Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την ανομβρία

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:04 | Του Μαρίνου Παυλικά

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΩ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ

Προβλήματα στη σύσταση του νερού με το οποίο εξυπηρετούνται κοινότητες διαπιστώνουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες. Μικρές Κοινότητες, κυρίως ορεινών περιοχών, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με δίκτυα υδατοπρομήθειας, παρατηρούν το τελευταίο διάστημα και κυρίως ένεκα της λειψυδρίας, αλλαγή στη σύσταση του νερού, που με τη σειρά της πιθανόν να προκαλέσει και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Αλβέρτο Καρρή, τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται συχνά λόγω της διαχείρισης του πόσιμου νερού από τις ίδιες τις τοπικές Αρχές μέσω γεωτρήσεων. Συχνά, όπως ανέφερε ο κ. Καρρής στη «Σημερινή» της Κυριακής, παρουσιάζεται αλλαγή στη σύνθεση του νερού, με αύξηση των επιπέδων χλωριούχων ή νιτρικών αλάτων.

Το γεγονός αυτό οφείλεται, εξήγησε, είτε στη μη ύπαρξη αυτόματου χλωριοτήρα στις υδατοδεξαμενές είτε στην αναγκαιότητα καθαρισμού των υδατοδεξαμενών είτε και στην απόφαση κάποιων τοπικών Αρχών, σε περίοδο λειψυδρίας να προσμίξουν νερό άλλης γεώτρησης.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Παναγιώτης Δαμιανού, ανέφερε από την πλευρά του στην εφημερίδα μας, ότι μέχρι στιγμής στην Ένωση Κοινοτήτων δεν έχει υποβληθεί ενημέρωση ούτε παράπονο από Κοινοτάρχες για το θέμα, ενώ η Ένωση Κοινοτήτων παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να συνδράμει στις κοινότητες.

Αρμόδιες οι τοπικές Αρχές

Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Α’ Λειτουργός Νικόλας Χριστοφίδης δήλωσε στη «Σ» ότι στις περιπτώσεις όπου παρατηρείται υπεράντληση νερού σε κοινότητες που δεν είναι συνδεδεμένες με δίκτυα υδατοπρομήθειας, τότε παρατηρούνται προβλήματα πρόσμιξης του νερού με αποτέλεσμα την αλλαγή στη σύστασή του.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο των γεωτρήσεων των Κοινοτήτων έχουν οι ίδιες οι τοπικές Αρχές, που οφείλουν να τηρούν τις υποδείξεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών σε περίπτωση διαπίστωσης προβλήματος. Όπως ανέφερε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος ελέγχοντας την ποιότητα του νερού για την ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ η άμεσα αρμόδια για την καταλληλότητα του νερού προς τον καταναλωτή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η τοπική Αρχή.

Συχνοί και αυστηροί οι έλεγχοι

Ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρρής στις δικές του δηλώσεις επεσήμανε, παράλληλα, ότι οι έλεγχοι που γίνονται στις παροχές νερού είναι συχνοί. Συγκεκριμένα, ετησίως λαμβάνονται περισσότερα από επτά χιλιάδες δείγματα. Οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι αναλόγως της κατανάλωσης του νερού και, πιο συγκεκριμένα, η υδροδότηση που εξυπηρετεί μία μεγάλη πόλη ελέγχεται με δειγματοληψία δύο φορές ανά εβδομάδα, ενώ σε μικρότερες κοινότητες, δύο φορές ανά δεκαπενθήμερο ή μία φορά μηνιαίως.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε, η αλλαγή στη σκληρότητα του νερού μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα σε υπερτασικούς. Από την άλλη, σοβαρότερα θα ήταν τα προβλήματα σε περίπτωση ρύπανσης του νερού και σε ενδεχόμενα αλλαγής των μικροβιολογικών δεικτών της ποιότητας του πόσιμου νερού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες δρουν άμεσα, ακόμα και με διακοπή της παροχής έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα και επανέλθει η ποιότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο έλεγχος, ανέφερε, σε βυτιοφόρα μεταφοράς νερού και σε κερματοδέκτες, όπου διενεργείται έλεγχος μηνιαία. Η ποιότητα του πόσιμου νερού της χώρας μας, ανέφερε ο κ. Καρρής, είναι εξαιρετική, γεγονός το οποίο καταγράφεται και στην τελευταία ειδική έκθεση τριετίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επιστήσει την προσοχή στους καταναλωτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την ποιότητα του νερού το οποίο αποθηκεύεται στα ντεπόζιτα των κατοικιών, ακόμα και σε ψυγεία παροχής νερού και να προβαίνουν σε συχνό καθαρισμό, καθώς οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγαλύτεροι στις οικιακές συσκευές αποθήκευσης και παροχής πόσιμου νερού.