Σημερινή

Τρίτη, 19/02/2019
RSS

Προς ολομέτωπη σύγκρουση...

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΔΥΣΚΟΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΓΕΦΥΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Προς οριστική ρήξη οδηγούνται Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού ο διάλογος που προγραμματίζεται να αρχίσει αύριο, και αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για αποσόβηση της κρίσης στην Εκπαίδευση, ίσως να μην ξεκινήσει καν. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως και οι δυο πλευρές συνεχίζουν να παραμένουν πιστές στις θέσεις που από καιρό έχουν εκφράσει. Από τη μια, το Υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει, για πολλοστή φορά, την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του συστήματος απαλλαγών σε διδακτικό χρόνο που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς και από την άλλη οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζουν πως δεν δέχονται τετελεσμένα κι απαιτούν συζήτηση από μηδενική, στην ουσία, βάση.


Τρεις εβδομάδες πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, η κρίση στην Εκπαίδευση καλά κρατεί. Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συνεχίζουν, παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, ακόμη και μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να εμμένουν στις θέσεις τους, οι οποίες εξ αρχής οδήγησαν σε σύγκρουση. Με γνώμονα τούτα, δεν αποκλείεται ο διάλογος που προγραμματίζεται να αρχίσει αύριο το απόγευμα να μην ξεκινήσει ποτέ, αφού ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα συνέλθουν, σε επίπεδο Γραμματειών, για αξιολόγηση της επιστολής-πρόσκλησης Χαμπιαούρη και καθορισμό των επόμενων κινήσεών τους. Μάλιστα, όπως ανέφερε σε μήνυμά τους προς τους εκπροσώπους Τύπου ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, «οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις θα συντονιστούμε για το τι θα πράξουμε και το πιο πιθανό θα δώσουμε και κοινή απάντηση όταν είμαστε έτοιμοι».

Η επιστολή

Σύμφωνα με την επιστολή Χαμπιαούρη «για τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σε συνδυασμό μ’ ένα νέο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό έργο», η προσπάθεια αυτή «αποτελεί μία ύστατη έκκληση για διάλογο, προκειμένου να διασφαλιστεί το απαραίτητο κλίμα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς». Ο Υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει, εκ νέου, πως οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από τον εξορθολογισμό θα δοθούν σε δράσεις-τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο, όπως η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία, η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, κ.ά., αναφέρει: «Με δεδομένη την απόλυτη ανάγκη για τον εξορθολογισμό του συστήματος μείωσης του διδακτικού χρόνου λόγω αρχαιότητας ή εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων, αλλά και λαμβανομένων υπόψη των σχετικών συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή, η Κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει τις "απαλλαγές" στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών. Η γενική φιλοσοφία της Κυβέρνησης και του ΥΠΠ είναι οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες να αντικατασταθούν από ένα μελετημένο και αντικειμενικό σύστημα "μοριοδότησης", στο πλαίσιο ενός γενικού συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, καθώς επίσης και με τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων προαγωγών (π.χ. Εκπαιδευτικού Α'). Παράλληλα, μπορεί, λόγω των χρόνων υπηρεσίας-αρχαιότητας ή/και πρόσθετων καθηκόντων που πιθανόν να αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί μας, να τυγχάνουν επιδόματος, ως αντιστάθμισμα», προσθέτει περαιτέρω.

Τι επέρχεται

Με βάση τα πιο πάνω, συνάγεται, αβίαστα, το συμπέρασμα πως πλέον το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταργήσει όλες τις κατηγορίες απαλλαγών -είναι πέραν των εξήντα σήμερα- που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς και να τις εντάξει στο νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Κάτι τέτοιο αναμένεται πως θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εξοργισμένες εκπαιδευτικές οργανώσεις και να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε ολομέτωπη σύγκρουση. Μάλιστα, εάν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη -αυτό είναι κάτι που έχει διαμηνύσει προς πολλές κατευθύνσεις- να μην υποχωρήσει σε τίποτα απ' όσα θέλει να προωθήσει στην πενταετία της, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα επαναδιεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα, δεν αποκλείεται το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να καθυστερήσει πολύ να κτυπήσει φέτος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, εκείνοι που θα την πληρώσουν είναι οι μαθητές και οι γονείς τους, και είναι γι’ αυτό, άλλωστε, που από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ενέπλεξαν στη συζήτηση και τις συνομοσπονδίες γονέων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Εμπλέκοντας, όμως, τους γονείς στον διάλογο, παρά το γεγονός ότι δεν έπρεπε να απουσιάζουν από αυτόν, οδήγησε τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους σε αντίπαλα στρατόπεδα και αντιπαράθεση, η οποία όσο περνά ο καιρός λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, πλέον, είναι, σχεδόν, καθημερινές οι «διαδικτυακές» τους συγκρούσεις.

Πυρά από Γ.Γ. ΠΟΕΔ

Χαρακτηριστική για τα όσα αναμένεται να συμβούν από αύριο και πριν καλά-καλά αρχίσει ο νέος κύκλος διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας είναι η ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ Χάρη Χαραλάμπους στο facebook, ο οποίος, αν και εκφράζει την προσωπική του άποψη, εντούτοις, προδιαγράφει τις εξελίξεις. «Δυστυχώς, οι φόβοι μου για το περιεχόμενο της νέας επιστολής του Υπουργού Παιδείας με πλήρη κάλυψη του Προεδρικού επιβεβαιώθηκαν. Δεν έχουν καμία πρόθεση να σταματήσουν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Διάβασα προσεχτικά τη νέα επιστολή του ΥΠΠ. Είναι μια επιστολή με πάμπολλες επαναλήψεις από την προηγούμενη επιστολή του. Θα τα πω απλά, χωρίς πολλά λόγια: Δεν έχει αποσύρει καμία απολύτως απόφαση του Υπουργικού. Ούτε και μισή. Είναι μια απαράδεκτη επιστολή, που εξακολουθεί να υποτιμά τη νοημοσύνη μας και θέλει με βάση τα τελεσμένα του Προεδρικού να κάνουμε δήθεν διάλογο, μπλέκοντας τώρα και ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης. Απλά ροκάνισμα του χρόνου και κοροϊδία. Δεν έχουν καμία διάθεση να σταματήσει η κρίση. Απαράδεκτη επιστολή, που έγινε μόνο για σκοπούς εντυπώσεων», καταλήγει ο κ. Χαραλάμπους.

Το συνεκτικό υπόμνημα

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με την επιστολή-πρόσκληση στον διάλογο ο Υπουργός Παιδείας επισύναψε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις κι άλλα τρία έγγραφα, δύο εκ των οποίων τα είχαν στα χέρια τους από τις 7 και 8 Αυγούστου. Όσον αφορά το τρίτο έγγραφο, έκτασης 31 σελίδων, σε αυτό καταγράφονται αναλυτικά τα δεδομένα στο εκπαιδευτικό σύστημα και η ανάγκη εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου. Εν πολλοίς τα πλείστα όσων καταγράφονται σε αυτό είναι γνωστά από καιρού στους εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, στο υπόμνημα που χωρίζεται σε έξι ενότητες καταγράφεται: 1. Αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση μελέτες και στοιχεία. 2. Η συγκριτική αποτίμηση των επιδόσεων του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. 3. Αναλύεται ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, όπου φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για τη δημόσια εκπαίδευση πάει σε μισθούς εκπαιδευτικών, ενώ καταγράφονται όλες οι κατηγορίες απαλλαγών που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς. 4. Οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και οι διαπιστώσεις εκθέσεων και μελετών, μεταξύ άλλων, του ΔΝΤ και της Ernst & Young, στη βάση των οποίων βασίστηκε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου. 5. Το χρονικό του διαλόγου από τις 2 Ιουλίου έως σήμερα και 6. Η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Η «βόμβα» της αξιολόγησης

Αναφορικά με την έκτη ενότητα του συνεκτικού υπομνήματος του Υπουργείου Παιδείας, αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό περιλαμβάνεται το… ζουμί της όλης συζήτησης (στη σελίδα 25 του 31σέλιδου υπομνήματος). Μάλιστα, στην πρώτη από τις επτά σελίδες στις οποίες καταγράφεται αναλυτικά η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, τονίζεται πως «ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει τις "απαλλαγές" σε ένα νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

Γενική φιλοσοφία της Κυβέρνησης και του ΥΠΠ είναι οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες να αντικατασταθούν από ένα μελετημένο και αντικειμενικό σύστημα "μοριοδότησης", στο πλαίσιο ενός γενικού συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, το οποίο μπορεί να συνδυάζεται με τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων προαγωγής (π.χ. Εκπαιδευτικού Α) που θα επιφέρουν ωφελήματα σε όρους απολαβών, χωρίς να συνοδεύονται από μείωση του διδακτικού χρόνου.

Πρόσθετα προς τη δημιουργία θέσεων ανέλιξης, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να θεσπιστούν και ορισμένα ειδικά επιδόματα έναντι συγκεκριμένων πρόσθετων καθηκόντων που πιθανόν να αναλαμβάνουν εκπαιδευτικοί. Εν ολίγοις, μπορούμε να θέσουμε ως όραμα και ως στόχο ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης -ο διάλογος για το οποίο μπορεί να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό- το οποίο θα εισάγει κριτήρια αριστείας (αντί της σημερινής απαλλαγής από διδακτικό έργο), προσφέροντας και πρόσθετες δυνατότητες ανέλιξης στους εκπαιδευτικούς», προστίθεται.