Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Προς κατάργηση η χειμερινή ώρα

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. είναι ελεύθερο να αποφασίσει εάν θα υιοθετήσει το μέτρο που αποφάσισε η Κομισιόν

Προς κατάργηση της χειμερινής ώρας οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αλεξάντερ Βιντερστάιν, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα είναι ελεύθερα να παραμείνουν είτε στη θερινή ώρα είτε στη χειμερινή ώρα, αφού αυτό έγκειται στις αρμοδιότητές τους.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι περιμένει πως οι συζητήσεις των πρωτευουσών για το ζήτημα αυτό θα οδηγήσουν σε ενιαία θέση. Η απόφαση αυτή της Κομισιόν, πάντως, είναι άμεσα συνυφασμένη με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, και στην οποία συμμετείχαν 4,6 εκατομμύρια πολίτες και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το 84% όσων συμμετείχαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο. Επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν πως η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία».