Σημερινή

Τρίτη, 18/06/2019
RSS

Συμβουλές για σωστή χρήση ταχύπλοων σκαφών

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

Συμβουλές για σωστή χρήση ταχύπλοων σκαφών, με αφορμή τον θάνατο 60χρονης από θαλάσσιο ατύχημα στην περιοχή της Ξυλοφάγου, εξέδωσε χθες η Λιμενική Αστυνομία. Όπως αναφέρει, τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρήση ταχύπλοων σκαφών στις θάλασσες της Κύπρου, αυξάνεται. Η χρήση τέτοιων σκαφών, όμως, τονίζει, χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθούν ατυχήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, ενώ διέπεται και από τη νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία επισημαίνει πως οποιοσδήποτε χειρίζεται ταχύπλοο σκάφος (μηχανοκίνητο σκάφος έως 15 μέτρα, που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 τουλάχιστον κόμβων), πρέπει να είναι κάτοχος άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας σε πρόσωπα τα οποία έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μετά από επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις.

Πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του μπορεί να εφοδιαστεί με άδεια μαθητευόμενου χειριστή και μπορεί να χειρίζεται ταχύπλοο σκάφος με την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται πάντοτε από πρόσωπο που κατέχει έγκυρη άδεια χειριστή. Ταυτόχρονα, τονίζει πως όλα τα ταχύπλοα σκάφη θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα και να φέρουν άδεια κυκλοφορίας, την οποία εκδίδει το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από επιθεώρηση του σκάφους.

Οδηγίες σε χειριστές

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει στους χειριστές σκάφους πως απαγορεύεται να εισέρχονται με το σκάφος τους στις περιοχές λουομένων και να το οδηγούν, από και προς την παραλία, μόνο μέσα στους προκαθορισμένους διαύλους σκαφών, με την ελάχιστη δυνατή ταχύτητα και όχι πέραν των 5 χλμ/ώρα (3 κόμβοι).

Υποδεικνύει, ακόμη, πως απαγορεύεται αυστηρά ο ελλιμενισμός-στάθμευση του σκάφους μέσα στις περιοχές λουομένων σε οποιαδήποτε περίπτωση, σημειώνοντας πως όσα σκάφη ελλιμενίζονται παράνομα θα ρυμουλκούνται, και οι ιδιοκτήτες τους θα καταγγέλλονται.

Ταυτόχρονα, τους καλεί όπως πριν κάνουν χρήση του σκάφους τους, να βεβαιώνονται ότι είναι σε άριστη κατάσταση τόσο το ίδιο το σκάφος όσο και η μηχανή του, καθώς και ότι είναι σωστά εξοπλισμένο (καύσιμα, κουπιά, ασύρματο VHF, φαρμακείο, κ.λπ.), να μην το χρησιμοποιούν όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των ναυαγοσωστών και των μελών της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι όλα τα πρόσωπα που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη οφείλουν να φέρουν σωσίβια και να κάθονται σε στερεά καθίσματα, καθώς και ότι οποιοδήποτε πρόσωπο χειρίζεται ταχύπλοο σκάφος, θα πρέπει να οδηγεί κατά τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική του ακεραιότητα ή την περιουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου και κατά τρόπο που να μην προκαλεί οχληρία.

Τέλος, η Λιμενική Αστυνομία συστήνει στους χειριστές σκαφών να έχουν το κορδόνι αυτόματης διακοπής λειτουργίας της μηχανής συνδεδεμένο μαζί τους και τους προειδοποιεί ότι απαγορεύεται αυστηρά να οδηγούν τα σκάφη υπό την επήρεια οινοπνεύματος.