Σημερινή

Δευτέρα, 27/05/2019
RSS

Παραμένει μπουρδουκλωμένη η Υγεία

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:03 | Της Άννας Μαρίας Ευτυχίου

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ, Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΝΙ ΓΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΡΑΤΟΣ

Μεγαλώνει καθημερινά το χάσμα στον τομέα της Υγείας, λίγους μήνες πριν από την υλοποίηση της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. Ακριβώς ένα μήνα μετά τα όσα δημοσίευσε η «Σημερινή» για τις ανησυχίες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) επί του προωθούμενου Σχεδίου, το οποίο θεωρούν πως δεν επιλύει αλλά μεγαλώνει τα υφιστάμενα προβλήματα στην Υγεία, αλλά και μετά τις θέσεις και προτάσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, που απέχουν παρασάγγας από τις υφιστάμενες αμοιβές, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, τα βασικά προβλήματα που βλέπουν οι γιατροί σε περιβάλλον ΓεΣΥ είναι η αδυναμία αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων κι ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του συστήματος (κάτι το οποίο είχαν επισημάνει προ πολλού). Ένας σχεδιασμός που, σύμφωνα με τους ιδίους, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας.

Αλληλένδετα προϋπολογισμός κι αυτονόμηση νοσοκομείων

Ιατρικοί κύκλοι δηλώνουν πως η αδυναμία αυτονόμησης και ο ελλειμματικός προϋπολογισμός είναι αλληλένδετα, αφού δεν υπήρξε αρχική κοστολόγηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, που θα ήταν η βάση της διαδικασίας αυτονόμησης αλλά και των πραγματικών αναγκών του τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έγινε γενικευμένη μείωση του πραγματικού κόστους, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τον ιδιωτικό τομέα εφόσον είναι ο μόνος που λειτουργεί οικονομικά αυτόνομα. Όσον αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, όπως δηλώνουν δεν θα επηρεαστούν -τουλάχιστον αρχικά- μιας και θα καλύπτονται τα ελλείμματά τους από τα κρατικά ταμεία.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, όπως αναφέρουν, είναι ότι προστίθεται και ένας σχεδιασμός που είναι τελείως ξένος στα δεδομένα της Κύπρου και οι πολίτες δύσκολα θα τον αποδεχθούν, αφού και θα τους προσφέρει μεγαλύτερες καθυστερήσεις και λιγότερες επιλογές.

Προς μίνι ΓεΣΥ;

Οι ανησυχίες των γιατρών κορυφώνονται αφού με τα υπάρχοντα δεδομένα ένας μεγάλος αριθμός γιατρών, ειδικά όσοι έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών, θα μείνουν εκτός ΓεΣΥ, όπως και ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σύγχρονων νοσηλευτηρίων. Με λίγα λόγια, αυτό πιθανόν να σημαίνει την εφαρμογή μιας παραλλαγής του μίνι ΓεΣΥ, όπου οι πολίτες θα πληρώνουν όλοι εισφορά για ΓεΣΥ και θα είναι δικαιούχοι κατά κύριο λόγο στα δημόσια νοσηλευτήρια και σε ορισμένους ιατρούς, που σήμερα ιδιωτεύουν και θα ενταχθούν στο Σχέδιο.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία μεταφέρεται και στην πιθανότητα, που πλέον είναι ορατή, όσοι πολίτες έχουν την οικονομική άνεση να διατηρήσουν την ιδιωτική τους ασφάλεια και να παρουσιαστεί το φαινόμενο δυο συστημάτων Υγείας - ιδιωτικού και δημοσίου. Μιλώντας στην εφημερίδα κι ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ, Χάρης Αρμεύτης, δήλωσε ότι μη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, αφού οι πολίτες θα υπόκεινται σε διπλή φορολογία, μία για το ΓεΣΥ και μία για την κάλυψη των ελλειμμάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

«Συνεπώς αναμένεται ένα διπλό σύστημα Υγείας, από το οποίο το μόνο που θα είναι κερδισμένο θα είναι το κράτος, μιας και με το σύστημα των εισφορών των πολιτών στο ΓεΣΥ θα καταφέρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει με έντεχνο τρόπο τις εισφορές (φορολογία) των πολιτών στο σύστημα κρατώντας παράλληλα το δικό του ποσοστό συμμετοχής στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο ΠΙΣ, με ανακοίνωσή του την περασμένη Τρίτη, ξεκαθάρισε τη θέση του σε ό,τι αφορά την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τονίζοντας πως η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η θέση της ΠΑΣΥΚΙ

Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο θεσμός που θα έπρεπε να κάνει τις διαβουλεύσεις για τις αμοιβές είναι ο ΠΙΣ, σημειώνοντας πως «πιστεύουμε ότι αποδεικνύεται η ορθότητα των θέσεών μας που αφορούσε στη συζήτηση των νομοσχεδίων, πως εκτός από το νομικό πλαίσιο θα έπρεπε να παρουσιαστεί το τεχνικό μοντέλο της αυτονόμησης και τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φάσεων της αυτονόμησης. Επιμένουμε σε αυτήν τη θέση γιατί με πάνω από 13 μήνες ύπαρξης του νόμου και 8 μήνες από τον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου των κρατικών υπηρεσιών Υγείας, δυστυχώς δεν έχουμε δει στην πράξη συγκεκριμένες προτάσεις και πολύ περισσότερο λύσεις. Θα κρατήσουμε όμως τις τοποθετήσεις του υπουργού ότι τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) προτάσεις που θα αφορούν τις δομές και τα οργανογράμματα των κρατικών νοσηλευτηρίων», καταλήγει η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών.

Προχωρεί κανονικά ο ΟΑΥ

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, σε δηλώσεις του τόνισε πως ο Οργανισμός εργάζεται πυρετωδώς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019. «Η ανάπτυξη του συστήματος πληροφορικής, που θα δοθεί δωρεάν στους χρήστες, προχωρεί κανονικά και θα είναι έτοιμο έγκαιρα. Μόλις έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση των δύο κανονισμών για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. Σύντομα θα δημοσιευθούν οι δύο τελευταίοι βασικοί κανονισμοί», πρόσθεσε. Αξίζει να αναφερθεί πως ταυτόχρονα με αυτές τις εξελίξεις συνεχίζονται οι επαφές με τους παροχείς στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, ενώ η επικοινωνιακή εκστρατεία για το κοινό θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.