Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Στην έξοδο 1040 στον Συνεργατισμό

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 128 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), αφού ο στόχος όχι μόνο καλύφθηκε, αλλά εκδηλώθηκε πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο 1040 εργαζόμενοι, ενώ ο στόχος ήταν να φύγουν μέσω αυτού 900 άτομα.

Πλέον, η μπάλα είναι στα πόδια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεργατισμού, που εντός των ημερών θα συνέλθει για να λάβει τις τελικές αποφάσεις επί του θέματος. Δηλαδή, εάν θα αποδεχθεί όλες τις αιτήσεις για αποχώρηση ή αν θα απορρίψει τις 140 από αυτές. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αποφασίσει το δεύτερο, δηλαδή, να απορρίψει κάποιες από τις αιτήσεις, ενδέχεται να υπάρξει αντίδραση από πλευράς συντεχνιών, οι οποίες από την αρχή είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδέχονταν κάτι τέτοιο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα στοιχίσει, τελικά, περισσότερα από 128 εκατομμύρια ευρώ, αφού, ακόμα κι αν δεν εγκριθούν όλα τα αιτήματα για αποχώρηση, ένα μεγάλο ποσοστό όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό εμπίπτουν στην κατηγορία των εργαζομένων που θα λάβουν το μάξιμουμ των χαριστικών αποζημιώσεων, που είναι οι 180 χιλιάδες ευρώ.

Προβληματισμός με εργαζομένους στην Altamira

Αξίζει σε αυτό το σημείο, πάντως, να αναφερθεί πως τη διοίκηση του Συνεργατισμού προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι 100 από τους 1040 εργαζομένους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εθελούσια αποχώρηση είναι αποσπασμένοι στη Altamira, την εταιρεία, δηλαδή, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.

Κι αυτό, γιατί τα άτομα που σήμερα είναι αποσπασμένα στην εταιρεία προορίζονταν να στελεχώσουν τον νεοσύστατο Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στον οποίο υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν συνολικά γύρω στα 800 άτομα. Συνεπώς, οποιαδήποτε αποχώρηση ατόμων από την Altamira, πιθανότατα να δημιουργήσει προβλήματα, αφού ο φορέας θα πρέπει να στελεχωθεί με έμπειρα άτομα σε θέματα διαχείρισης δανείων.

Αρχές Σεπτεμβρίου η μεταφορά στην Ελληνική

Σημειώνεται, εξάλλου, πως εντός των ημερών θα γίνουν κι οι ανακοινώσεις σε σχέση με τους εργαζομένους που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Τράπεζα είχε δεσμευθεί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το κλείσιμο του deal με τον Συνεργατισμό ότι θα απορροφήσει 1100 εργαζομένους από τους 2660 που σήμερα εργοδοτεί η ΣΚΤ. Η μεταφορά των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου.

Καταγγέλλει εκφοβισμό η ΕΤΥΚ

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η ΕΤΥΚ με εγκύκλιό της καταγγέλλει ότι αριθμός προσωπικού της ΣΚΤ δέχεται εκφοβισμό επειδή δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις τελευταίες ημέρες, διευθυντικά στελέχη του Συνεργατισμού έχουν επιδοθεί σε μιαν άνευ προηγουμένου εκστρατεία εκβιασμών και εκφοβισμού εργαζομένων που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην υπηρεσία, με στόχο να τους εξαναγκάσουν, καταγγέλλει, χωρίς τη θέλησή τους, να συνεχίσουν την καριέρα τους στον νεοσύστατο φορέα διαχείρισης ΜΕΔ.

«Οι ενέργειες αυτές, εκτός του ότι είναι προκλητικές, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την Τράπεζα, για να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους της Τράπεζας η δυνατότητα να επιλέξουν μία εκ των τριών επιλογών: Σχέδιο, Φορέας, Ελληνική Τράπεζα», προσθέτει και καλεί τους εργαζομένους που μπορεί να πέσουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών να προχωρούν άμεσα σε σχετική καταγγελία στην ΕΤΥΚ, η οποία θα χειριστεί με αποφασιστικότητα όλες τις περιπτώσεις.