Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

Μαλλιά-κουβάρια και πάλι στην Υγεία

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 17:00 | Του Μάριου Αδάμου

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΟ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ, ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μέσω γραπτής δήλωσής του, κατηγορεί ομάδα παιδιάτρων ότι εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα, κάτι που απορρίπτει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα της


Σφοδρότατη αντιπαράθεση σε σχέση με το ΓεΣΥ ξέσπασε την εβδομάδα που πέρασε, αποκαλύπτοντας, πλέον, ξεκάθαρα τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη και οι οποίες δυνατόν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την πολυπόθητη μεταρρύθμιση. Τον χορό της αντιπαράθεσης άνοιξε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ), η οποία μέσω εντύπου που κυκλοφόρησε προειδοποιεί ότι τα μέλη της δεν θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο, καλώντας τους πολίτες να αντιδράσουν.

Η κυκλοφορία του εν λόγω εντύπου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, καθώς και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Τα όσα, ωστόσο, σχολίασε ο Υπουργός Υγείας εξόργισαν την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), η οποία στηρίζοντας την ΠΕΚ με ανακοίνωσή της άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του ΟΑΥ.

Η προειδοποίηση των παιδιάτρων

Ειδικότερα, στο έντυπο που ετοίμασε η Παιδιατρική Εταιρεία, αφού διατυπώνει τις απόψεις επί σειράς ζητημάτων, ισχυρίζεται πως «το ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί δεν είναι ούτε λειτουργικό ούτε δίκαιο, τόσο προς εμάς όσο και προς εσάς, τις οικογένειες των ασθενών μας». Διατυπώνει, επίσης, την άποψη πως το προωθούμενο Σχέδιο «δεν λαμβάνει υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα» και «ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας που μαζί δημιουργήσαμε και που συνέβαλε στην κατάταξη της χώρας μας στη ζηλευτή τέταρτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τους πιο σημαντικούς δείκτες υγείας».

Καταγγέλλει, ακόμη, πως το ΓεΣΥ «υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί σας». «Όσο διαπιστώνουμε ότι δεν υιοθετούνται οι απαραίτητες αλλαγές που έχουμε εισηγηθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό και οι οποίες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διατήρηση του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, εμείς, οι παιδίατροί σας, οδηγούμαστε στο να πούμε όχι στο προτεινόμενο ΓεΣΥ και να αρνηθούμε να ενταχθούμε σε αυτό», προειδοποιεί καλώντας τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί της για διεκδίκηση ενός πραγματικά λειτουργικού, επαρκούς και ωφέλιμου για τον Κύπριο πολίτη ΓεΣΥ.

Κάποιοι προωθούν προσωπικές ατζέντες

Τα όσα αναφέρει στο έντυπό της η ΠΕΚ προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος, σε γραπτή δήλωσή του, εκφράζει την έκπληξή του, διερωτώμενος γιατί η Εταιρεία καταφέρεται δημόσια με τόσο μένος εναντίον του ΓεΣΥ. «Όπως συνέβη με την πλειονότητα των επαγγελματιών υγείας, ανέμενα τουλάχιστον ότι και οι Παιδίατροι, ως οι λειτουργοί στους οποίους εμπιστευόμαστε την υγεία των πολυτιμότερων ανθρώπων μας, των παιδιών μας, θα είχαν πρώτοι διαπιστώσει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν είναι λειτουργικό και δίκαιο για τους ασθενείς και εμπράκτως θα πρωτοστατούσαν στη διασφάλιση της επιτυχίας του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει εγκριθεί ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιούνιο 2017.

Αντ’ αυτού, παρακολουθώ μια, ευτυχώς, μεμονωμένη ομάδα Παιδιάτρων να κρύβονται πίσω από την ιδιότητά τους ως μελών της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες. (…) Θα ανέμενα περαιτέρω από ένα οργανωμένο σύνολο όπως η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν πρωτοστάτησε σε προσπάθειες που έγιναν, να αφήσει κατά μέρος τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα και, τοποθετώντας το συμφέρον των ασθενών στο επίκεντρο, να εγκύψει και να αγκαλιάσει την προσπάθεια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας πως «η μεγάλη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας βρίσκεται προ των πυλών και κανένα έντυπο ή ανακοίνωση δεν μπορούν να την ανατρέψουν».

Στη δημοσιότητα οι αμοιβές

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με εκτενή ανακοίνωσή του απαντά ένα προς ένα τα σημεία που θίγει η ΠΕΚ. Μεταξύ άλλων, ο ΟΑΥ, υποδεικνύει:

«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ προβλέπει τη ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στην Κύπρο με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καμιά αλλαγή δεν είναι εύκολη και χωρίς προβλήματα, τα οποία, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης. Η παραπληροφόρηση, οι ανακρίβειες και η προσπάθεια εκφοβισμού του κοινού από συγκεκριμένα άτομα ως μια ύστατη προσπάθεια εκτροχιασμού της πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν έχουν καμία θέση σε αυτήν την τεράστιας σημασίας κοινωνική μεταρρύθμιση», προσθέτει.

Πάντως, μέσω της απάντησής του ο ΟΑΥ αποκάλυψε για πρώτη φορά, ίσως, επίσημα και τις προτεινόμενες αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι ιατροί που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τον πληθυσμό και τον αριθμό των Προσωπικών Ιατρών που θα υπάρχουν, αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 875 παιδιά σε κάθε Προσωπικό Ιατρό για παιδιά και 1300 δικαιούχοι για κάθε Προσωπικό Ιατρό για ενήλικες. Στη βάση αυτή, συνεχίζει, η προτεινόμενη μέση ετήσια αμοιβή ανά Προσωπικό Ιατρό για παιδιά (Παιδίατρο) θα ανέρχεται στις €100.000 και για Προσωπικό Ιατρό για ενήλικες στις €112.000.

Οι Παιδίατροι είναι μόνο η αρχή

Στην αντιπαράθεση Παιδιατρικής Εταιρείας, Υπουργού Υγείας και ΟΑΥ μπήκε «σφήνα» η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ), η οποία, με ανακοίνωσή της, προειδοποιεί πως «δεν είναι μόνο οι παιδίατροι αλλά η αντίδραση των παιδιάτρων αποτελεί μόνο την αρχή. Μας έχουν κουράσει οι γενικότητες και οι απαντήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα», προσθέτει, ενώ απαντώντας στον ισχυρισμό του Κωνσταντίνου Ιωάννου πως κάποιοι εξυπηρετούν προσωπικές ατζέντες, υποδεικνύει:

«Ψάξετε να βρείτε ποια είναι τα συμφέροντα που πραγματικά εξυπηρετούνται με την εφαρμογή αυτού του συγκεκριμένου ΓεΣΥ και τα οποία προκύπτουν από τη διαχείριση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από τη συγκεκριμένη ομάδα… Εκεί βρίσκεται η λύση του μυστηρίου, κύριε υπουργέ, στις αυξημένες εξουσίες που παρέχει ο σχεδιασμός στο απόλυτο, άνευ ελέγχου μονοπώλιο του ΟΑΥ».

Η απάντηση της ΠΕΚ

Η ΠΕΚ, από την πλευρά της, με εκτενή ανακοίνωσή της, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ουδέποτε επεδίωξε τη δημόσια αντιπαράθεση, χαρακτηρίζει προκλητικά και ανακριβή τα όσα διατυπώνει στη γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «η Εταιρεία διέπεται από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και κάθε της απόφαση λαμβάνεται μετά από ενδελεχή μελέτη και αφού υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των μελών της», επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η ετοιμασία του εντύπου που κυκλοφόρησε έχει τύχει έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και αποτελεί επίσημο έγγραφό της.

«Η δημόσια έκφραση μιας ειλικρινούς αγωνίας για τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ενός σχεδιασμού που αφορά την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών μας δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί κινδυνολογία ή υπόσκαψη στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του τομέα. Αποτελεί κατάθεση γνώσης και εμπειρίας από την καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενο και τα πραγματικά προβλήματα της μάχιμης ιατρικής», υπογραμμίζει, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για ιδιοτελή συμφέροντα.

«Αυτό που θα αναμέναμε από το Υπουργείο Υγείας θα ήταν να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας και να εγκύψει στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι τα κενά του υφιστάμενου σχεδιασμού», συνεχίζει, διαμηνύοντας πως «οι γιατροί το μόνο που διεκδικούν είναι τη διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών άσκησης του λειτουργήματός τους», ενώ υπόσχεται πως «δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη του υψηλού αυτού στόχου».