Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Εντυπωσιακή μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

| Εκτύπωση | 29 Ιούλιος 2018, 18:02 | Του Στέλιου Ξιουρή

Θετικές και ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τον ένα μήνα εφαρμογής της απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου

Η αποκωδικοποίηση της ιδιοσυγκρασίας των λαών αποτελεί την προτεραιότητα των ταγών κάθε χώρας, ώστε να μπορούν να περάσουν τις πολιτικές που επιθυμούν να εφαρμόσουν. Έτσι και οι πολιτικοί, όσο και αν φαντάζει επικίνδυνο σενάριο, αναζητούν σε ψυχολόγους την αποκωδικοποίηση των συνηθειών, επιθυμιών ενός λαού, για να μπορέσουν να επιβάλουν ευκολότερα τις πολιτικές τους. Ενίοτε η εν λόγω αποκάλυψη των χαρακτηριστικών ενός λαού χρησιμοποιείται και για αθέμιτους σκοπούς, αλλά φαντάζει και ως αναγκαία, ώστε να εφαρμοστούν και πολιτικές που είναι χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο.

Μια τέτοια κλασική περίπτωση είναι και η κατάργηση της πλαστικής σακούλας, αφού διαφάνηκε εν γένει ότι η χρήση του εν λόγω υλικού κατασκευής (πλαστικού) προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Και αν έλεγες σε οποιονδήποτε ότι οι Έλληνες Κύπριοι θα περιόριζαν τη χρήση πλαστικών σακουλών σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80% σε λιγότερο του ενός μηνός, σίγουρα θα κορόιδευε, λόγω του πρότερου περιβαλλοντικού βίου. Αυτά όμως καταδεικνύουν τα στοιχεία τόσο του Συνδέσμου Υπεραγορών όσο και των εισαγωγέων και βιομηχάνων κατασκευής πλαστικών σακουλών.

Καταλύτης το κόστος αγοράς

Η ταχύτατη μείωση της πλαστικής σακούλας από τους Κυπρίους σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καθιστά τη χώρα μας, ίσως και την πρώτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ταχύτητα εφαρμογής της εν λόγω κοινοτικής οδηγίας. Η έμπνευση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος υπό την Προεδρία του βουλευτή Αδάμου Αδάμου να προβάλει ως πρώτιστη πρόνοια της εν λόγω νομοθεσίας την πληρωμή 5 σεντ συν ΦΠΑ ανά σακούλα, οδήγησε τους Κυπρίους στην τάχιστη απομάκρυνσή της από τη ζωή τους. Παρά τις μεμψιμοιρίες και τα σενάρια που ακούστηκαν τις πρώτες μέρες εφαρμογής της εν λόγω πρόνοιας, εντούτοις, τα πρώτα στοιχεία -προτού ακόμη συμπληρωθεί ένας μήνας από την ψήφιση- καταδεικνύουν ότι ο Κύπριος όταν πληρώνει για πράγματα που θεωρεί επουσιώδη… υπακούει.

Θα καταργηθούν κι άλλα πλαστικά είδη

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, είπε ότι η τάση δείχνει μείωση της τάξης του 80% παγκυπρίως, σημειώνοντας πως «ως νησί, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσές μας και με δεδομένο ότι τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν εκεί επιβαρύνουν τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα μας, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα επωφελές. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και, εάν χρειαστεί, θα λάβουμε και επιπρόσθετα μέτρα για περαιτέρω μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι «θα παρακολουθούμε τον τρόπο της διαχείρισης του ποσού που συγκεντρώνεται μέσα από την πώληση πλαστικών σακουλών, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αξιοποιείται σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού».

Αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής στοιχεία, είπε πως πριν από την εφαρμογή της νομοθεσίας οι πωλητές διέθεταν σε εβδομαδιαία βάση πέραν των 480.000 λεπτών σακουλών και σήμερα διαθέτουν μόλις 83.400. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται οδηγία για απαγόρευση της χρήσης και άλλων πλαστικών ειδών και μέχρι το 2020 θα έχουμε ανάλογα μέτρα και για μια σειρά από άλλα πλαστικά είδη.