Σημερινή

Σάββατο, 16/02/2019
RSS

Η Ελλάδα συνεχίζει να μετρά πληγές

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΣΤΟΥΣ 88 ΑΝΗΛΘΕ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΕΝΩ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΣΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ

Τις πληγές της συνεχίζει να μετρά η Ελλάδα, μία, σχεδόν, εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά στην Αττική. Όσο περνούν οι ώρες, ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων, αφού επί του θέματος δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι, επίσημη ενημέρωση. Βάσει, όμως, των κοινοποιήσεων σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, ο αριθμός των αγνοουμένων φαίνεται να φθάνει ή να ξεπερνά ακόμη τους 100.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, εξάλλου, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 88, μετά και την κατάληξη γυναίκας 42 ετών, η οποία ήταν διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα δε με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας Ελλάδος ο αριθμός των εγκαυματιών που παραμένουν σε νοσηλεία είναι 46 ενήλικες, από τους οποίους οι εννέα είναι διασωληνωμένοι, και δύο παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η απαρχή μίας καταστροφής

Το δράμα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα συνεπεία της καταστροφικής πυρκαγιάς, και είναι το δεύτερο μέσα στον 21ο αιώνα μετά τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Πελοπόννησο στα τέλη Αυγούστου του 2007, που είχαν ως συνέπεια την απώλεια 77 ανθρώπων, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στις 12.03 το μεσημέρι, όπως φαίνεται και στο γράφημα, εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο της πρώτης εστίας πυρκαγιάς και μισή ώρα αργότερα καταγράφεται η εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι η πυρκαγιά φθάνει στην περιοχή του Πανοράματος και δίδεται εντολή εκκένωσης τριών οικισμών, ενώ μία ώρα αργότερα η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα. Μέχρι τις 5.30 το απόγευμα η φωτιά πέρασε μέσα από χωριά και έφθασε στο ύψος της θάλασσας, στην οποία βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι για να σωθούν.

Ο απολογισμός

Συνεπεία των καταστροφικών πυρκαγιών μέχρι και χθες το μεσημέρι έχασαν τη ζωή τους 88 άνθρωποι, ενώ αγνοείτο η τύχη δεκάδων άλλων. Στο νοσοκομείο βρίσκονταν δεκάδες τραυματίες, εκ των οποίων εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση κι ενδέχεται ο αριθμός των θυμάτων ν’ αυξηθεί περαιτέρω. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η πυρκαγιά άφησε πίσω της και τεράστιες υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών, κατόπιν ελέγχων που έγιναν από μηχανικούς του Υπουργείου, 1.792 σπίτια στις πληγείσες περιοχές κρίθηκαν μη κατοικήσιμα (998 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», 794 «κίτρινα») και από σήμερα αρχίζει η σταδιακή κατεδάφισή τους, ενώ περισυνελέγησαν από τους δρόμους πέραν των 380 κατεστραμμένων ολοκληρωτικά οχημάτων. Επίσης, από την πυρκαγιά κάηκε μία μεγάλη περιοχή από πευκοδάσος, που, όπως υπολογίζεται, ξεπερνά κάποιες χιλιάδες στρέμματα.

Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δύσκολη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς. Μέχρι και την Παρασκευή είχαν παραληφθεί 71 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 80 βιολογικά υλικά σορών και 22 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς, για την αντιπαραβολή τους.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η σύνταξη εκθέσεων εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, με τη διακρίβωση της ταυτότητας των νεκρών μέσω της μεθόδου DNA και αποτυπωμάτων, οι οποίες αποστέλλονται στην αρμόδια προανακριτική Αρχή, που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Σημειώνεται πως το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης έχει αναλάβει εξολοκλήρου η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας μετά και την ολοκλήρωση των νεκροτομών από τους ιατροδικαστές.

Αναζητούνται ευθύνες

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και μία βδομάδα σχεδόν μετά την καταστροφική πυρκαγιά ουδείς έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη γι' αυτή (χθες παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη η Αντιδήμαρχος Μαραθώνα), ασχέτως του εάν θεωρητικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, έχει αρχίσει εισαγγελική έρευνα για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών σε Κινέτα και Ανατολική Αττική.

Την έρευνα διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία διαβίβασε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, με την εντολή να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο δεκάδες πολίτες και σε καταστροφή περιουσιών και ανέλαβε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη.

Μεταξύ άλλων, ενώπιον της κ. Γνεσούλη βρέθηκε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, με τα όσα ανέφερε στην έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη φωτιά στην ανατολική Αττική. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Τερζούδης είχε πει πως «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό».

Στήριξη στους πληγέντες

Παρά τη μη ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης για την τραγωδία που κτύπησε την Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 ευρώ, για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό θα ανέρχεται στις 6.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση θα ανέρχεται στις 8.000 ευρώ.

Επίσης, αποφασίστηκε η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα, που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, καθώς και αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα μέχρι την 30.9.2019.

Κύμα αλληλεγγύης

Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ελλάδα, πάντως, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, αφού από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και στήριξης. Μάλιστα, αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, ανακοίνωσαν την οικονομική στήριξη της χώρας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ έγινε συλλογή και ειδών πρώτης ανάγκης, μεγάλο μέρος των οποίων έχει αρχίσει να παραδίδεται στις αρμόδιες κρατικές Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό για στήριξη της Ελλάδος, όπου κατέθεσε ήδη δέκα εκατομμύρια ευρώ, και στον οποίο μπορούν να καταθέσουν όσοι επιθυμούν, όσα χρήματα μπορούν.