Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα σε πλαίσιο ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΟΜΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σταματά, δεν θα υπάρχει κρατικό συνταγολόγιο, ο κάθε ασθενής θα παίρνει το φάρμακό του από το φαρμακείο της γειτονιάς του, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Μάριος Κουλούμας


Οκτώ μήνες πριν από την πολυσυζητημένη εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και οι οργανωμένοι ασθενείς διά της «Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων» (ΠΟΣΠΦ) εκφράζουν την ικανοποίηση και ανυπομονησία τους για την έναρξη του Σχεδίου. Βασικό και καίριο θέμα που απασχολεί περισσότερο τους ασθενείς είναι η φαρμακευτική αγωγή και περίθαλψη που θα λαμβάνουν σε πλαίσιο ΓεΣΥ. Ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο και γρηγορότερο τρόπο, αποφεύγοντας τη σημερινή ταλαιπωρία.

Η αυτονόμηση

Μιλώντας στη «Σημερινή της Κυριακής» ο Πρόεδρος των ασθενών, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε πως οι ασθενείς ήταν οι πρώτοι που στήριξαν την απόφαση της Πολιτείας να δημιουργηθεί ο αυτόνομος οργανισμός που θα στηρίξει την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) και το Υπουργείο Υγείας ως προς την εφαρμογή της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ. Από 1η Ιανουαρίου 2019 ο αυτόνομος οργανισμός θα αναλάβει με επαγγελματίες τη διοίκηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Όπως είπε: «Για πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα εισαγωγής φαρμάκων που ήταν χρονοβόρα.

Κυρίως τις καινοτόμες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, όμως με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν από το 2013 και αργότερα είμαστε ικανοποιημένοι. Μπορεί να μη φτάσαμε στο ιδεατό, αλλά είμαστε πολύ καλά. Έχουμε καλή πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα και στα καινοτόμα».

Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς τώρα μέσω εκπροσώπου τους συμμετέχουν στην Επιτροπή Φαρμάκων που λαμβάνει αποφάσεις για τα φάρμακα που κυκλοφορούν και προσφέρονται.

Επιλογή φαρμακείου

Ο Μάριος Κουλούμας πρόσθεσε πως η υφιστάμενη διαδικασία θα λήξει από την 1/6/19. «Ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σταματά, δεν θα υπάρχει κρατικό συνταγολόγιο, ο κάθε ασθενής θα παίρνει το φάρμακό του από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Δεν θα υπάρχουν τα φαρμακεία στα νοσοκομεία, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τους εσωτερικούς ασθενείς. Αν ένας ασθενής χρειαστεί κάποιο άλλο φάρμακο, εκτός από αυτό που καλύπτει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), θα πληρώνει τη διαφορά και θα παίρνει το φάρμακο που αυτός επιλέγει», εξήγησε περαιτέρω.

Αναμένοντας τους Κανονισμούς

Την ίδια ώρα εκκρεμούν ακόμα οι κανονισμοί για τα φάρμακα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ασθενών, «τα φάρμακα δεν είναι οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό και κυρίως σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητά τους. Έχουμε συζητήσει με τον ΟΑΥ για τις εισφορές που θα καταβάλλονται, τώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. Οι κανονισμοί που αφορούν τα φάρμακα εκκρεμούν. Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία έτσι ώστε να υπάρχει πληθώρα φαρμάκων», συμπλήρωσε, ενώ, όπως εξήγησε, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί σε έναν προσωπικό γιατρό.

«Ο προσωπικός γιατρός θα του συνταγογραφεί τα φάρμακα που χρειάζεται ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια θα λαμβάνει μια κάρτα και μέσω αυτής ο φαρμακοποιός θα μπορεί μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή να του "εξαργυρώνει" τα φάρμακά του», επεσήμανε περαιτέρω.

Η θέση του ΟΑΥ

Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας στη «Σ», παραδέχθηκε ότι όντως οι κανονισμοί για τα φάρμακα ακόμη εκκρεμούν, ωστόσο όλα θα τηρηθούν βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Όπως είπε: «Εκκρεμούν οι κανονισμοί για τα φάρμακα. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν τους δύο κανονισμούς για τους οποίους έγινε η δημόσια διαβούλευση, στο επόμενο διάστημα. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων θα είναι έτοιμοι έγκαιρα πριν από την πρώτη Ιουνίου του 2019».

Ο Άθως Τσινωντίδης πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της επιλογής τους και θα έχουν πρόσβαση σε μια διευρυμένη γκάμα φαρμάκων. «Με βάση τους κανονισμούς που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή και αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία, προβλέπεται η πληρωμή ύψους ενός ευρώ για κάθε φάρμακο που θα λαμβάνει ο κάθε ασθενής, ως συμπληρωμή», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του «ΟΑΥ», αναμένεται η ενοποίηση της αγοράς φαρμάκων και η γρηγορότερη εξασφάλιση νέων θεραπειών. «Οι ασθενείς πλέον δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις τιμές των φαρμάκων, αφού όλα τα φάρμακα θα μπορούν να τα εξασφαλίσουν μέσω του ΓεΣΥ», κατέληξε ο κ. Τσινωντίδης.

«Βολές» από Γενικό Ελεγκτή

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ετήσια έκθεσή του για το Υπουργείο Υγείας, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, αφήνει αιχμές για λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων και εισηγείται, μάλιστα, την αναζήτηση ευθυνών. Σε σχέση με την τελευταία διαμόρφωση των τιμών φαρμάκων, η οποία έγινε στις 2 Μαρτίου 2018, κι επικαλούμενος ενημερωτικό σημείωμα που του απεστάλη από το Υπουργείο Υγείας, «με την εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, η κατά μέσο όρο επί της εκατό μείωση στις λιανικές τιμές των φαρμάκων που επηρεάζονται ανέρχεται σε 10,51% και, από το σύνολο των 5.528 φαρμάκων του τιμοκαταλόγου, τα 2.514 φάρμακα υφίστανται μείωση, 2.396 παραμένουν σταθερά και 618 υφίστανται αύξηση».

Εξάλλου, στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας γίνεται λόγος ότι το ΓεΣΥ θα επιλύσει οριστικά το ζήτημα της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην Κύπρο. Παρά τη θέση αυτή, ωστόσο, παρατηρεί ότι οι σχετικές εισηγήσεις της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας/ LSE, δεν είχαν υιοθετηθεί, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει πως «εάν δεν λαμβάνονταν οι αποφάσεις και τα μέτρα που εισηγείτο η μελέτη (του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - ΠΟΥ) πριν από την εισαγωγή του ΓεΣΥ, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διασφάλιση των συμφερόντων των προμηθευτών/ κατασκευαστών, εις βάρος των ασθενών».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει, παράλληλα, πως «όσον αφορά το θέμα της μη λήψης μέτρων στη βάση των εισηγήσεων της μελέτης (ΠΟΥ), η Ελεγκτική Υπηρεσία πληροφόρησε τον Υπουργό ότι θεωρούσε πως η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τους συγκεκριμένους τομείς τους, οι οποίοι είχαν και έχουν την ευθύνη παρακολούθησης της αγοράς και υποβολής εισηγήσεων προς τον εκάστοτε Υπουργό, ενώ προέκυπταν, κατά την άποψή μας, εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν εντοπιστεί οι σοβαρές αδυναμίες του όλου συστήματος από τους αρμόδιους/ εντεταλμένους προς τούτο λειτουργούς των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών».

«Ενόψει των πιο πάνω, εισηγηθήκαμε όπως ο Υπουργός εξετάσει με προσοχή τα δεδομένα που καταγράψαμε πιο πάνω και να αξιολογήσει τη δυνατότητα αναζήτησης ευθυνών», σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του.