Σημερινή

Τετάρτη, 20/02/2019
RSS

Δ. Α. Φράγκου: Με τον αρχαίο ελληνικό μύθο στο σήμερα

| Εκτύπωση | 19 Αύγουστος 2018, 18:02 | Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ: ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Ή ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΕΤΣΙ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΘΑΜΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΓΙΑ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αναστάσιου Φράγκου με θέματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας εγκαινιάστηκε την Τρίτη, 22 Ιουλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, Νίκος Νουρής.

Για την πρωτότυπη αυτή έκθεση και το όλο θέμα όπως το προσέγγισε ο ζωγράφος μίλησαν ο συγγραφέας Κλείτος Ιωαννίδης, ο Νίκος Νουρής, ο οποίος τέλεσε και τα εγκαίνια, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, Θάσος Σοφοκλέους.

Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος και συλλέκτης, Δημήτρης Αναστάσιος Φράγκου, γεννήθηκε στην Πάχνα της Λεμεσού σε οικογένεια με πατριωτικές παραδόσεις. Ο πατέρας του Στάθης Φράγκος έλαβε μέρος στην εξέγερση των Οκτωβριανών το 1931, ενώ ο ίδιος έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59, κατά τη διάρκεια του οποίου συνελήφθη και φυλακίστηκε. Στις Κεντρικές Φυλακές γνώρισε τον ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, που τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τη ζωγραφική, προτρέποντάς τον να αφιερώσει το ταλέντο του στην απεικόνιση της ελληνικής μυθολογίας.

Μετά την Ανεξαρτησία ο Δ.Α. Φράγκου έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, έχοντας, έτσι, την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά αρκετούς σημαντικούς ζωγράφους, να συζητήσει μαζί τους και να παρακολουθήσει στα εργαστήριά τους τον τρόπο δουλειάς τους και τα μυστικά της ζωγραφικής. Γνώρισε, επίσης, αρκετούς γνωστούς συλλέκτες, μεταξύ των οποίων τον μεγάλο συλλέκτη του 20ού αιώνα Γιώργο Κωστάκη, ο οποίος του έδωσε αρκετές συμβουλές.

Οι πίνακες βασίζονται σε υλικό που συγκέντρωσε ο καλλιτέχνης από την Κύπρο και την Ελλάδα μελετώντας βιβλιοθήκες, μουσεία, βιβλιοπωλεία και τουριστικούς οργανισμούς: αμφορείς με διάφορες παραστάσεις ή μόνο τις παραστάσεις. Έτσι, έργα τέχνης, που ήταν θαμμένα μέσα στη γη για δυόμισι χιλιάδες χρόνια, παρουσιάζονται τώρα στον καμβά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν 70 πίνακες με διάφορες παραστάσεις της μυθολογίας. Πρόκειται για τη 12η Έκθεση, ατομική ή ομαδική, του ζωγράφου. Έργα του αγόρασαν συλλέκτες από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία, Καναδά, Αγγλία, Σκωτία.

Στήριξη από την Πολιτεία

Τελώντας τα εγκαίνια, ο βουλευτής Ν. Νουρής επισήμανε ότι εκθέσεις σαν αυτήν του Δ. Α. Φράγκου στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα και θα πρέπει όχι μόνο να παρακολουθούνται από το κοινό, αλλά και να αγκαλιάζονται από την Πολιτεία. «Νομίζω ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει πολλές φορές διασώσει την αξιοπρέπεια είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας. Νομίζω ότι είναι το υπόβαθρό μας και επί τούτου στεκόμαστε. Από την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι που αναλώνουν χρόνο και προσπάθεια για να εκφράσουν ή να δώσουν τις διάφορες εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την τέχνη, νομίζω ότι πρέπει να στηρίζονται», ανέφερε ο κ. Νουρής, για να προσθέσει: «Θέλω να ελπίζω επίσης ότι θα τύχει της στήριξης των ΜΜΕ, που θα πρέπει να το επιδιώξουν, ακριβώς για να προβάλουμε και να προτάξουμε όλον αυτόν τον πλούτο, τον οποίο μέσα από τη δική σας προσπάθεια μάς δίνετε την ευκαιρία να θαυμάσουμε».

Εθνική προσφορά

Στον χαιρετισμό του ο Θάσος Σοφοκλέους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δημήτρης Α. Φράγκου επιτελεί εθνική προσφορά και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προβολή του Ελληνισμού. «Προβάλλει με τον πιο παραστατικό τρόπο το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Το επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού. Τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας. Τον τρόπο σκέψης τους, τους προβληματισμούς, τις χαρές και τις λύπες τους, τα ανδραγαθήματά τους. Ασφαλώς, παρόλο που τα έργα του βασίζονται στην ακριβή ανάπλαση και αναπαράσταση, είναι τόσο ζωντανά και πιστά αντίγραφα που προκαλούν αισθήματα θαυμασμού. Δυνατός χαρακτήρας, με ατσάλινη θέληση, υπομονή και επιμονή, κατόρθωσε σήμερα η ζωγραφική του να καθιερωθεί και να προκαλεί θαυμασμό», σημείωσε.

Γλώσσα των αρχετύπων

Στην ομιλία του ο συγγραφέας και φιλόσοφος, Κλείτος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι τα έργα του Δ. Α. Φράγκου κινούνται στο πλαίσιο της αρχετυπικής ελληνικής παιδείας, όπως την όρισαν ο Όμηρος, ο Πλάτων και ο αρχαίοι τραγικοί, «σ’ αυτή την πανέμορφη ιστορία και το μεγάλο παραμύθι που λέγεται Ελλάδα».

Από αυτήν την έκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Όμηρος, «ο άρχοντας του παγκόσμιου πολιτισμού και ο πατριάρχης του Ελληνισμού. Επίσης, όλοι εκείνοι οι οποίοι αντλούν από τον ελληνικό μύθο και την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι γλώσσα του κόσμου και της σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο», «ισχύς εις πάντα τόπο και εις πάντα χρόνο».

Και όλα αυτά τα οποία μας παρουσιάζει ο Δημήτρης απόψε εδώ, σημείωσε περαιτέρω, «έχουν να κάνουν με τη γλώσσα των αρχετύπων, δηλαδή, εάν μιλούμε για Μινώταυρο και μιλούμε για Λαβύρινθο, είναι αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, η σύγχρονη τέχνη. Ο Πικάσο και οι υπόλοιποι δεν έδωσαν τίποτε περισσότερο από ένα Λαβύρινθο, που είναι ο σύγχρονος κόσμος, τον οποίον ανέλυσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος που έζησε στο Παρίσι, έναν Μινώταυρο, ο οποίος κατατρώει τις σάρκες της ανθρωπότητας μέσα από το σύστημα το οποίο διέπει τον κόσμο».

Καταλήγοντας, και επαινώντας τον καλλιτέχνη για το αξιοθαύμαστο επίτευγμά του, ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι μοναδική απάντηση στην εποχή της πτώσης των πάντων είναι η δημιουργία. «Ο μόχθος και η δημιουργία είναι η απάντηση στη θανατίλα που μας προσφέρει, δυστυχώς, η εποχή μας, η οποία είναι Μακεδόνια και Βαβελική. Στη Βαβέλ έχουμε το φως ελληνικό… Και εις τους αιώνες των αιώνων. Να ’σαι ευλογημένος».

Ποίηση, δημιουργικότητα, φαντασία

Στην αντιφώνησή του ο καλλιτέχνης, και ευχαριστώντας τους ομιλητές, επισήμανε ότι η ελληνική μυθολογία αντικατοπτρίζει το ελληνικό πνεύμα, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός μύθος δεν είναι ποτέ δογματικός». «Ήταν ποίηση, δημιουργικότητα και φαντασία. Δεν είναι, επομένως, τυχαίο που έγινε όχημα ελευθερίας και ελευθερίας της σκέψης και τροφός των Τεχνών και της Σκέψης διαμέσου των αιώνων μέχρι σήμερα».

Γι’ αυτό, κατέληξε, «η ελληνική μυθολογία πρέπει να διδάσκεται περισσότερο στα σχολεία, για να μην ξεχνάμε από πού είναι οι ρίζες μας και από πού ερχόμαστε».