Σημερινή

Κυριακή, 17/02/2019
RSS

Στην αγκαλιά της πατρώας γης άλλος ένας ήρωας του ‘74

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Ο επίλογος της τραγικής ιστορίας ενός ακόμα μέχρι πρότινος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής γράφτηκε, χθες, στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στη Δρομολαξιά, με την κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη του 399ου Τάγματος Πεζικού, Δημήτρη Δημητρίου, που έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος. Ο Δημήτρης Δημητρίου, από το Τρίκωμο, υπηρετούσε το 1974 τη στρατιωτική του θητεία στο 399 Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στο Μπογάζι Αμμοχώστου.

Όταν χαράματα της 20ής Ιουλίου 1974 άρχισαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, το 399 Τάγμα Πεζικού έλαβε οδηγίες να ετοιμαστεί για ανάληψη αποστολής. Καθ' οδόν προς το Δίκωμο συνάντησαν τουρκική ενέδρα μεταξύ των χωριών Αγκαστίνας και Τζιάους. Οι άνδρες του Τάγματος διεξήγαγαν μάχη με τους Τουρκοκυπρίους και εξουδετέρωσαν την αντίστασή τους.

Ακολούθως συνέχισαν την πορεία τους και έφθασαν στην περιοχή Δικώμου - Άσπρης Μούττης - Συγχαρί, όπου επάνδρωσαν αμυντικές θέσεις. Στις 22 Ιουλίου αριθμός ανδρών του τάγματος, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης, έλαβαν οδηγίες και κινήθηκαν προς την Άσπρη Μούττη, όπου οι Τούρκοι διατηρούσαν φυλάκια με όλμους και άλλα βαρέα όπλα, με τα οποία κτυπούσαν συνεχώς όλη την περιοχή Δικώμου.

Φθάνοντας εκεί, δέχτηκαν μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα. Άμεσα ανταπέδωσαν τα πυρά και αμύνονταν σθεναρά. Στην εξέλιξη όμως της ημέρας ξέσπασε στην περιοχή πυρκαγιά, η οποία κινείτο προς τις θέσεις των ανδρών της Εθνικής Φρουράς. Προ του άμεσου κινδύνου εγκλωβισμού στις φλόγες και υπό το βάρος της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων, διατάχτηκε οπισθοχώρηση. Αυτή πραγματοποιήθηκε κατά ομάδες για περισσότερη ασφάλεια των στρατιωτών.

Ο Δημήτρης δεν θεάθηκε να απομακρύνεται από τις θέσεις της ΕΦ στα υψώματα της Άσπρης Μούττης. Συμπολεμιστές του τον είδαν να κινείται σε βουνοκορφή ως μέλος ομάδας με επικεφαλής ανθυπολοχαγό, ενώ οι μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τα λείψανά του, τα οποία έφεραν τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι, εντοπίστηκαν το 2014 μέσα σε καμίνι, μαζί με τα λείψανα τεσσάρων άλλων εθνοφρουρών.