Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Η ΕΣΚ επέσπευδε τη σύνταξη του γλωσσαρίου

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Σημερινή

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

* Αδειάζει την Ένωση Συντακτών Κύπρου ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών

* Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα, καθώς ήδη βρίσκεται στα χέρια χιλιάδων ξένων δημοσιογράφων, με αρνητικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία

Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) ότι δεν γνώριζε και δεν συμμετείχε στη δημιουργία του «Γλωσσαρίου» της ντροπής, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε δημόσια ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων.

Όπως διατεινόταν η Συντεχνία των δημοσιογράφων και συγκεκριμένα η ηγεσία της (ίδε γραπτή δήλωση του Προέδρου της, Γιώργου Φράγκου, στις 22/06/2018), «η Ένωση Συντακτών Κύπρου ουδέποτε ανέλαβε ή διαδραμάτισε τον οποιονδήποτε ρόλο. Η ΕΣΚ μετέχει στο πρόγραμμα του ΟΑΣΕ ‘Διάλογος για την Κύπρο’, που περιλαμβάνει πλειάδα δικοινοτικών δράσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων.

»Ωστόσο, όταν η οργάνωσή μας βολιδοσκοπήθηκε, για προκαταρκτική συζήτηση, για το Γλωσσάριο, ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό εκπίπτει των δικαιοδοσιών και της αποστολής μας και ότι δεν επιθυμούμε την όποια εμπλοκή σε αυτό. Όπως και έγινε».

Ωστόσο, μόλις δύο 24ωρα προηγουμένως (Παρασκευή, 03/08/2018), ο τέως Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών σε δημόσια ανάρτησή του, στο Facebook, αποκάλυψε τον ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Κ.

Τι κατήγγειλε ο Α. Ζήνων για τον ρόλο της ΕΣΚ

«Την υπόθεση με το ‘Γλωσσάρι’ ο Harlem Desir την κληρονόμησε από την προκάτοχό του, Βόσνια Dunja Mijatovic.

Η πρωτοβουλία της ξεκίνησε εν αγνοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την ΕΣΚ.

Όταν το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε γνώση, προέβη στα αναγκαία διαβήματα στη Βιένη, αφού το θέμα δεν ενέπιπτε στους όρους εντολής του Αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ.

Στον Desir επισημάνθηκαν τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργούντο, αλλά και το γεγονός ότι ήταν αμφίβολο ότι ενεργούσε με βάση τους όρους εντολής του.

Ο τότε Πρέσβης μας στον ΟΑΣΕ κατηγορήθηκε από την ηγεσία της ΕΣΚ ότι παρεμβαίνει στο θέμα, σαν να ήταν η ΕΣΚ το κράτος-μέλος του Οργανισμού και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Mijatovic είχε παρακάμψει.

Στον Desir εξήγησα και προσωπικά σε δύο περιπτώσεις το προβληματικό του θέματος και φάνηκε να το αντιλαμβάνεται.

Η ΕΣΚ όμως επέσπευδε...

Η εξέλιξη είναι γνωστή.

Αυτά για να μπουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους».

Στα χέρια των ξένων δημοσιογράφων

Την ίδια ώρα, προεκτάσεις, εξαιρετικά αρνητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία, διαλαμβάνει η υπόθεση του Γλωσσαρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ο εκ των πρωτεργατών του Γλωσσαρίου Αϊντάν Γουάιτ ανέφερε σε δημοσίευμά του, το «περιβόητο» Γλωσσάρι έχει ήδη κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα:

* Στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, που εκπροσωπεί πέραν των 120 χωρών.

* Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στην οποία μετέχουν 44 χώρες και εκπροσωπεί πέραν των 320 χιλιάδων δημοσιογράφων ανά το παγκόσμιο.

* Στο Δίκτυο για την Ηθική στη Δημοσιογραφία, του οποίου συνιδρυτής και Πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Γουάιτ. Εκπροσωπεί 60 Οργανώσεις.

Το Γλωσσάρι, υπό το φως των διαστάσεων που λαμβάνει, δεν αφορά πλέον ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως διατράνωναν οι συγγραφείς του, αλλά εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα, αφού έχει δοθεί σε δεκάδες χιλιάδες επίσημους οργανισμούς.

Καταπέλτης ο Γενικός Εισαγγελέας

Καταπέλτης, όμως, ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, για το Γλωσσάρι.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ ήταν ιδιαίτερα καυστικός στα όσα ο ΟΑΣΕ και άλλοι κύκλοι επιχειρούν, διά του Γλωσσαρίου, να επιβάλουν στη δημοσιογραφική οικογένεια, εντός και εκτός Κύπρου.

«Εργαλεία όπως το "Γλωσσάρι", το οποίο φέρεται να προσφέρεται επί εθελοντικής βάσεως, όχι μόνο δεν υποβοηθούν το έργο των δημοσιογράφων, αλλά, δι’ αυτών, αμφισβητείται ή υποκαθίσταται και η ίδια η κρίση τους ως προς την επιλογή τω κατάλληλων όρων και λέξεων επί ευαίσθητων θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται», τόνισε.

Δεν εξωραΐζεται η κατοχή

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επανέλαβε τη θέση τού Προέδρου Αναστασιάδη ότι «το ζήτημα δεν είναι πώς θα εξωραΐσουμε ή θα αποκρύψουμε με άλλα ονόματα μιαν απεχθή και απαράδεκτη πραγματικότητα, όπως είναι η κατοχή της Κύπρου. Όσοι ενδιαφέρονται για την Κύπρο, ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, καλό θα ήταν να συμβάλουν στις προσπάθειες για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Η.Ε. και στη βάση παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, για λύση του Κυπριακού, που θα τερματίζει την κατοχή και όχι απλώς να αναζητούμε άλλα ονόματα γι' αυτήν», επισήμανε.

Συλλογή υπογραφών από δημοσιογράφους

Την ίδια ώρα, μακραίνει ο κατάλογος των δημοσιογράφων που διαφωνούν με το «Γλωσσάρι». Νέα πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή, με στόχο τη συλλογή περισσότερων υπογραφών καταδίκης της προσπάθειας κάποιων να αποκρύψουν με εύηχες, αλλά ψεύτικες, λέξεις, τη στυγνή πραγματικότητα της κατοχής.

«Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) αγνόησε την επιστολή 170 δημοσιογράφων και λειτουργών του Τύπου, που ζητούσαν απόσυρση του ‘Γλωσσαρίου’ και, παράλληλα, καταγγελία του ΟΑΣΕ για τη συγγραφή του.

Τότε θεωρήσαμε ότι αυτό υπέσκαπτε την ελευθερία Τύπου.

Σήμερα τα πράγματα έχουν πάρει νέα διάσταση.

Το "Γλωσσάρι" έχει κυκλοφορήσει σε ξένα ΜΜΕ και διεθνείς οργανισμούς που έχουν άμεση σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιηθήκαμε ως πιόνι για να προωθηθούν άλλοι στόχοι», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Οι δημοσιογράφοι αποδίδουν, μάλιστα, στην Ένωση Συντακτών όχι μόνο ανοχή, αλλά και ύποπτη αδράνεια. Με τη συλλογή των υπογραφών πρόκειται να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα για απόσυρση του Γλωσσαρίου.

Προφανώς, στα γλωσσάρια αυτών των δημοσιογράφων δεν χωράνε οι λέξεις «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», αντί για Κυπριακή Δημοκρατία, «τουρκικά στρατεύματα», αντί για Αττίλας, «Ελληνοκυπριακή κοινότητα», αντί Κυπριακός λαός, «Ελληνοκύπριοι που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», αντί εγκλωβισμένοι, «νότιο τμήμα της Κύπρου», αντί ελεύθερες περιοχές, δηλαδή Κυπριακή Δημοκρατία, και πολλά άλλα.

Στο Γλωσσάρι αυτών που υπογράφουν την επιστολή, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε μέχρι στιγμής τους 200, μεταξύ των οποίων και 2 μελών του Δ.Σ. της ΕΣΚ, χωράει μόνον η λέξη ελευθερία.

Αντιδρούν οι συγγενείς αγνοουμένων

Εν τω μεταξύ, την εναντίωσή τους στην κυκλοφορία του «Γλωσσαρίου» εκφράζουν συγγενείς αγνοουμένων.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», την περασμένη Παρασκευή, συγγενείς, διερωτήθηκαν πώς θα πρέπει να αποκαλούν τους βιαστές ανήλικων κοριτσιών το 1974 και τους δολοφόνους των οικογενειών τους…

Οι συγγενείς αγνοουμένων τα έβαλαν, μάλιστα, με όλους όσοι συμφώνησαν στην κυκλοφορία του γλωσσαρίου της ντροπής.