Σημερινή

Τετάρτη, 20/03/2019
RSS

Ύστατη προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει εδώ και ένα μήνα Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών όσο περνούν οι μέρες διαιωνίζεται και πλέον ο κίνδυνος για μη ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο είναι ολοένα και πιο ορατός. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί, που αντιδρούν στις αποφάσεις που έλαβε τον περασμένο μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο για εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών εκπαιδευτικών από τον διδακτικό χρόνο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατέλθουν σε απεργία διαρκείας, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το πρώτο κουδούνι να ηχήσει στα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης, πριν προχωρήσει στις όποιες ανακοινώσεις, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο


Με τον κίνδυνο τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, αλλά και σε μια προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, το Υπουργείο Παιδείας και δη ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης, αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οπισθοχώρηση, αφού και με τις νέες προτάσεις που θα παρουσιάσει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν θα ανατρέπεται ο υφιστάμενος σχεδιασμός, αφού ήδη αυτός έχει εφαρμοστεί και στη βάση αυτού έγινε και η στελέχωση των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά. Για την πρόθεσή του αυτή, ο υπουργός Παιδείας θα ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στέλνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα δικά του μηνύματα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι αποφάσεις της… οργής

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 4 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής τέσσερα μέτρα, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών εκπαιδευτικών από τον διδακτικό χρόνο:

1. Μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω ετών υπηρεσίας στους επηρεαζόμενους από τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικούς, κατά μία αντί δύο διδακτικές περιόδους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις έως τώρα απαλλαγές τους, ενώ η μείωση του διδακτικού χρόνου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας θα καταργηθεί για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς.

2. Κατάργηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας των Βοηθών Διευθυντών και των Βοηθών Διευθυντών Α'. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί αναδρομικά. Δηλαδή, όσοι ΒΔ τη σχολική χρονιά 2017-2018 είχαν διδακτικό χρόνο 12 ή 14 διδακτικές περιόδους θα επανέλθουν στις 14 και οι Βοηθοί Διευθυντές Α' που είχαν διδακτικό χρόνο 8 διδακτικών περιόδων θα επανέλθουν στις 10.

3. Μείωση από δύο διδακτικές περιόδους σε μία του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος.

4. Κατάργηση του χρόνου που παραχωρείται στους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και παραχώρηση διευκολύνσεων, όπως στην περίπτωση των αξιωματούχων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σημειώνεται πως, οι πιο πάνω αποφάσεις αφορούν μόλις το 13% του συνόλου των απαλλαγών που παραχωρούνται σε εκπαιδευτικούς και οι οποίες ισοδυναμούν με το να μην δουλεύουν 1.550 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο 13.400.

Γνώριζαν την ετοιμότητα, αλλά την αγνόησαν

Αξίζει, εξάλλου, να τονισθεί πως από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης των πιο πάνω αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Παιδείας είχε εκφράσει ετοιμότητα για συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων που επιτυγχάνουν, όμως, το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή η θέση επαναδιατυπώθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη εντατικού διαλόγου για επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει.

Παρά την πολλάκις εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, εντούτοις οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, κι αυτό φαίνεται κι από τα όσα εισηγήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου άλλα ζητήματα, όπως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών και η επιμόρφωσή τους, τα οποία ναι μεν είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν αφορούν άμεσα το ζήτημα του εξορθολογισμού σχετικά με τις μειώσεις του διδακτικού χρόνου. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που έχει επισημάνει η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Αίγλη Παντελάκη, στην απαντητική επιστολή της την περασμένη Τετάρτη στις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Δεν κάνουν πίσω οι εκπαιδευτικοί

Πάντως, μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας στις προτάσεις και εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία δεν υιοθετεί καμία από αυτές, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ συνεδρίασαν την Πέμπτη και συμφώνησαν στην ενεργοποίηση των αποφάσεων που είχαν λάβει στις 23 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως τότε οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν αποφασίσει, μεταξύ άλλων, τη λήψη απεργιακών μέτρων διαρκείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τη διοργάνωση νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 28 Αυγούστου, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν γονείς, μαθητές και άλλες οργανώσεις, ενώ δεν απέκλειαν τη λήψη και άλλων μέτρων πέραν των απεργιακών, τα οποία θα ανακοινωθούν όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τέτοια μέτρα είναι και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, στη βάση γνωματεύσεων από τους νομικούς τους συμβούλους.

Στο παιχνίδι και τα κόμματα

Ένεκα του παρατεταμένου αδιεξόδου στον τομέα της Παιδείας, στο… παιχνίδι έχουν μπει και τα κόμματα. Ήδη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συναντήθηκαν με ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, που εξέφρασαν τη στήριξή τους στις θέσεις τις οποίες προτάσσουν οι εκπαιδευτικοί, εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, επίθεση κατά της Κυβέρνησης. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται πως θα διευθετηθούν και συναντήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, συναντήσεις που, ωστόσο, αναμένεται να γίνουν μετά τη βδομάδα του Δεκαπενταυγούστου. Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, δεν αποκλείεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα το Υπουργείο Παιδείας να προσκαλέσει εκ νέου τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο, ενώ δεν αποκλείεται και νέα παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αγωνία μέχρι και το τελευταίο λεπτό

Το γεγονός, όμως, ότι βρισκόμαστε ένα μήνα, περίπου, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γονείς και μαθητές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και όπως όλα δείχνουν θα είναι σε αγωνία μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν να ηχήσει το πρώτο κουδούνι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, από εκδηλώσεως της κρίσης, οι ηγεσίες των γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης έχουν ενεργό ρόλο και λόγο και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επέλθει εκεχειρία στον τομέα της Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, είχαν αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με πρώην στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων, για πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Αν και η προσπάθεια αυτή είχε πέσει στο κενό τότε, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν την επαναφορά των δύο μερών στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να εξευρεθεί η χρυσή τομή και η νέα σχολική χρονιά να αρχίσει, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ομαλά.