Σημερινή

Τετάρτη, 19/06/2019
RSS

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα «σπάργανα» τετ-α-τετ Αναστασιάδη - Ακιντζί

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

Να «κλειδώσει» κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία της, είναι ο πρώτος στόχος της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, που έρχεται σήμερα στην Κύπρο. Όπως αποκάλυψαν ψες οι «Τομές στα Γεγονότα», η Αμερικανίδα διπλωμάτης όχι μόνο δεν κινείται στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», αλλά έχει πιάσει ήδη δουλειά στο παρασκήνιο με πρώτιστο μέλημα να εξαγάγει τα δικά της συμπεράσματα, μέσα από ένα, ανοικτής ατζέντας, τετ-α-τετ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Αποκλειστικές και πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Σίγμα» αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο έχουν ήδη γίνει οι αναγκαίες βολιδοσκοπήσεις και το Προεδρικό έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές, από πλευράς κατοχικού καθεστώτος.

Το κρίσιμο, από κάθε άποψη, τετ-α-τετ, που θα σημάνει και την έναρξη της πραγματικής προεργασίας και διερεύνησης των συνθηκών, τοποθετείται χρονικά, μάλλον κατά την (σχεδόν δεδομένη) επιστροφή της κας Λουτ στην Κύπρο, μετά την περιοδεία της στις πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων.
Πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο, πάντως, επιβεβαιώνοντας στο «Σίγμα» τη βολιδοσκόπηση, σημείωναν ότι κρατούν «μικρό καλάθι προσδοκιών», αφού δεν βλέπουν να υπάρχει αλλαγή διάθεσης από την άλλη πλευρά και υπενθυμίζουν ότι ακόμη και η τελευταία κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι σαν να μην έγινε ποτέ καθότι ο κατοχικός ηγέτης δεν είχε το πράσινο φως από τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούν ότι δεν είναι το ίδιο όπως τότε, καθώς δεν είναι το ίδιο εύκολο ο κατοχικός ηγέτης να «χρεωθεί» την αποτυχία επιτυχούς κατάληξης της πρωτοβουλίας της κας Λουτ για ένα τέτοιο τετ-α-τετ.

Το «παιχνίδι» χόντρυνε…

Στο μεταξύ, τα προαναφερθέντα είναι μόλις ο ένας πυλώνας δράσης της κας Λουτ, η οποία φαίνεται ότι έχει ήδη ενδιατρίψει στα πάντα και έχει χαράξει την τακτική της. Όπως επίσης αποκάλυψε στο «Σίγμα» η Αμερικανίδα διπλωμάτης, ευνοεί επίσης την έναρξη προπαρασκευαστικών συναντήσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, οι οποίες θα αρχίσουν με ελεύθερη συζήτηση, αλλά θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν δομημένο διάλογο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως προζύμι για μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κινείται και σε ό,τι αφορά την αναγκαία προδιαβούλευση Αθηνών - Άγκυρας για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, για την οποία θα εκφράσει θετική άποψη κατά τις επαφές της στις δύο πρωτεύουσες των εγγυητριών δυνάμεων.

Προκαθορισμένη «επικοινωνία»

Στη μεγάλη εικόνα εντάσσεται επίσης η ανοικτή επικοινωνία που έχουν οι δύο πλευρές, πάντα με βάση τις ίδιες πληροφορίες, με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος αυτού του διαύλου συνεννόησης είναι, όπως εγκύρως πληροφορήθηκε το «Σίγμα», να υπάρξει μια κατ' αρχήν συνεννόηση των δύο πλευρών σε σχέση με το πώς θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των συναντήσεών τους με τη νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.

Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, είναι διακαής επιθυμία της κας Λουτ αμφότερες οι πλευρές να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και κυρίως να στείλουν κοινά μηνύματα ως προς την ανάγκη επανασυγκόλλησης της διαδικασίας. Δεδομένου ότι η ίδια έχει ήδη αποφασίσει να μην τοποθετηθεί δημοσίως, καλεί τις πλευρές, παρασκηνιακά πάντα, να δώσουν τόπο και χρόνο στην αποστολή της, στέλνοντας θετικά μηνύματα.