Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Βιομήχανος νομοσχεδίων για αναμόρφωση της Δικαιοσύνης ο Ιωνάς

| Εκτύπωση | 02 Σεπτέμβριος 2018, 18:01 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 250 ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΩΝ

Σε βιομηχανία παραγωγής νομοσχεδίων μετέτρεψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ο πολιτικός προϊστάμενός του, Ιωνάς Νικολάου, και αν υπάρχει ειδική κατηγορία στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες σίγουρα θα πάρει μια ζηλευτή θέση, αφού με το τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε, αυτό του «Περί νομικής κατοχύρωσης της ταυτότητας φύλου», ξεπερνάει τον αριθμό των 250. Προφανώς αν παραμείνει στον υπουργικό θώκο και τα επόμενα χρόνια σίγουρα θα ξεπεράσει τα 300 νομοσχέδια, αριθμός που μάλλον του δίνει τον άτυπο τίτλο του βιομηχάνου νομοσχεδίων. Όσον αφορά την πορεία έκβασης των νομοθετημάτων, χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες.

1. Όσα πέρασαν την βάσανο του Κοινοβουλίου και έχουν ψηφιστεί σε νόμους του κράτους. Σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχονται σε 100.

2. Όσα είναι «σταθμευμένα» στη Βουλή, τα οποία σύμφωνα με μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 50, εκ των οποίων ορισμένα είναι προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τα πλείστα να βρίσκονται στην Επιτροπή Νομικών.

3. Σημαντικός αριθμός, που ενδέχεται να ξεπερνάει και τα 50 νομοσχέδια, βρίσκονται για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, με κάποια εξ αυτών να χρονολογούνται.

4. Εκείνα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες του Υπ. Δικαιοσύνης, με σημαντικό αριθμό εξ αυτών να βρίσκονται στο γραφείο του Υπουργού Ιωνά Νικολάου, για τις τελευταίες πινελιές.

Η προτεραιότητα

Πάντως προτεραιότητα για τον Ιωνά Νικολάου, όπως την καθορίζει και ο ίδιος, είναι η αναμόρφωση του τομέα της Δικαιοσύνης και προς τούτο ετοίμασε σειρά νομοσχεδίων, με ίδρυση νέων Δικαστηρίων και άλλων συναφών τομέων που υποβοήθησαν το έργο των υπηρετών της Θέμιδος. Όπως δηλώνει ο κ. Νικολάου, ως νομικός που είχε ιδίαν άποψη για τον πυλώνα της Δικαιοσύνης, έγιναν πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση και με την ψήφιση και εφαρμογή όλων των νομοθετημάτων η Κύπρος θα αποκτήσει ζηλευτή Δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς, τόσο στην ταχεία απονομή της όσο και σε θέματα υποδομών.

Φυσικά, όπως δηλώνει ο Υπ. Δικαιοσύνης, σημαντικό μερίδιο στην ετοιμασία νομοσχεδίων είχαν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου που δούλεψαν σκληρά και με επαγγελματισμό, αλλά και η Βουλή που προώθησε αρκετά εξ αυτών και τα κατέστησε νόμους τους κράτους. Η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, η αναδιαμόρφωση της δικαστικής δομής, η επιμόρφωση των δικαστών και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος είναι μερικές από τις τομές που επέφερε το Υπ. Δικαιοσύνης κατά τον Ιωνά Νικολάου.

Αυτονόμηση Πυροσβεστικής

Υπό τη δικαιοδοσία του Υπ. Δικαιοσύνης βρίσκονται και τα σώματα ασφαλείας και ως εκ τούτου και προς αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάστηκε σειρά νομοθετημάτων, όπως οι εξετάσεις πρόσληψης και η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τίθεται ως προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Έτσι ο κ. Νικολάου θα ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία να επισπεύσει την τεχνοκρατική ετοιμασία των σχετικών νομοθετημάτων, ώστε η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με όλα τα προς τούτο ευεργετικά αποτελέσματα να επιτευχθεί προς το τέλος του χρόνου φυσικά και αφού περάσει από τις συμπληγάδες του Κοινοβουλίου.