Σημερινή

Κυριακή, 24/03/2019
RSS

Μάγεψε το «κόκκινο φεγγάρι»

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Σε μια μαγική συνάντηση, Σελήνη και Άρης έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής μια ουράνια παράσταση, πλήρως ορατή από την Κύπρο. Η υπέρλαμπρη πανσέληνος έλαβε ένα κόκκινο βαθύ χρώμα από τη σκιά της Γης, ενώ ο πλανήτης Άρης τη συνόδευε σε μια πορφυρή συμφωνία. Η ολική έκλειψη σελήνης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά η προχθεσινή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια για τον 21ον αιώνα.

Το φαινόμενο αυτό, που από τα παλιά χρόνια ονομάστηκε «ματωμένο φεγγάρι», είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολλοί λάτρεις της αστρονομίας, αφού ήταν πλήρως ορατό από την Κύπρο με τις καιρικές συνθήκες να επιτρέπουν την παρατήρησή του με γυμνό μάτι. Εδώ και μέρες στον ουρανό φαίνονται με γυμνό μάτι τέσσερεις πλανήτες, προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα. Ο Άρης, ο οποίος βρίσκεται στο πλησιέστερό του σημείο προς τη Γη, συνόδευε προχθές τη Σελήνη στα ανατολικά.

Ο πλανήτης αυτός, που μαστίζεται συχνά από αμμοθύελλες, βρίσκεται αυτές τις μέρες σε απόσταση μόλις 57.6 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, φαντάζοντας λαμπερός όσο ποτέ. Ορατή είναι και η όμορφη Αφροδίτη, αλλά και ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο «θεός» αέριος Δίας, και ο πατέρας του ο Κρόνος με τους παγωμένους του δακτυλίους.