Σημερινή

Παρασκευή, 22/02/2019
RSS

Στο Ανώτατο η σύνταξη χηρείας σε άνδρες

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:01 | Σημερινή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί με αναφορά στο Ανώτατο και του νόμου αναβολής για ένα έτος της διενέργειας εξετάσεων ανά τετράμηνα

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα επιλυθεί για άλλη μια φορά η διαφωνία μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε την Παρασκευή την αναφορά δύο νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή και τα οποία είχαν αποπεμφθεί από τον ίδιο, αλλά η αναπομπή τους δεν έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια του Σώματος. Πρόκειται για τον νόμο που αφορά την αναδρομικότητα παροχής σύνταξης χηρείας προς τους άνδρες και τον νόμο για αναβολή ενός έτους της διενέργειας εξετάσεων ανά τετράμηνα στη Μέση Εκπαίδευση.

Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως, η Βουλή, σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτή την αναπομπή των αναφερθέντων νομοθετημάτων. «Σε αυτά τα ζητήματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ίδια τη θέση του και μέσα από τον θεσμικό ρόλο που πρέπει να εκπληρώνει, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει αυτές τις νομοθεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αναπομπές

Νωρίτερα, η Ολομέλειας της Βουλής δεν έκανε αποδεχτή την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τού νόμου για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες, που ψηφίστηκε κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας. Από τους 42 παρόντες βουλευτές, οι 17 τάχθηκαν υπέρ της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας και 25 εναντίον της αναπομπής. Τα κόμματα, απορρίπτοντας την αναπομπή, κάλεσαν την Κυβέρνηση να προβεί σε κοινωνικό διάλογο για το θέμα των εισφορών και να εξεύρει τρόπους για την επίλυση του ζητήματος του πρόσθετου κόστους που προκύπτει λόγω της τροπολογίας.

Σημειώνεται πως, με την αλλαγή που ενσωματώθηκε στον τελικό νόμο, η σύνταξη χηρείας παραχωρείται σε όλους του χήρους άντρες έναντι της πρότασης της Κυβέρνησης, στη βάση της οποίας δικαιούχοι θα ήταν όσοι χήρεψαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018. Επίσης, η Ολομέλεια απέρριψε αναπομπή του νόμου για αναβολή για ένα χρόνο του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο στη Μέση Εκπαίδευση. Υπέρ τάχθηκαν 16 βουλευτές, εναντίον 24, ενώ τήρησαν αποχή 2 βουλευτές (Δημήτρης Συλλούρης, Μιχάλης Γιωργάλλας). Επιπλέον, η Ολομέλεια τάχθηκε υπέρ της αναπομπής του νόμου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων. Υπέρ τάχθηκαν 23 βουλευτές και εναντίον 18.