Σημερινή

Παρασκευή, 22/03/2019
RSS

Θέατρο του παραλόγου

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΙΩΝ

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 2001 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΝΤΕ ΜΑΙΩΝ ΑΝΑ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΑΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΑΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΝΩ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΙΕΣ ΑΝΕΡΓΕΣ

Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνεται η σύσταση Φορέα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μικρομεσαίων κλινικών


Ένα απίστευτο μπάχαλο, με θύματα αρκετές ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές, επικρατεί τους τελευταίους μήνες, το οποίο μάλιστα έχει οδηγήσει αρκετούς ακόμη και σε αναστολή των υπηρεσιών τους. Αιτία αποτελεί ο νόμος περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο οποίος ψηφίστηκε το 2001 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ πλήρως και κάθε χρόνο ψηφίζεται αναστολή του από τη Βουλή.

Κυρίαρχο ζήτημα είναι το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει όπως επιτρέπεται η στελέχωση των γυναικολογικών - μαιευτικών τμημάτων με τουλάχιστον πέντε μαίες, ένας αριθμός που οι ιδιωτικές κλινικές, όπως υποστηρίζουν, αδυνατούν να διαθέτουν, καθώς δεν υπάρχουν μαίες για να προσλάβουν. Όλα αυτά τα χρόνια, που η Πολιτεία κατ’ επανάληψιν ανέβαλλε την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας περί ελάχιστου αριθμού εγγεγραμμένων μαιών στη στελέχωση των νοσηλευτηρίων, επιτρέπει η στελέχωση αυτή να γίνεται με νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής.

Το ζήτημα πήρε τεράστιες διαστάσεις από το γεγονός ότι η περίοδος αυτή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και έκτοτε ιδιωτικά νοσηλευτήρια μένουν εκτεθειμένα έναντι του νόμου. Μάλιστα είχαμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αναστολή εργασιών των Γυναικολογικών - Μαιευτικών Κλινικών λόγω της μη εργοδότησης από μέρος τους του απαραίτητου αριθμού μαιών.

Δεν υπάρχουν μαίες

Για ανεπάρκεια μαιών, προτείνοντας μάλιστα μια σειρά λύσεων, μιλούν τόσο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων όσο και η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας στις 11 Ιουνίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ένα από τα εσφαλμένα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι πως σήμερα υπάρχουν αρκετές μαίες για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευτηρίων».

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ακόμη και να ισχύει κάτι τέτοιο, είναι λανθασμένος ο συλλογισμός πως όλες οι εγγεγραμμένες μαίες αναζητούν εργασία ή είναι πρόθυμες να εργαστούν εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Νέαρχο - Μάρκο Αγαθαγγέλου, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να καθιστούν μη εφικτή την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτηρίων που διατηρούν μαιευτικές ή γυναικολογικές μονάδες σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μαιευτικής.

Από την πλευρά της η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία αναφέρει σε επιστολή της ημερομηνίας 6 Ιουνίου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι «οι περισσότερες ιδιωτικές μαιευτικές κλινικές έχουν προβεί επανειλημμένα και εξακολουθούν να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εργοδότηση μαιών, χωρίς όμως ανταπόκριση και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη λίστα αναμονής μαίες για άμεση εργοδότηση».

«Σύμμαχος» στις παραπάνω θέσεις είναι και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος με επιστολή του προς τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, ημερομηνίας 31 Μαΐου 2018, τονίζει ότι γνωρίζει η ίδια πολύ καλά ότι ο λόγος που παρουσιάζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα κλινικές να αδυνατούν να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες μαίες για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα

Το Υπουργείο προσπαθεί…

Το συγκεκριμένο πρόβλημα το γνωρίζουν στο Υπουργείο Υγείας, ωστόσο η μη λύση του φαίνεται πως έχει οδηγήσει του αρμόδιους στον εύκολο δρόμο του «κόβω κεφάλια». Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν σε σύνολο 28 ιδιωτικών γυναικολογικών - μαιευτικών κλινικών, οι 17 αντιμετώπιζαν ζητήματα στελέχωσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επτά από αυτές μπόρεσαν να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις, ενώ οι υπόλοιπες είτε προχώρησαν σε αναστολή υπηρεσιών για κάποιο χρονικό διάστημα είτε έφτασαν στο παρά ένα να κλείσουν και συνεχίζουν να λειτουργούν μετά από απόφαση αναστολής της απόφασης κλεισίματος από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στη Βουλή λέχθηκε από την Έφορο του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής ότι είχαν εξασφαλιστεί 31 εγγραφές στο Μητρώο Μαιών και άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος στη μαιευτική από την 1/1/15 ώς τις 30/11/16, εκ των οποίων με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη Διεύθυνση Ιατρικών Υπηρεσιών εργοδοτήθηκαν 14 και παραμένουν ακόμη 17, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εργοδοτήθηκαν. Ωστόσο, η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών υποστηρίζει ότι δεν είναι αρμόδια να παρακολουθεί αν υπάρχουν διαθέσιμες μαίες και ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Εργασίας.

Υπουργείο Εργασίας: Δεν έχουμε μαίες άνεργες

Συγκεκριμένος γυναικολόγος μαιευτήρας, που επηρεάζεται από την όλη κατάσταση, είχε αποταθεί στο Τμήμα Εργασίας συγκεκριμένου επαρχιακού γραφείου για πρόσληψη μαιών. Σε επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2018, ο Αρμόδιος Επαρχιακός Λειτουργός Εργασίας αναφέρει ότι στις 29 Δεκεμβρίου είχαν καταχωρίσει κενή θέση για τρεις μαίες στο σύστημα του Τμήματος με όλα τα απαραίτητα προσόντα.

Μέχρι την ημέρα που εστάλη η επιστολή το Τμήμα Εργασίας αναφέρει ότι δεν είχε παραπεμφθεί κανένα άτομο για συνέντευξη, αφού δεν υπάρχει κανένα άτομο με τα απαραίτητα προσόντα. Στη επιστολή ο Αρμόδιος Λειτουργός Εργασίας τονίζει ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία που υπάρχει για την εξεύρεση μαιών και δηλώνει ότι το Τμήμα Εργασίας είναι έτοιμο να βοηθήσει όπου μπορεί.

Έτοιμος ο συνασπισμός των μικρών κλινικών

Ήδη οι μικρομεσαίες κλινικές έχουν δημιουργήσει τη δική τους Ομάδα Πρωτοβουλίας Μικρομεσαίων Κλινικών και μέσα στη βδομάδα θα γίνει γνωστή και επίσημα η σύσταση του Φορέα/Συλλόγου, που θα τις εκπροσωπεί επίσημα. Οι εκπρόσωποι των μικρών κλινικών υποστηρίζουν ότι γίνεται μια προσπάθεια εξώθησης των μικρομεσαίων κλινικών ή μαιευτικών μονάδων σε κλείσιμο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων κλινικών.

Στον συγκεκριμένο Φορέα θα εκπροσωπούνται οι μικρές κλινικές, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν συνάδουν τα συμφέροντα των μικρών και των μεγάλων κλινικών. Παράλληλα, σε τοποθέτησή τους στη Βουλή υποστήριξαν ότι η νομοθεσία αυτήν τη στιγμή είναι αντισυνταγματική, καθώς διέπει τη λειτουργία μόνο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και όχι των αντίστοιχων νοσηλευτηρίων του Δημοσίου και, παράλληλα, προνοείται ότι για την αδειοδότηση μιας μαιευτικής μονάδας δεν απαιτείται η παρουσία μαιευτήρων γυναικολόγων αλλά μόνο μαιών, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η θέση των γιατρών που έχουν πολλαπλάσιο χρόνο εκπαίδευσης και εξειδικευμένες σπουδές.