Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Λύση εδώ και τώρα για τις μαιευτικές

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΝ. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Φως στην άκρη του τούνελ άρχισε να φαίνεται όσον αφορά το ζήτημα των μικρών ιδιωτικών μαιευτικών νοσηλευτηρίων, καθώς ξεπροβάλλει το ενδεχόμενο νέας τροποποίησης της νομοθεσίας. Η «Σημερινή» της Κυριακής την περασμένη Κυριακή είχε δημοσιεύσει τις λεπτομέρειες του νόμου που ψηφίστηκε πριν από 15 χρόνια και προβλέπει ότι κάθε γυναικολογική κλινική θα πρέπει να διαθέτει πέντε μαίες. Ένας νόμος που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και όμως με την ψήφισή του έχει προκαλέσει αναστάτωση σε τουλάχιστον δέκα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ σε βάθος χρόνους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο κλινικών. Την ίδια ώρα, κι ενώ υπάρχουν και φωνές περί ύπαρξης μαιών, τα στοιχεία δείχνουν άλλη εικόνα παρά το γεγονός πως κάθε χρόνο αποφοιτούν 14-15 μαίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για τη στελέχωση των κλινικών.

Οι θέσεις των πλευρών

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο - εκπρόσωπο των μικρομεσαίων κλινικών, Γιώργο Λεοντιάδη, ο συγκεκριμένος νόμος είναι άδικος, υποστηρίζοντας, χαρακτηριστικά, ότι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός ανά το παγκόσμιο που να οδηγεί κλινικές σε κλείσιμο λόγω έλλειψης μαιών. Θέση του κ. Λεοντιάδη, η οποία, υποστηρίζει, θα λύσει το πρόβλημα, είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας και η μείωση του αριθμού μαιών από πέντε σε τρεις, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει διαθέσιμος αριθμός μαιών.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, μιλώντας στο «Σίγμα», υποστήριξε ότι το εν λόγω ζήτημα έχει προβληματίσει τον Υπουργό και διόρισε μια Ad Hoc Επιτροπή, στην οποία δόθηκε διορία δύο μηνών να υποβάλει εισηγήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κυπριακά δεδομένα και την επάρκεια μαιών. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η Επιτροπή θα αναμένει να κατατεθούν ενώπιόν της οι εισηγήσεις της Ad Hoc Επιτροπής και θα πράξει αναλόγως.

Η συνάντηση της Χοιροκοιτίας

Την περασμένη Δευτέρα, Γυναικολογική Εταιρεία και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων σε συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους στο ζήτημα κωδικοποίησαν τα επόμενα βήματα. Η «Σημερινή» της Κυριακής αποκαλύπτει το προσχέδιο των θέσεων και εισηγήσεων για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τη στελέχωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που διαθέτουν μαιευτικά / γυναικολογικά τμήματα. Οι θέσεις τους είναι οι εξής:

1. Προτεραιότητα η διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

2. Διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και βιωσιμότητας των νοσηλευτηρίων.

3. Διασφάλιση της απασχόλησης των υφιστάμενων νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής που αποδεδειγμένα διαθέτουν σχετική εργασιακή πείρα στην άσκηση καθηκόντων νοσηλευτή μαιευτικής.

Απ' εκεί και πέρα, εισηγούνται την τροποποίηση του Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου προτείνοντας για τις πρόσθετες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν σε μαίες λόγω των ημερών ανάπαυσης (night off, day off) να μπορούν να καλυφθούν είτε μέσω πρόσληψης επιπρόσθετου προσωπικού είτε μέσω της αξιοποίησης του θεσμού «on call», είτε με συνδυασμό και των δύο. Ζητούν, ταυτόχρονα, τη δημιουργία μητρώου νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής, που δύνανται να ασκούν καθήκοντα μαίας, δεδομένου ότι:

· Αποδεδειγμένα η αγορά εργασίας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων σε μαίες (δεν υπάρχουν εγγεγραμμένες άνεργες μαίες).

· Για πολλά χρόνια οι ανάγκες των νοσηλευτηρίων σε μαίες καλύπτονταν από νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής.

Οι μελλοντικές ενέργειες

Πέραν των πιο πάνω, Γυναικολογική Εταιρεία και Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων οριοθέτησαν και τις μελλοντικές ενέργειές τους, οι οποίες είναι:

1. Να ετοιμαστεί επιστολή από το ΠΑΣΙΝ προς το Υπουργείο Υγείας γνωστοποιώντας την έλλειψη μαιών και με την οποία να ζητείται η μεσολάβησή του προς το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος (ή ακόμη και στον αντίστοιχο ελληνικό σύνδεσμο μαιών) για εξεύρεση μαιών. Μπορούμε να περιλάβουμε κατάλογο νοσηλευτηρίων (τα οποία αναζητούν μαίες), με τα οποία οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνήσουν για τα περαιτέρω. Επίσης όλα τα επηρεαζόμενα νοσηλευτήρια να ενθαρρυνθούν να εγγράψουν κενές θέσεις με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, εάν δεν το έχουν πράξει ήδη.

2. Να δημιουργηθεί μητρώο με τις παλιές νοσηλεύτριες που έχουν μεγάλη εμπειρία 5-10 χρόνων, για να μπορούν να εργάζονται σαν μαίες μέχρι να αφυπηρετήσουν (ήδη υπάρχει και νομική υπόθεση για το θέμα αυτό).

3. Ακολούθως να ετοιμαστεί κοινή επιστολή μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων προς τον Υπουργό Υγείας.

Η δημιουργία μητρώου

Αναφορικά με την εισήγηση περί δημιουργίας ειδικού μητρώου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν σχετική εμπειρία σε γυναικολογικά / μαιευτικά τμήματα, θέση της Γυναικολογικής Εταιρείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι πως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα άτομα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Τα άτομα που θα είναι εγγεγραμμένα στο εν λόγω μητρώο θα πρέπει να δικαιούνται να απασχολούνται σε γυναικολογικά / μαιευτικά τμήματα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζουν:

· Δεν θυματοποιείται (απολύεται) κανένας νοσηλευτής γενικής νοσηλευτικής που για χρόνια εργάζεται σε γυναικολογικό / μαιευτικό τμήμα.

· Δεν θυματοποιείται κανένας νοσηλευτής μαιευτικής (κανένας μαιευτής δεν είναι εγγεγραμμένος ως άνεργος).

· Σταδιακά αντικαθίσταται όλοι οι νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής με μαιευτές (αφού το μητρώο θα είναι περιορισμένο και δεν θα εμπλουτίζεται).

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Ad Hoc επιτροπής

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που έγινε την περασμένη Πέμπτη, έγινε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής:

1. Υπάρχει πλέον θετική διάθεση για τροποποίηση της νομοθεσίας από 5 μαίες σε τρεις ανά νοσηλευτήριο.

2. Υπάρχει μια διαφορά στη χρονική διάρκεια της αλλαγής με τους επηρεαζόμενους να ζητούν ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2020 με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την επιτροπή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.

3. Το Υπουργείο δεν φαίνεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση περί αποστολής επιστολής στο Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας για μαίες από Ελλάδα.

Το ζήτημα όπου υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων είναι για το τι θα γίνει με τις 70 περίπου νοσηλεύτριες που σήμερα δουλεύουν στα ιδιωτικά μαιευτικά νοσηλευτήρια.