Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Διάλογος με προδιαγεγραμμένο τέλος;

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ

Σε εντατικό διάλογο για εκτόνωση της μεταξύ τους κρίσης εισέρχονται από αύριο Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις, μετά και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο διάλογος διάρκειας μίας εβδομάδας φαίνεται πως θα είναι δύσκολος και σε πολλές περιπτώσεις έντονος, αφού παρά τη θέληση για συζήτηση, κανένα από τα μέρη δεν αποσύρει τις αποφάσεις του. Από τη μια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης εμμένουν στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού έργου, ενώ από την άλλη οι εκπαιδευτικοί δεν αποσύρουν τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει. Μέτρα τα οποία θα επανεξετάσουν μετά το πέρας του διαλόγου από βδομάδας.


Με στόχο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένοι γονείς μπαίνουν από αύριο σε εντατικό διάλογο για συζήτηση και επίλυση όλων των προβλημάτων κι ανοικτών ζητημάτων που τους απασχολούν. Η εξέλιξη αυτή, που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για να κτυπήσει κανονικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, προέκυψε μετά την καθοριστική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Παρασκευή.

Κατά τη σύσκεψη υπό την Προεδρία Αναστασιάδη επικράτησε συναινετικό και καλό κλίμα, ενώ όλες οι πλευρές έδειξαν πρόθυμες να κάνουν ό,τι μπορούν για άρση του αδιεξόδου. Παρά το καλό κλίμα, όμως, στα εμπλεκόμενα μέρη επικρατεί ακόμη μεγάλο χάσμα απόψεων σε «καυτά» ζητήματα, όπως ο συνδικαλιστικός χρόνος, και αναμένεται πως η συζήτηση θα είναι σκληρή και σε κάποια σημεία έντονη. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις, αλλά και τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλων, σχεδόν, των πλευρών.

Τα μέτρα μένουν

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο εξορθολογισμός του εκπαιδευτικού έργου πρέπει να προχωρήσει, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, πως η Κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει και έχει εγκρίνει αριθμό θέσεων που εντάσσονται στον προϋπολογισμό και είναι πρόσθετες θέσεις για τη νέα χρονιά. Θέσεων οι οποίες, όμως, στηρίχθηκαν στα μέτρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές του μήνα και τα οποία προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση των εκπαιδευτικών.

Συνεπώς, τα τέσσερα μέτρα παραμένουν, παρά το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξορθολογισμού των απαλλαγών, ώστε να ξεκινήσει η στελέχωση, μία στελέχωση που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βέβαια, πέραν των Κυβερνητικών μέτρων, στο τραπέζι μένουν και τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και τα οποία θα επανεξεταστούν με την ολοκλήρωση του διαλόγου, που λήγει χρονικά στις 5 Αυγούστου.

Πολλά τα εμπόδια

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως την Παρασκευή μπορεί να έγινε ένα θετικό βήμα για εκτόνωση της κρίσης, ωστόσο, τα ανοικτά μέτωπα και δη το γεγονός πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν αποσύρονται, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό, άλλωστε, είναι και κάτι που επεσήμανε ξεκάθαρα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους μέσω ανάρτησής του στο facebook λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαραλάμπους έγραψε: «Η προσωπική μου εκτίμηση, ακούγοντας προσεχτικά όλους και όλα όσα λέχθηκαν και είπαμε μέσα στη σύσκεψη, είναι πως δύσκολα θα υπάρξει θετική κατάληξη στον διάλογο που θα αρχίσει». Παρά το σχόλιό του αυτό, ωστόσο, ο Γ.Γ. της ΠΟΕΔ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αρκούμενος στο να επισημάνει πως, «ό,τι έχω να πω, θα το πω στο τραπέζι του διαλόγου με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου, με στόχο το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα».

Το πλέον καυτό ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι αυτό του συνδικαλιστικού χρόνου, αφού μετά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και την ανακοίνωση των μεταθέσεων και διορισμών από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών οργανώσεων από τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Τα μέτρα της… οργής

Υπενθυμίζεται πως αρχές Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε, στη βάση επισημάνσεων του Γενικού Ελεγκτή αλλά και εκθέσεων διεθνών οίκων και οργανισμών, αποφάσεις για εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου. Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Μείωση του διδακτικού χρόνου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας κατά μια περίοδο, αντί για δύο περιόδους που ισχύει σήμερα.

2. Μείωση στις απαλλαγές του υπεύθυνου τμήματος κατά μια περίοδο αντί για δύο που παίρνει σήμερα και μεταφορά κάποιων καθηκόντων του στους βοηθούς διευθυντές.

3. Αύξηση διδακτικών περιόδων των βοηθών διευθυντών από 12 στις 14 και βοηθών διευθυντών Α’ από 8 στις 10.

4. Κατάργηση των απαλλαγών από τον διδακτικό χρόνο για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς.

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών

Τα τέσσερα μέτρα προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες πραγματοποίησαν ογκώδη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ έχουν προγραμματίσει νέα για τα τέλη Αυγούστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτήν τη φορά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα την κλιμάκωση των μέτρων τους, εξαγγέλλοντας απεργίες διαρκείας από τον Σεπτέμβριο.

Οι αποφάσεις αυτές, μάλιστα, για την ώρα δεν έχουν αποσυρθεί και η επανεξέτασή τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την άλλη Κυριακή. Συνεπώς, νεότερα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση για την Παιδεία θα έχουμε αρχές της επόμενης εβδομάδας και κατόπιν συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθούν τα όσα θα λεχθούν κατά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων, που στόχο έχουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σημειώνεται πως, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής όλες οι πλευρές, παρά την τοποθέτηση του Γ.Γ. της ΠΟΕΔ στο facebook, είχαν τονίσει πως ο διάλογος θα γίνει χωρίς δημόσιες τοποθετήσεις, ούτως ώστε το κλίμα να παραμείνει καλό και να διεξαχθεί ένας παραγωγικός διάλογος προς όφελος όλων και κυρίως των μαθητών μας, οι οποίοι χωρίς να φταίνε σε τίποτα θα είναι τα θύματα σε περίπτωση που η αντιπαράθεση συνεχιστεί.