριο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ογκώδης φάκελος που αφορά στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία θα αρχίσει αύριο Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη, αναμένεται να αγορεύσουν νομικοί εκπρόσωποι από άλλες 21 χώρες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη διαδικασία αποαποικιοποίησης όπως καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Αν και η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης θα αφορά το καθεστώς των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στον Μαυρίκιο, εντούτοις, πέρα από τις πολύ σημαντικές νομικές προεκτάσεις, θα έχει άμεσες πολιτικές και διεθνείς επιπτώσεις. «Εγείρονται πολύ σοβαρά θέματα αρχής, τα οποία επηρεάζουν και ενδιαφέρουν όλες τις χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, όπως η Κύπρος, όπου η Βρετανία χρησιμοποιεί το 3% του εδάφους της ως στρατιωτική βάση», επεσήμανε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Πρόσθεσε ότι αν και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα αφορά τον Άγιο Μαυρίκιο, «εντούτοις η Κύπρος θα μπορεί να την αξιοποιήσει».

Η ιστορία του Άγιου Μαυρίκιου

Ο Άγιος Μαυρίκιος είναι ένα μικρό νησιώτικο σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεανό και ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1968 και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Μαυρίκιου. Κατά τη διαδικασία αποαποικιοποίησης του νέου ανεξάρτητου κράτους, οι Βρετανοί διατήρησαν στρατιωτικές βάσεις στο νησί, τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητεί σήμερα το μικρό κράτος της Αφρικής. Προς τον σκοπό τούτο, υπέβαλε σχετικό αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη αξιώνοντας την αποχώρηση των βρετανικών στρατιωτικών Βάσεων από το έδαφός του στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 22 Ιουνίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να παραπεμφθεί η υπόθεση του Μαυρίκιου εναντίον της Βρετανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, γεγονός που θεωρείται ως μια σημαντική πολιτική ήττα της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης.

Με την προσφυγή στο Δικαστήριο ζητείται ουσιαστική νομική γνωμάτευση κατά πόσον οι εν λόγω στρατιωτικές Βάσεις καταπατούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης επί όλου του εδάφους της πρώην αποικίας. Αποκορύφωμα τούτου ήταν το κάλεσμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ προς όλα τα μέλη του Οργανισμού, εφόσον επιθυμούν, να τοποθετηθούν κατά τη δικαστική διαδικασία.

Η θέση της Κύπρου

Η διαχρονική επίσημη θέση που εκφράζει μέχρι σήμερα η Κύπρος είναι πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι αποικιακό καθεστώς, συνεπώς ουδέποτε έχουμε αξιώσει την αποχώρησή τους. Η θέση αυτή πάντως θα δοκιμαστεί από την έκβαση της προσφυγής του Μαυρίκιου, καθώς θα δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο - θετικό ή αρνητικό. Στη περίπτωση δικαίωσης του αιτητή (Μαυρίκιος), τότε η απόφαση θα μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως ένα ισχυρό νομικό όπλο, από άλλες πρώην αποικίες και νυν ανεξάρτητα κράτη, εφόσον βέβαια το επιθυμούν.