Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Συμφωνία ή λουκέτο

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:05 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

Εντείνονται οι ζυμώσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην Εκπαίδευση, με το Υπουργείο Παιδείας να μελετά τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και να προετοιμάζει τη δική του απάντηση επί των εισηγήσεων που έχει λάβει.

Οι διεργασίες, δε, έχουν διαλάβει τέτοια πυκνότητα, που οι Οργανώσεις των Εκπαιδευτικών είχαν χθες, στις 11 το πρωί, νέα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα όσον αφορά τις προθέσεις της κυβερνητικής πλευράς.

Πάντως, η γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, είναι ότι θα εξευρεθεί τρόπος λύσης του «γόρδιου δεσμού», ώστε να τερματιστεί η κρίση που ταλανίζει, εδώ και εβδομάδες, τον χώρο της Παιδείας, με σοβαρό ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ. ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΑΜΠΙΑΟΥΡΗ. ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη απάντηση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, επί των εισηγήσεών τους, ο τομέας της Παιδείας βρίσκεται σε κινούμενα νερά.

Χθες, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών είχαν νέα συνάντηση με τον Κώστα Χαμπιαούρη, επιδιώκοντας να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα των προθέσεων της Κυβέρνησης, προτού συνέλθουν εκ νέου αύριο, Δευτέρα, ότε και θα λάβουν την τελική απάντηση του Υπουργείου. Πάντως, σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσαν, αισθάνονται αισιοδοξία για ομαλή έκβαση της κατάστασης και επίλυση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, οι κρίσιμες ώρες που διανύουμε στην Παιδεία, με φόντο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προκαλούν ανησυχία στους πολίτες που παρακολουθούν -όλο αυτό το διάστημα- με κομμένη την ανάσα, την εξέλιξη της κατάστασης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Ενημέρωση

Η τελευταία εξέλιξη ήταν την περασμένη Παρασκευή, το πρωί, όταν σε ξεχωριστές τους συναντήσεις οι τρεις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ ενημέρωσαν τα ανώτερα θεσμικά τους όργανα επί των εξελίξεων του διαλόγου που άρχισε πριν από δύο μέρες, και ετοίμασαν τις γραπτές απαντήσεις στο κάλεσμα του Υπουργού Παιδείας.

Ακολούθησε κοινή συνάντηση των τριών οργανώσεων και αποστολή κοινού εγγράφου στον Κώστα Χαμπιαούρη, για ομαλή στελέχωση των σχολείων και έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είχε δηλώσει πως «οι προτάσεις στάλθηκαν σε ένα έγγραφο, με ένα κοινό έγγραφο στην αρχή για την όλη διαδικασία, το διαδικαστικό και στη συνέχεια θα υπάρχουν τρία παραρτήματα με τις θέσεις της κάθε οργάνωσης ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να έχουμε συναντήσεις όση ώρα και αν χρειαστεί, όσο και αν πρέπει να συζητήσουμε με το Υπουργείο, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη και τελικές αποφάσεις σε αυτόν τον διάλογο».

Τι εισηγούνται οι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σ», οι οργανώσεις κατέληξαν σε αντιπροτάσεις που αφορούν τα εξαγγελθέντα μέτρα του Υπουργικού Συμβουλίου. Έγινε καταγραφή εισηγήσεων που θα αποτελέσουν τη βάση ενός καινούργιου διαλόγου για τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

* Είναι ξεκάθαρον ότι οι εισηγήσεις είναι τέτοιες, που δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ούτε επιχειρούνται οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών.

* Το κομμάτι των τουλάχιστον 400 και πλέον αποσπασμένων εκπαιδευτικών απασχόλησε έντονα τις τρεις οργανώσεις που ζητούν διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τις θέσεις τους, αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί φαίνεται ότι αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ζητήθηκε από το Υπουργείο να δώσει εξηγήσεις για το πού ακριβώς βρίσκονται οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και ποια πόστα καλύπτουν. Αν και εφόσον είναι σύμφωνα με τις ανάγκες…

* Το θέμα με το προσωπικό που πλεονάζει απασχόλησε επίσης τις Οργανώσεις. Δηλαδή, της μετάταξης. Ένα θέμα που, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, σίγουρα πρέπει επίσης να εξεταστεί. Να μελετηθεί το ενδεχόμενο της μετάταξης των εκπαιδευτικών που πλεονάζουν στη δημόσια εκπαίδευση. Αν υπάρχουν εργαζόμενοι που επιθυμούν, να μπορούν να υπηρετήσουν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

* Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πληρωθούν 43 θέσεις εκπαιδευτικών λειτουργών, που θα πρέπει, αυτές οι θέσεις, να μειώσουν τον αριθμό των αποσπάσεων και όχι να τον αυξήσουν.

Εξάλλου, οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί ζητούν ο διάλογος να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, καθώς έχουν ορίσει εκ νέου ξεχωριστές συναντήσεις και κοινή συνάντηση για αξιολόγηση της κατάστασης και καθορισμό των επόμενων βημάτων τους.

Οι λύσεις, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν και, αν, πραγματικά, και η άλλη πλευρά θέλει να μετουσιώσει σε πράξη την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, τότε υπάρχει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «πεδίον δόξης λαμπρόν».