Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Νέα εκστρατεία για εμπέδωση της οδικής συνείδησης

| Εκτύπωση | 22 Ιούλιος 2018, 18:00 | Σημερινή

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι τέτοιος, που επιβάλλεται να ληφθούν δραστικά μέτρα», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου

Τέθηκε χθες σε εφαρμογή η ενημερωτική εκστρατεία για την οδική ασφάλεια, οι δράσεις και οι στόχοι της οποίας ετοιμάστηκαν μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. Όπως ανέφερε με δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, «είναι η πρώτη φορά που παίρνει σάρκα και οστά μια ολιστική εκστρατεία για το θέμα της οδικής ασφάλειας, η οποία θα προσεγγίσει όλα τα στρώματα της κοινωνίας, είτε αυτό αφορά τα κοινωνικά δίκτυα είτε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε διαφημίσεις εξωτερικού χώρου».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Διευθύντρια του ΓΤΠ, Σόφη Μιχαηλίδου, για τη συμβολή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία βασίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που είχε γίνει σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με θέματα έρευνας και επικοινωνίας.

«Προσπάθειά μας είναι», σημείωσε ο κ. Νικολάου, «όπως μέσα από μια συγκροτημένη στρατηγική, να περάσουμε το μήνυμα στον Κύπριο οδηγό ότι, προτού πάρει στο χέρι του το τιμόνι, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λανθασμένη οδική συμπεριφορά». Όπως επισήμανε, η εκστρατεία που τίθεται σε εφαρμογή είναι συμπληρωματική σε όλες τις δράσεις και προσπάθειες που είτε έχουν προγραμματιστεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Πρέπει να τα καταφέρουμε»

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου υπέδειξε πως, «όλοι οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, οφείλουμε να πράξουμε το παν για να τα καταφέρουμε. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Ο αριθμός των θανατηφόρων δυστυχημάτων είναι τέτοιος, που επιβάλλεται να ληφθούν δραστικά μέτρα», τόνισε.

«Θα πρέπει να λάβουμε και επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα υποχρεώσουν τον Κύπριο οδηγό να συνειδητοποιήσει πως όταν χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο, θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τον ενδεικνυόμενο τρόπο. Ανάμεσα στις επιπρόσθετες δράσεις περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για την αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου», συνέχισε, σημειώνοντας πως σε σχέση με τη λειτουργία Σχολής Εκπαίδευσης Οδηγών, αυτήν τη στιγμή ετοιμάζονται οι προσφορές για στελέχωσή της.

Έξαρση στα θανατηφόρα

Από την πλευρά της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε πως υπάρχει έξαρση στα θανατηφόρα δυστυχήματα. «Το θέμα της οδικής ασφάλειας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με μια καλά σχεδιασμένη, συστηματική και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στο χέρι όλων μας είναι να συμβάλουμε στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας», είπε.

Αναφερόμενη σε επιπρόσθετες δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα της οδικής ασφάλειας, είπε πως αυτές αφορούν τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την εκπαίδευση των οδηγών, την εκπαίδευση των νέων, τη βελτίωση της κουλτούρας και της οδικής συνείδησης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα αρχίσει η σταδιακή εγκατάσταση και λειτουργία στους κυπριακούς δρόμους, του συστήματος φωτοεπισήμανσης.