Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Οι Δικωμίτες ξανασμίγουν και φέτος στην προσφυγιά

| Εκτύπωση | 26 Αύγουστος 2018, 18:03 | Του Μάριου Αδάμου

Με την ελπίδα κι ευχή σύντομα να εξευρεθεί βιώσιμη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, οι Δικωμίτες θα τιμήσουν και φέτος την εορτή της αγαπημένης τους Παναγίας, της Παναγίας των Περβολιών. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, τα Κοινοτικά Συμβούλια Κάτω και Πάνω Δικώμου, με τη συνεργασία των Σωματείων «Δίκωμο ‘74» και «Μάτσης Δικώμου», διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων για το γενέσιον της Θεοτόκου.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Σεπτεμβρίου, στις 6.15 μ.μ., με τον εσπερινό στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Συνοικισμό Ανθουπόλεως, όπου έχει εγκατασταθεί μεγάλο μέρος των Δικωμιτών. Του εσπερινού θα προΐσταται ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ενώ μετά το πέρας του θα ακολουθήσει δεξίωση στο προαύλιο της εκκλησίας.

Την επομένη, Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, οι Δικωμίτες θα μεταβούν στο χωριό τους και συγκεκριμένα στο ξωκκλήσι της Παναγίας των Περβολιών, εκεί όπου κάθε χρόνο μέχρι και το 1973 γινόταν μεγάλο πανηγύρι. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή, με ψαλμωδίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Για μετάβαση των Δικωμιτών στο χωριό τους θα δρομολογηθούν και φέτος λεωφορεία.

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν με αυτά θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους στο μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Δικώμου, Νίκο Τσιούρτο, στο τηλέφωνο 99643887, μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου. Το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ Δικώμου την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ θα λάβει χώραν στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου, στο Αμφιθέατρο Λακατάμειας και θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλειάδα δραστηριοτήτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και καλλιτεχνών με καταγωγή από το Δίκωμο. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Φεστιβάλ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στον Κοινοτάρχη Κάτω Δικώμου, Χρίστο Χάσικο, στο τηλέφωνο 99258380.

Το κάλεσμα

Με αφορμή το ραντεβού των Δικωμιτών, η «Σημερινή» της Κυριακής συνομίλησε με την κοινοτάρχη Πάνω Δικώμου, Μαρία Τσιούρτου, η οποία ανέφερε ότι και φέτος, όπως τα τελευταία χρόνια, οι Δικωμίτες δίνουν το καθιερωμένο τους ραντεβού για να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που περνούσαν στο κατεχόμενο χωριό τους.

«Όπως και τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος θα εορτάσουμε το Γενέθλιον της Θεοτόκου και θα θυμηθούμε τη μεγάλη πανήγυριν που γινόταν στο χωριό μας. Φέτος, όπως και πέρσι, θα πραγματοποιήσουμε και μία επιπρόσθετη εκδήλωση, το 2ο Φεστιβάλ Δικώμου, δυστυχώς στην προσφυγιά, για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους Δικωμίτες να ξανανταμώσουν και να θυμηθούν τα παλιά, δίδοντας, ταυτόχρονα, την ευκαιρία στη νέα γενιά να γνωρίσει τις ρίζες της και να έρθει κοντά στο κατεχόμενο χωριό της», συμπλήρωσε, καλώντας όλους τους Δικωμίτες, οποιασδήποτε ηλικίας, να δώσουν το «παρών» τους στις εκδηλώσεις.