Σημερινή

Πέμπτη, 21/02/2019
RSS

Για έναν ασφαλή Δεκαπενταύγουστο

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:03 | Του Μάριου Αδάμου

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Έρημη πόλη άρχισε να θυμίζει η Λευκωσία, αφού η πλειονότητα των πρωτευουσιάνων ήδη βρίσκεται σε διακοπές ή ετοιμάζει βαλίτσες για το εξωτερικό ή τα παράλια και τα ορεινά του εσωτερικού. Κι ενώ ο απλός κόσμος, που με διάφορες στερήσεις αναζητεί μερικές στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μακριά από τις υψηλές θερμοκρασίες της πόλης, οι κλέφτες και οι διαρρήκτες καραδοκούν, μελετώντας πολύ καλά το επόμενο χτύπημά τους. Για τον λόγο αυτό η Αστυνομία Κύπρου από τις αρχές του τρέχοντος μηνός και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, εντατικοποιώντας τις εκστρατείες της.

Στόχος της από τη μια η πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και η διευκόλυνση του κοινού κατά τις διακινήσεις του, αφού από χθες άρχισε η μαζική αποχώρηση των Λευκωσιατών προς τα παράλια και τα ορεινά και από την άλλη η αποτροπή αδικημάτων εις βάρος των πολιτών και της περιουσίας τους.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε και της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου (12-15/8/2018) όπου αναμένεται μαζική μετάβαση του κοινού σε ορεινά θέρετρα και παραλιακές περιοχές, η Αστυνομία Κύπρου εξήγγειλε και φέτος μέτρα, τα οποία θα ληφθούν με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία έχει προγραμματίσει και θα εφαρμόσει διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν μέτρα τροχαίας για πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις μετακινήσεις του.

Επίσης, για πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα στα αδικήματα κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., θα διενεργούνται αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα, την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και την επικίνδυνη/αμελή οδήγηση, παραβάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Εξάλλου, λόγω του ότι οι ημέρες αυτές θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων, η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, τόσο στις πόλεις όσο και την ύπαιθρο.

Επιπρόσθετα, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού (εμπορικοί δρόμοι, πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα), με σκοπό την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.

Οι συμβουλές

Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό που θα απουσιάζει από την οικία του, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων. Μεταξύ άλλων, η Δυναμη προτρέπει το κοινό να αποφεύγει την ανάρτηση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία τους, να μην αφήνουν εκτεθειμένα χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο και να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιανδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.