Σημερινή

Πέμπτη, 25/04/2019
RSS

Έρχεται «φακέλωμα» ταξιδιωτών

| Εκτύπωση | 05 Αύγουστος 2018, 18:00 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΑΠΟ «ΑΝΑΚΡΙΣΗ» ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ

Αυτά πλέον δεν θα είναι ταξίδια, αλλά ανακρίσεις από σκληρούς… ανακριτές. Ο φόβος έφερε κόλαση, αφού οι τρομοκρατικές ενέργειες άλλαξαν τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη και έτσι προσαρμόστηκαν και οι Αρχές των κρατών. Με κοινοτική Οδηγία που θα κληθούν να εφαρμόσουν οσονούπω όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αλλάξουν πάρα πολλά σε σχέση με τα ταξίδια των πολιτών, οι οποίοι θα χρειάζεται να δίδουν σχεδόν όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Προφανώς η κάρτα φιλάθλου -και τα στοιχεία που ζητούνται προς έκδοσή της-, η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα αυτό το διάστημα, μοιάζει με απλή φωτογραφία σε σχέση με τα στοιχεία που θα απαιτούνται και προσομοιάζουν με μαγνητική τομογραφία. Συγκεκριμένα, όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνο, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαίοι πολίτες και ξένοι υπήκοοι, θα πρέπει σύντομα να καταθέτουν στοιχεία για 20 και πλέον κατηγορίες, που αφορούν προσωπικά δεδομένα, στις αρμόδιες Αρχές ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων στοιχεία:

· Για τον επιβάτη, δηλαδή όνομα, τηλέφωνο και διευθύνσεις.

· για τα δρομολόγια,

· για τα στοιχεία των εισιτηρίων,

· για τον τρόπο πληρωμής,

· για θέματα υγείας,

· ακόμη και για το φαγητό που ζητά ο επιβάτης στο αεροπλάνο.

· Σε περίπτωση αναβολής του ταξιδιού θα πρέπει και πάλι να ενημερώνονται οι Αρχές.

Πάντως ακόμη υπάρχουν αντιδράσεις σε επίπεδο Ε.Ε., αφού ο καταρτισμός του προφίλ του επιβάτη κρίθηκε παράνομος από ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Επεξεργασία δεδομένων από τις Αρχές

Η Οδηγία δεν αφορά μόνο στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων εντός της Ε.Ε., αλλά θεσπίζει για πρώτη φορά ελάχιστα πρότυπα για την επεξεργασία δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους. Σύμφωνα με τους εισηγητές της, η θέσπιση κοινών προτύπων θα συντελέσει στην αντιμετώπιση ενός βασικού προβλήματος σχετικά με τη διερεύνηση τρομοκρατικών ενεργειών και άλλων διασυνοριακών εγκλημάτων, το οποίο αφορά στη δυσκολία και την καθυστέρηση στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Tο «πακέτο» των τροποποιήσεων ολοκληρώνεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, με την Οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων. Ορισμένα από τα βασικά σημεία της οδηγίας είναι τα εξής:

§ Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ιδρύσουν ή να ορίσουν μιαν Αρχή αρμόδια για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων, η οποία θα είναι αρμόδια για τη συλλογή και διαχείριση των δεδομένων PNR από τους αερομεταφορείς και τη μεταβίβασή τους στις αρχές (Μονάδα Στοιχείων Επιβατών ή ΜΣΕ).

§ Οι πληροφορίες αυτές θα διατηρούνται σε βάση δεδομένων για περίοδο πέντε ετών, αλλά μετά από έξι μήνες όλα τα δεδομένα θα "ανωνυμοποιούνται" με την κάλυψη των στοιχείων που μπορούν να χρησιμεύσουν στην άμεση ταυτοποίηση του επιβάτη στον οποίο αναφέρονται (π.χ. όνομα, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας).

§ Τα κράτη μέλη θα μπορούν να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα PNR και από οικονομικούς φορείς που δεν είναι μεταφορείς, όπως ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών που παρέχουν σχετιζόμενες με ταξίδια υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων πτήσεων.