Σημερινή

Κυριακή, 17/02/2019
RSS

Στοίχημα για τη ΔΕΑ ο Σεπτέμβρης

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο Σεπτέμβρης αποτελεί στοίχημα για τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, λέει ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία ότι «θα έχουμε θετικές εξελίξεις» στο θέμα της ανεύρεσης αγνοουμένων. «Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η βελτίωση της διαχείρισης των ανασκαφών και του ερευνητικού κομματιού», ανέφερε ο κ. Νέστορος στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα συνεργεία των ανασκαφών ξαναπιάνουν δουλειά στις 27 Αυγούστου.

Η προσδοκία για καλύτερα αποτελέσματα έγκειται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευρά στη ΔΕΑ, στην προσπάθεια για καλύτερο συσχετισμό μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας και των ανασκαφών, ώστε να φιλτράρονται οι πληροφορίες που καταλήγουν προς διαχείριση στους αρχαιολόγους. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ, από την αρχή του έτους έχουν εκταφεί 11 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν 32 (17 Ελληνοκύπριοι και 15 Τουρκοκύπριοι). Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί συνολικά 1.211 άτομα και ταυτοποιήθηκαν 889.

Οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που ταυτοποιήθηκαν ανέρχονται σε 664 και αγνοούνται ακόμη 846. Επίσης ταυτοποιήθηκαν 225 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι και συνεχίζουν να αγνοούνται 267.

Εξάλλου, δεύτερο αίτημα προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, για να παραχωρηθούν αεροφωτογραφίες από την περιοχή του κατεχόμενου Δικώμου, από το 1994, απηύθυνε η ΔΕΑ, σε μια προσπάθεια συλλογής στοιχείων για να βρεθεί λύση στο σύνθετο θέμα της μετακίνησης των λειψάνων των δολοφονημένων Ασσιωτών στον σκυβαλότοπο από την περιοχή Ορνίθι.