Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

Σήμερα ορατές και από την Κύπρο οι Περσείδες

| Εκτύπωση | 12 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το φαινόμενο βροχής διαττόντων αστέρων, οι οποίοι οπτικά φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα και γι' αυτό φέρουν το όνομα Περσείδες.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό και πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθο Φάκα, το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης τη σημερινή, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

«Το ωραίο αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα τα οποία εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του», συνεχίζει.

Με την ευκαιρία αυτή το Αστεροσκοπείο Φροντιστηρίων Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, σήμερα Κυριακή, κατά τις ώρες 9:00 μ.μ. - 11:30 μ.μ. Οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Αφροδίτη και Άρη, που βρίσκεται πλησίον της Γης αυτήν την περίοδο, καθώς και διάφορους άλλους αστερισμούς διά τηλεσκοπίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης, ότι όσοι έχουν τηλεσκόπια μπορούν να τα φέρουν μαζί τους, ώστε να βοηθηθεί το κοινό στην αστροπαρατήρηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο, μιας και ο ουρανός θα είναι ιδανικός, αφού θα απουσιάζει η Σελήνη και αυτό ευνοεί πολύ την παρατήρηση των πεφταστεριών, προστίθεται. Η εκδήλωση τελεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.